• türkiye'nin dört bir yanında haksızlığa karşı direnenlere selam göndermiş yunan şehri.
  • 6 ayimi gecirdigim sehir. bircok osmanli eseri bulunur zaman zaman duygusal anlar yasarsiniz. ayrıca fetiye cami yıkılmamış yerinde dimdik durmaktadır. diğer birçok caminin yıkılması veya mağazalara çevrilmesinden dolayı şu anda şehirde 3 adet cami ayakta durmaktadır.bunlar :

    1-arslan paşa camii : belediye müzesi olarak hizmet vermektedir. http://upload.wikimedia.org/…joannina_moschee02.jpg

    2-fetiye camii : günde sadece 12-14 saatleri arasında izin alarak ziyaret edilebilir.önünde yanyalı ali paşa'nın mezarı bulunmaktadır. http://mw2.google.com/…o/photos/medium/40109121.jpg

    3-kalu çeşme camii: mağaza olarak kullanılmaktaydı ancak şu an restore edilmekte http://egiannina.files.wordpress.com/…_tsesme_1.jpg

    bu şehrin simgelerinde , broşürlerinde , hatta disko parti ilanlarında sık sık cami silüetleri yer alır.
  • yunanistan gelince aklınıza gelen hiçbir şeyin olmadığı, tamamen farklı bir şehir. adeta bir bursa, çok garip bir şehir.

    https://goo.gl/6giuqh
  • bir gün gidip görmek istediğim memleket. dedemler mübadelede buradan göçüp pendik'e yerleşmişler.
  • bizanslılar tarafından, kuzeyden gelebilecek barbar ve sırp akınlarına karşı koyacak bir istihkam olması amacıyla kurulduğu tahmin edilen yanya kentinin adını da, bizans prenslerinden birinden aldığı sanılmaktadır. başka bir rivayete göre ise kent adını, bu bölgede ilk kurulan manastır olan ioannis prodromos'tan almıştır ki, günümüzde bu manastırın yerinde 16.yy da inşa edilmiş bulunan arslan paşa camii bulunmaktadır.
    (bkz: geographika)
  • yunanistanın iç kısmında küçük ve şirin şehir. en önemli özelliği, aynı adlı gölün kıyısında olmasıdır. yapacak fazla bişey yoktur lakin manzara güzeldir. çevresi ağaçlı tepelerle kaplıdır. göl kenarında öğleden sonraları gençlerin doldurup azimle piyasa yaptıkları ve tabii ki frappe içtikleri kafeler doludur. ismi ionnina olarak geçer bazı bazı.
  • yunanistan'daki iznik. bu kadar birbirine benzer kasabalar bulmak gerçekten zor, ikiz gibiler.
  • kuzey yunanistan'ın epirus bölgesinde yer alan güzeller güzeli şehir . seneler önce bir ayımı dolu dolu geçirdiğim bu şehiri unutmak mümkün olmadığı gibi tekrar görmek arzusuyla yanıp tutuşuyorum.

    yanya, çok gösterişli ve iddialı bir şehir değil. ancak şehrin bulunduğu fiziki ortam , şehirde hala yaşamakta olduğunu hissettiğiniz çok kültürlülük ve türklerden yadigar hatıraların varlığı yüzünüzde hüzün ve mutluluğu birlikte tattırıyor. şehrin yunanca adı ıoannina.

    dilimizdeki kullanımı ise yanya. yunan dilinde bir çok batı dilinde olduğu gibi erkek / dişi / nötr şeklinde artikeller var. ıoannina nedendir bilmiyorum ta artikelini alıyor. ta artikelini normalde nötr çoğul nesneler ve yerler için kullanıyoruz. ama tekil bir şehir ne sebeple çoğul takısı almış bir gün bu soruyu bir yunan'a sormalıyım.

    yanya'ya otobüsle gidecekseniz dolambaçlı yollardan nefes kesici manzaralar eşliğe gitmeye hazır olun. dağlarda ormanlar , kayalıklar, akarsular ve manastırlar bambaşka. dağlardan sonra düze inmeye başlayacağınız anda karşınıza birden bir vadi çıkıyor . vadinin ortasında pamyotis gölü , gölün ortasında bir minik ada , gölün kenarında türklerin hatırası cami , cephanelik ve türbe gibi binalar bulunuyor. ben oradayken restorasyonlar vardı.

    sanırım şehrin geçmişinden günümüze ulaşan mimari mirası şimdi daha da güzelleşmiştir. şehrin hafızasından romanlara ve türkülere konu olan tepedelenli ali paşa hala silinmemiştir. şehirde bulunduğum süre boyunca ali paşa'nın zamanının yanya valisi olduğu ve ihtişamlı bir sarayda yaşadığı , avrupa'nın devlet adamlarını , gezginlerini ve şairlerini sarayında ağırladığı söylenir. cömert olduğu kadar acımasızlığı ile nam salan paşanın insanları sarayından göle attırdığı rivayet edilir . orada bu tür dehşet hikayeler dinledim de.

    pamyotis gölü kenarında yürüyüş yapmanızı öneriyorum. çok keyifli olduğu gibi insanı dinlendirir de. gölün ortasındaki adaya düzenli olarak tekneler kalkıyor. adada sanırım rahibelerin yaşadığı konutlar , kilise ve bir kaç barınak var . tepedelenli ali paşa , osmanlı ile yaşadığı güç çatışması sonrası adaya sığınıyor ve yakalanıncaya kadar çatışıyor. çatışma sonrası ele geçiriliyor ve kafası kesilerek istanbul'a getiriliyor.

    yanya üniversitesi , şehrin dışında çok büyük bir kampüse sahip çok güzel bir üniversite. sosyal bilimlerde ekonomi, bizantoloji ve eğitim bilimleri vardı. tıp fakültesi , birimleri ve üniversite hastanesi ile kampüsün içindeydi.
    yanya şehrinin ortasında bir saat kulesi gözünüze çarpar . tatlı bir belediye binası vardı oraya gittiğimde yakınlarda. seneler sonra oraya geldiğimde şehri nasıl bulacağımı bilmiyorum. dilerim her şey hala çok güzeldir.

    yanya'ya gitme planı yapan arkadaşlara özellikle çevredeki harika kasabaları ve şehirleri de görmelerini öneriyorum.sizler için bir liste yapmaya çalıştım:

    1) metsovo. yunanistan dağlık bir ülke olduğu için epirus bölgesi de nasibini almış. kasaba çok çok güzel. dört mevsiminin tablo güzelliğinde olduğunu söyleyebilirim. yakınındaki zagori kanyonunu ziyaret etmenizi öneriyorum. nefes kesici güzellikte bir manzara sizleri bekliyorum. doğru hatırlıyorsam dünyanın en derin kanyonu. bu konuda rekorlar kitabına girmiş. kanyonun girişinde rekordan bahseden tabelayı görmüştüm.

    2) dodoni . antik yunanistan'da kabinlerin kehanetleri için bulundukları kutsal bir yer olan dodoni'de yerin altına inmiştik . o günü hala dün gibi hatırlıyorum. karanlık ve havasız bir yerdi. dodoni'de antik harabeleri de göreceksiniz. tertemiz havası nefesinize çok iyi gelecek.
  • yunan kurtuluş hareketi'nin başladığı şehirdir.
    (bkz: yanyalı ali paşa)
  • mubadele sonucu buradaki turkler kartal köyüne yerleştirilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap