• başlığının açılmasının bugüne kalması, yapısal reform nedir konusunda kimsenin bi halt bilmemesinden kaynaklanıyor sanırım.
  • 1) enflasyonu düşürücü tedbirler
    2) türk lirası'nın değerini korumaya yönelik tedbirler
    3) ihracatı arttırmaya, ithalatı ve dışarıya bağımlılığı azaltmaya yönelik tedbirler
    4) sosyal güvenlik, işsizlik, gelir dağılımı gibi alanlarda alınacak tedbirler
    5) sektöre kalifiye insan gücü yetiştirmeyle ilgili tedbirler
    6) ar-ge aksiyonlarını ve harcamaları arttırmaya yönelik tedbirler

    bunlar sadece ilk aklıma gelenler. yapısal reformlar 5-6 aylık sürede yapılmaz. aksiyonu görmek için 10 yıl beklememiz gerekebilir.
  • bununla ilgili twitter, facebook ve diğer sosyal medyalarda ses getirebilmek için bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum artık.
  • bu kavramın her sektörde veya her bilim dalında farklı bir açıklaması olabilir ama

    özellikle ekonomistlerin kastettiği

    ülkeye gelecek olan yabancı yatırımcıya güven verecek sistemsel iyileştirmeler yapmak

    ve onları dışarı kaçırmayacak şekilde bu reformları yürütme ve sürdürme esasına dayalı bir politika.

    yani adam ispanya'dan kalkıp gelip parasını ortadoğu sınırındaki bir ülkeye koymadan önce belli garantileri almak görmek ve bunların değişmeyeceğini bilmek ister.

    vatandaş olarak biz de hem daha konforlu bir hayat süreriz hem de o yabancı yatırımcıyla beraber iş yaparız. hem o kazanırız hem de biz.
  • neyyymiş bu yapısal reformlar?
  • türkiye'yi bunalımdan kurtaracak adımlardır. ilk reform laikliğin güçlendirmesi olmalı diye düşünüyorum.
    dini siyasetten çıkarırsak, siyaset millete hizmet zorunda kalır.
    en büyük yapısal reform dini siyasetten çıkarmak olacaktır.
  • burası çokomeller ile dolacak.
  • tanımlama çabaları içinde neden geçmişe dönmemişler anlamıyorum. biz bu yapısal reform denilen şeyi, çeşitli düzenlemeler şeklinde osmanlı padişahı kanuni'den beri yapıyoruz, sonraki süreçte adını "batılılaşma" koyduk, o kadar. dolayısıyla tanımı, "yeni nesil batılılaşma"dır. ya da, kapitülasyonlar 1.si olsa, sonra sırasıyla yapılan askeri, siyasi ve eğitim düenlemeleri 2. nesil batılılaşma olacaktır. cumhuriyetin ilk dönemi "devrimsel değişiklikler" yada 3. nesil diyebiliriz. çok partili hayata geçiş ile 4. nesil batılılaşmayı gördük. bundan sonrası çetrefilli ama kısaca, darbeler dönemi (askeri ve sivil darbeler) diye adlandıracağımız 5. nesil batılılaşma sürecindeyiz.
  • bu yapısal reform da futboldaki sistem tartışmalarına döner gibi geliyor sanki.sürekli milli takıma sistem getirmesi için teknik direktör transfer ediyoruz bir süre sonra kovuyoruz ya bu yapısal reformu da uygulayacak biri olsa onu da muhtemelen bir süre sonra kovarız :)
hesabın var mı? giriş yap