• gönül yarası hariç diğer fiziksel yaraları iyileştirdiğine inanıyorum.bunun biyolojik bir temeli de vardı hatırlayamadım fakat bu sebepten ağız içindeki yaralar daha çabuk iyileşir deniyor.

    olayın büyüsü bozulmasın diye araştırmak istemedim.

    bazen de limon yiyorum sanki hemen geçecekmiş gibi oluyor.*

    (bkz: alternatif tıp)

    düzenleme: niye hemen kayboluyor benim başlığım soldan.bunu gören varsa el sallayabilir mi bana ?
  • şimdi ki ebeynlerin cocukken %90'inin yaptığı hareket. daha büyükler yaraya bile işermiş.*
  • çoğumuz buna şahit olmuşuzdur. bir yerimiz kanadığında nenelerimiz alıp tükürüğünü sürer ve bir süre sonra yara iyileşirdi. bunu tükürük içerisinde lizozim ve immunoglobulinlerin varlığından habersiz olarak yaparlardı. kuşaklar boyunca aktarılmış ilkel bir tedavi yöntemi olarak bunu yaparlardı. tabi bu yöntem daha çok hayvanlar arasında yaygın olarak kullanılıyor. insanlar bunu hayvanlardan öğrenmiş ve kuşaklar boyunca aktarmıştır.

    özellikle kedi ve köpekler arasında yaygın olarak kullanılan bu yöntemi isveçli bilim adamları da düşünüp araştırmışlar. lund üniversitesinde yapılan bir araştırma sonucu tükürüğün antiseptik içeriğinin dışında vücudun bağışıklık sistemini de harekete geçirdiğini ve antibakteriyel etki yaptığı ortaya çıkmış.

    tabi günümüzde artık her yerde antiseptikleri temin edebiliriz. ama ilkel tedavi yöntemlerini bilmek bazen faydalı olabilir. bir işi yaparken en basitini öğrenmek gerek. her zaman teknik imkanlar elverişli olmayabilir ki en son çare olarak ilkelliğe başvurulabilir. ama şunu da unutmamak gerek biz tükürükten çıktık yola onunla devam edelim. bazı bulaşıcı hastalıklar tükürük yoluyla bulaşır. biz de tedavi edelim derken bu hastalıkların ekmeğine yağ sürmüş oluruz. ki bu yüzden bu yöntemlere ilkel denilmiş. önce zarar vermemeyi felsefe haline getirmeliyiz.

    edit:imla
  • çocukluğumdan beri yaparım. hatta şu covid pandemisi başındaki hijyen paranoyasının bile önüne geçen bir içgüdü benim için. sadece kendime değil, sevdiklerime de farkında olmadan bu tedaviyi uygularım aslında. hani öpiimde geçsin dersin ya, ben öperken hafifçe dudaklarımı ıslatırım mesela
  • yaranın üstüne deve sidiği de dökebilirsiniz
hesabın var mı? giriş yap