• iran ve ırak'ta yaşayan ehli hak topluluğunun diğer adı. türkmenlerden ve kürtlerden oluşur.

    (bkz: cavit murtezaoğlu)
  • ne söylediklerini anlamıyorum ama epey çılgın müzik anlayışları var. bizim alevilerden de artık aynı performansı bekliyorum.

    hayrına siz de şöyle müzikler yapın hacılar.
  • ya şu cem ayini müzik ziyafetine bakar mısınız? çin ordusu gibi düzenli oldukları halde candan katılım ve kendini vermenin ruhu hemen algılanıyor. çok enerjik ve insanı yakalayan ruhu olmanın yanı sıra çin ordusunun bir eşdeğeri benzetmeyle arı kovanı gibi vızıldıyorlar. bir de altıgen otursalar tam olacakmış. çok değişik bir cem töreni... tarihleri ve yayılımları hakkında..

    tüylerimi ürperten bir deneyimim; deneyim değil de sonradan yorumlamam oldu: şu ya ali (haydar/heyder medet) cem müziği parçasını cumartesi öğrenmiş, çeşitlemelerini tekrar tekrar dinleyip bir sürü kişi ve grupla paylaşmıştım. gece üstüste bunu dinlerken galiba ertesi gün akşama doğru ölecek olan lise arkadaşımın ruhu veya kalbi sıkıntılanmaya başlamış. bazılarımıza bunu hissettirebilmesi olarak yorumluyorum. elbette kanıtsız ve iddia etmeden. medet imdat ile aynı şey; ya ali, haydar yetiş demiş gibi algılıyorum. onun ön adı/göbek adı ali'ydi. ertesi gün ise bütün engellemelere karşın kısa süre içinde özet bir medik mantrayı ekşi'ye geçtim. o sıralarda ise arkadaşım muhtemelen ölümle pençeleşiyormuş, veya öleli az süre olmuşmuş. biz hala haber almamışız tabii. her ikisini de salim kafayla sonradan yorumlamaya çalışıyorum. o anlarda sadece dürtülme ve şevk yaşıyordum.

    (bkz: yarsan alevileri), kakailer, ehl-i hak
    (bkz: hacı bektaş veli/@ibisile)
    (bkz: sultan sahak)
    (bkz: heyder meded)
hesabın var mı? giriş yap