• herbisey hakkinda bisekilde solicek laf bulan ama gerisini getiremeyen, keza gerisini bilmeyen insan modeli.
  • semi kara cahil
  • (bkz: yarı aydın)
  • anlatamazsın, dinletemezsin, geri adım atmaz, ileriye yüzünü çevirmez, zordur.
  • göreceli bir kavram.. gidişatı doğrudan olumsuz yönde etkileyen tehlikeli insan modeli..
  • bu kadar cehalet ancak tahsille mumkun adlı tek perdelik farsta osuran karakter.
  • çok konuşan ama hiç bişey söylemeyen, yanlışla doğrunun tam arasını mekan seçen, bir paragraftan daha çok hiç bir şeyi okumayan,okusa da zaten anlayamayacak olan yarı insan yarı bişey.

    çok korkarım ben onlardan ...allah korusun...*
  • herbirimiz birçok konuda yarı cahiliz. kulağımıza çalınan, şurda burda okuduğumuz birtakım bilgiler var. bilginin sahihliğinden emin olamıyoruz, sıklıkla, içeriğini kavramış olmaktan da uzak oluyoruz.
    cahilken sorun yok, bilmediğimizi biliyoruz. yarım yamalak bildiğimizde, yarım yamalak bildiğimizi de biliyorsak yine sorun yok, ancak yarım yamalak biliyorken, "tamam, ben bunu yaladım yuttum" havasına girince (yarı cahil tanımının zihnimdeki esas karşılığı bu), işler tehlikeli hale geliyor.
    örnekler her yerde, her zaman karşımızda, karşınızda.
    aklımdaki en yakın örnek, hava akımının olmadığı yerde dalgalanan bir bayrağın olamayacağına hükmeden biri. bilgisi var ancak ya oldukça kısıtlı veya unutmuş. daha muhtemel olanı bu bilgiyi bir yerlerde okuyup, doğru kabul etmiş olması. oysa lise düzeyi fizik bilgilerini tekrar hatırlamaya biraz uğraşırsak, hava akımının olmadığı bir yerde, (sürtünme) hava direnci de olmayacağı için verilen ilk hareketin çok uzun süre süreceğini de hatırlardık. ezberci eğitim sisteminin, verilen bilgileri sorgulamayan, yönlendirmeye, güdülmeye açık bireyler yetiştirdiği vs diye uzun giden bir tirad eklenebilir, örnekler çoğaltılabilir, yeterince uğraşılsa cehalet de azaltılabilir ama yarı cehaletten kurtulmak o kadar kolay görünmüyor.
  • yarım bir şey.
    ya git adam gibi cahil ol, ya da bilgili..
    yani öyle bir şey ki, iki arada bir derede, cahil olmayı bile becerememiş gibi...
  • kendi fikrine sahip ol(a)mayan, kulaktan dolma bilgileri evrensel gerçek olarak kabul eden, tartışmaya giremeyen, okumadan ve araştırmadan yoksun olduğu halde benimsemediği düşünceleri saldırgan bir tavırla reddeden, sayısı da yaşadığımız çevrede malesef gün geçtikçe artan hoşgörüsüz insan modeli. senelerdir tanıdığınız ve aklı başında zannettiğiniz insanlar bile bir bakmışsınız bu modele evrilivermiş.
hesabın var mı? giriş yap