• edit: saygılı, bi' arkadaş, kimi zaman yollarımız kesişiyor sözlük ortamında, kimi zaman da ayrı düşüyoruz, sağlık olsun. hep sağlık olsa ya? ayrı düştüğümüz dönemlerde bile sağlık olsun desek ve geçsek, ne olur? kimin ne düşündüğü ile değil, nasıl bi' iletişim kurduğunuz üzerine düşünün bence. isteyen de istediği gibi algılasın suser kardeşim. kimse bir diğerini daha faşist ya da bilmem ne gördüğü ya da yaftaladığı için dünyanın üzerinde daha güzel bi' yer işgal etmiyor, bilin.
  • kendince yumusak bir uslupla sokaklardaki tum hayvanlarin toplanmasina destek cikmis. yazdigi giri bu: (bkz: #30788030)

    simdi ben de kendimce kendisine bir seyler anlatayim.

    - hicbir akliselim sahibi hayvan haklari savunucusu sehir yasaminda sokak hayvanlarinin sayisinin artmasini dogal bir sonuc gibi karsilamaz. bu populasyonun kaynaginin petshoplar ve kacak hayvan ticareti oldugunu cok iyi bilir. once bir bunlarin onune gecelim, es zamanli olarak sokaktaki hayvanlari kisirlastiralim, der.

    - her toplulukta oldugu gibi hayvan haklari savunuculari arasinda da asiri duygusal, kaba, hircin insanlar olabilir. tum hayvan haklari savunucularina bu genellemeler yapılamaz. ki kendisi de yapmamis zaten ama sanki hepimiz sokaklarda olsunler barinaga kapatilacaklara, demisiz gibi bir izlenim uyandiriyor.

    - hayvanlar soguklarda araba motorlarina siginiyorsa, bu ulkenin insani da sokak hayvanlariyla yasamaya alisik olarak bir zahmet 2 dakika ayirip o motoru kontrol etmiyorsa diyecek bir sey yok. herkes esit duyarlilikta olmayabilir ancak birkac uyari gorseliyle bu uyarilar kolaylikla bilissel mesaja donusturulebilir.

    - sokaklardaki hayvanlari usumesinler diye bir yere kapatmak onlara belediyeler tarafindan kedi veya kopek yuvasi yapilmasindan cok daha maliyetlidir. tasari kanunlasirsa ortaya cikacak maliyet hakkinda bir fikriniz var mi? turkiye kesinlikle bu is icin bu butceyi ayirmayacak. kesinlikle. ve bu da hayvanlarin olume gonderileceginin en acik kaniti.

    - siz istediginiz kadar toplatin hayvanlari. petshoplar ve hayvan ticareti - hayvansever oldugunu soyleyen ve dogurttugu hayvanin yavrularini surekli satan insanlar da dahil - varligini surdurdukce hayvanlar sokaklara donecek. bu yuzden ivedilikle her hayvana cip takilmali. kim hayvanini yavrulatip yavrulari sokaklara birakiyor, kim kacak hayvan aldi vs. bunlar ogrenilebilmeli.

    - mevcut kanuna gore hayvanlar kayit altina alinmali. kedimi kayit altina aldirmak icin belediyeyi aradigimda kedileri kayit altina almadiklarini soylediler. oysa kanun tam tersini soyluyor. 30 hayvana bakamayan, acliktan surunmelerine sebep olan belediyeler milyonlarca hayvana nasil bakacak? kim hayvanlari saglikli kosullarda tutabieceginin sozunu verebilir? barinaklara dahi giremezken - en son bolu'da apacik yasandi bu - dogal yasam parki denilen alanlara insanlar nasil ulasacak?

    - ve benim en "bilmiyorum ama oyle yaziyorum iste." diyerek yazildigini dusundugum konu avrupa ornekleri. avrupa'da kimi ulkelerde petshop yoktur. hayvan satisi kontrolludur. hayvan kacakciliginin onune gecilmistir. bugun hayvaninizi yaniniza alip ulkelere kolayca giris yapamazsiniz. yuz tane proseduru yerine getirmeniz gerekir. cipli, pasaportlu, karneli ve gerekirse sigortali hayvan. hayvanlarina saglik sigortasi yaptiran toplumlardan soz ediyoruz.

    - diger yandan kozmetikte, gidada, sliah sanayisinde, ilac sektorunde, otomobil sektorunde, uzay teknolojilerinde, psikolojide vs. hayvanlari denek olarak kullanan toplumlardan soz ediyoruz. bir yandan nesli tehlike altinda olan hayvanlarin goc yollarini degistirip onlara guven saglayan, bir yandan da onlari denek olarak kullanmakta beis gormeyen toplumlar.

    - durun durun daha bitmedi. sokaklarinda kedi ve kopek gormediginiz bazi avrupa ulkelerinde 8 gun icinde - sadece bir hafta - bazilarinda 45 gun icinde barinaktaki hayvan yuva bulamazsa olduruluyor. ya afedersiniz, avrupa ya biraz daha yumusatmak lazim kelimeyi; uyutuluyor.

    - avrupa avrupa... fransa, ispanya, portekiz... boga gureslerinin merkezi? hayvan haklari mi demistiniz?

    - sirkler demis miydik peki? avrupa'nin meshur sirkleri ve pozitif egitim adi altinda mutemadiyen iskence goren hayvanlar.

    - muhtesem avrupa'da kanunlar "insanlarin hayvanlari" icin isler. hayvanlar ve onlarin en dogal haklari icin degil.

    - biraz bilip cok biliyormus gibi yapmak epey mesnetsiz iddialar ortaya cikariyor. avrupa'daki hayvan haklari aktivistlerine kupele, asila, yasat projesinin ne kadar cazip geldigini tahmin bile edemezsiniz.
  • ya tamamı türk olsaymış ne olurmuş diye düşündüren. yarısının bile maşallahı var. helal olsun.
  • nickinin hakkını veren bir takımın taraftarı olan yazar. hem küçük fransız olmaktan da gurur duyuyor.
  • değerli yazı ve tespitleriyle dikkat çeken fantastik yazar. ortak düşmanımızın cortlaması sebebiyle bi bordo şarabı yollar artık hayrına.
  • (bkz: #31774532)
    entry'de yazdigi seyin hakli olup olmadigina dikkat etmeyi bile imkansiz kilacak bir öfke ve histeriyle yazdiktan sonra, zöge'nin de bokunu çikarmis milli duygulari kabarik heyecanli bir yazar.
  • nicklerin anlamının aslında çok da önemli olmadığını anlamamızı sağlayan, aynı zamanda insanın aklından geçen ve dilinin ucunda olan şeyleri açık bir şekilde ifade etmekten kaçmayan vatansever bir yazar. nickleri bu kadar simgeselleştirmeye gerek yok. mesela prenses nickli birisinin pala bıyıklı bir abimiz olabileceği gibi, çeyrektürkçeyrekispanyolçeyrekalmançeyrektavukdöner nickli birisi türk de olabilir arap da olabilir. bilmiyorum diğer yazarlar nasıl bir çıkarım yapıyor fakat insanların kişiliğinin tespitini nickine göre yapmak gerçekten saçma bir hata. şahsen benim nickimin hikayesi direkt olarak kıçıma dayanıyor.
  • bana göre kıymeti fazla, üç onluk delikanlı yazar. kimse kusura bakmasın.
  • kendisine mesaj atılamayan yazar.oysa ki ona daha çok sorularım vardı.
  • aslan gibi galatasaray'lıdır. ırkçılık yapan bazı fbjk taraftarına rağmen kulübünün arkasında her daim durması ümidiyle.

    yürüyedur.
hesabın var mı? giriş yap