• beni dogayla ilgili saskina ceviren madde. az once hayatimda ilk kez maya kullanarak bisey yaptim (pogaca). efendim hamuru hazirladiktan sonra mayalanmaya birakiyosunuz. ben de rahat yapiym diye (biraz da bilgisizlikten, hamuru ne kadar olacagini malzemelerden kestirememekten) cok buyuk bir kapta hazirladim hamuru, dibinde azicik oldu. tarife uygun bi sekilde uzerine bir bez ortup biraktim. sonra bi baktim ustundeki bezi sismis hamur yukari firlatmis, hamurcuk kendini 3 katina falan buyutmus. bakar misiniz olaya yahu, sen koy tek hucreli canlilari hamura, hamuru 3 katina cikarsinlar. doga cok acayip.
  • (bkz: kuru maya)
    (bkz: instant kuru hamur mayasi)` : bunlar da birbirinden farklidir`
  • bugun aldıgım tarife göre bimde satılan 4lü yaşmayanın bir tanesinin yarısı alınır ılık suda eritilir, üzerine 1 bardak yağ, 1 bardak yoğurt, 2 yumurta beyazı(sarıları poğacanın üzerine sürmek için ayırılır) karıştırılır sonra alabildiğince yani kulak memesi kıvamı kadar unla yoğurulur sonra yarım saatten az olmamak üzere bekletmeye alınır. eğer hamur kızartması yapacaksanız bol kalorilisinden 1 gece önceden dolapta mayalı halde bekletilmelidir hamurumuz. hamur kızartması sadece su, un, tuz ve mayadan ibarettir.

    afiyet olsun.
  • zamanında aknelerim geçsin diye, tavsiye üzerine başka sıvı bir maddeyle (kolonya mıydı, gül suyu muydu) karıştırarak yüzüme sürdüğüm, iğrenç kokulu madde... akneler geçti mi? maya kullanınca hayır, stresi düşürünce evet!
  • uğruna şarkılar yazılan maya.

    (bkz: ne olursa olsun yaş mayaya mecbursun)
  • yağ kusan yüze çok iyi gelen şey.
    yarım paket yaş maya, beş damla limon, iki tatlı kaşığı ev sirkesi, iki damla çay ağacı yağını karıştırıp ince tabaka halinde yüzümüze sürüyoruz. 15 dakika sonra ılık suyla yıkayıp son defa da soğuk su vurup kuruluyoruz. sivilceleri de kurutuyor bu maske.
    saç için de bir paket mayaya bir tatlı kaşığı badem yağı, iki tatlı kaşığı zeytin yağı karıştırıp saç diplerimize yediriyoruz. streçle sarıp bekletiyoruz. yıkayıp arındırdığımızda yumuşak bir saça sahip oluyoruz ki boyalı saçlar için birebir maske.
  • kışın içine ılık su ve zeytinyağı ekleyip, yazın yine ılık su ve birkaç damla limon suyu ekleyip cilt maskesi yapabiliyorsunuz. haftada 1-2 kullanmaya başladıktan sonra normalden karmaya dönük cildi ışıl ışıl yapar. kışın nemsiz mat görüntüyü temizler yazın fazla sebumu alır. böylesi doğal şeylerin milyonluk maskelere kremlere nazaran işe yarıyor olması da inanılmaz mutluluk veriyor insana.
  • an itibariyle ankara keçiören sınırları içinde marketlerde vs bulunamayan mayadır kendileri. onlarca markette bitmiş durumda. covid-19 sebebiyle insanlar sokağa çıkma yasağı geleceği ve her şeyin fiyatı artacağı inancıyla bu tür malzemelere yoğun ilgi gösteriyor.
  • şu günlerde, insanların korkarak marketlere akın ettiği hani, her şeyi bulup yaş mayayı bulamamak. halbuse en rahat onu bulurum diyordum. olum sen tek başına bir hiçsin, ne bu artistliğin, akıllı olacaksın yaş maya.
  • ankara'da hemen hemen hiçbir yerde bulunamayan gıda ürünü.

    hepiniz mi fırıncı oldunuz mübarekler?
hesabın var mı? giriş yap