• kanun cikarma yetkisine sahip mekanizma. turkiye'de tbmm tarafindan yurutuldugu soylenir
  • kavram olarak tam kar$iligi, "tbmm'nin kanun yapma ve parlamento karari alma yetkisi"dir . 61 ve 82 ay'lerinde yasama yetkisi tbmm'nindir ve asla devredilemez . 61 ay'sinde kaynun koymak $ekli ve maddi anlamlarda kullanilmi$tir . $uphesiz hem 61 ay'sinde, hem de 82 ay'sinde maddi kanunlar gibi deger ta$iyan ve ayni usullerle yapilan, yargisal denetime tabi tutulan i$lemler vardir . bu nedenle kanunun illaki de bir kural-i$lem olmasi gerekmez . $ekli anlamda kanunlar anayasanin acik hukumlerinden kaynaklanir . 61 ay'sinde anayasa mahkemesi kanunlari maddi anlamda kabul etmi$tir ancak $ekli anlamdaki kanunlari da denetliyordu . aym, 82 ay'si doneminde kural-i$lem niteligindeki maddi kanun anlayi$ini devam ettirmi$tir ancak bu donemde $ekli kanunlar tabiki yine vardi .

    burada aym'nin maddi kanun anlayi$inin onemi buyuktur . aym bir hukuki i$lemin, onu yapan organ tarafindan nitelendirili$ $ekline kendini bagli saymamakta, i$lemin niteligini inceleyerek eger o i$lem, denetime tabi i$lemlerle ayni nitelikteyse, onu denetime alma yetkisini kendinde gormektedir . dolaiyisiyla tbmm karar adi altinda kural-i$lem niteliginde i$lem yaparsa, aym onu denetleyecektir . yani buradan yola cikarak genel, soyut, surekli olmayan, oznel, gecici kararlar icin aym'ne iptal davasi acilmamalidir cunku aym maddi kanun anlayi$ina agirlik verir (1982 anayasasi'ndan dolayi) .

    oysa kanun, kural-i$lem olmayabilir . 1961 anayasasi'nda hakim olan bu goru$ 82 ay'sinde de vardir . cunku "kanun kural-i$lem olmalidir" diye bir hukum yoktur . o halde kanun adi altinda yasama organinca, belirli yasama usullerine uyularak yapilan i$lemler kanundur (messela ictuzukler) .

    (bkz: yasama sorumsuzlugu)
    (bkz: yasama dokunulmazligi)
    (bkz: yurutme)
    (bkz: hukuk)
  • ingilizcesi legislativedir
  • kankaları yürütme ve yargıdır. kuvvetler ayrılığı ilkesinin yapıtaşlarından biridir.
  • ülkemizde milli irade'nin devlet yönetimine katılmasıdır. devlet yönetimi bu gücün tekelinde değildir.
    avrupa birliğinde ise yasama gücü european parliament ile council of the european union arasında paylaşılmıştır. ayrıca sınırlı olarak european commission da bu gücü kullanmaktadır.
    not: ab kurum isimleri sıkça karıştırıldığı için ingilizce olarak verdim.
  • ''yasama erki yürütme erki tarafından atanırsa, özgür bir anayasanın ilkeleri bir daha geri alınamaz biçimde yitirilir'' demiş edward gibbon.
  • rousseau'ya göre egemenliğin kalbidir ve bundan dolayı yasamanın olmadığı bir egemenlik düşünülemez.
  • parlamenter sistem hükümetlerinde, yasama organı resmen en yücedir ve yürütücü olarak iş yapacak başbakan sanında meclisinden bir üye atar. bir başkanlık sisteminde, kuvvetler ayrılığı genel kuralına göre, yasama organı hem yargı hem de yürütme ile birlikte bağımsız ve denk bir devlet erki olarak değerlendirilir.
  • tbmmdir.
    türkiye büyük millet meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bakanlar kurulunu ve bakanları denetlemek; bakanlar kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesinhesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilânına karar vermek; milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, türkiye büyük millet meclisi üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek ve anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir.
    -hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, yükseköğretim kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve silahlı kuvvetler mensupları, görevlerinden çekilmedikçe, aday olamazlar ve milletvekili seçilemezler.
    -savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse, türkiye büyük millet meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir.
    -türkiye büyük millet meclisi üyeliklerinde boşalma olması halinde, ara seçime gidilir. ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir.
    -yüksek seçim kurulu yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. üyelerin altısı yargıtay, beşi danıştay genel kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçilir. bu üyeler, salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçerler.
    -türkiye büyük millet meclisi üyeleri, devlet ve diğer kamu tüzelkişilerinde ve bunlara bağlı kuruluşlarda; devletin veya diğer kamu tüzelkişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklarda; özel gelir kaynakları ve özel imkânları kanunla sağlanmış kamu yararına çalışan derneklerin ve devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıfların, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar, vekili olamazlar, herhangi bir taahhüt işini doğrudan veya dolaylı olarak kabul edemezler, temsilcilik ve hakemlik yapamazlar.
    -82 nci maddeye göre milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, yetkili komisyonun bu durumu tespit eden raporu üzerine genel kurul gizli oyla karar verir.
    -meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, durumun meclis başkanlık divanınca tespit edilmesi üzerine, genel kurulca üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir.
    -meclis genel kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak yedi gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, anayasaya, kanuna veya iç tüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için anayasa mahkemesine başvurabilir.
    -milletler arası hukukun meşru saydığı hallerde savaş hali ilanına ve türkiye’nin taraf olduğu milletler arası anlaşmaların veya milletler arası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, türk silahlı kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin türkiye’de bulunmasına izin verme yetkisi türkiye büyük millet meclisinindir.
    -türkiye büyük millet meclisi, her yıl ekim ayının ilk günü kendiliğinden toplanır. meclis, bir yasama yılında en çok üç ay tatil yapabilir; ara verme veya tatil sırasında, doğrudan doğruya veya bakanlar kurulunun istemi üzerine, cumhurbaşkanınca toplantıya çağrılır.
    -türkiye büyük millet meclisinin başkanlık divanı, meclis üyeleri arasından seçilen meclis başkanı, başkanvekilleri, kâtip üyeler ve idare amirlerinden oluşur.
    -türkiye büyük millet meclisi başkanlık divanı için, bir yasama döneminde iki seçim yapılır. ilk seçilenlerin görev süresi iki yıldır, ikinci devre için seçilenlerin görev süresi ise o yasama döneminin sonuna kadar devam eder.
    -türkiye büyük millet meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tam sayısının en az üçte biri ile toplanır.
  • yasama organı; anayasaların verdiği yetki ile kurulan ve yasalar geçirme, değiştirme ve yürürlükten kaldırma gücü olan bir tür katılımcı meclistir. bir yasama organınca oluşturulan yasalara hukuk ya da yazılı kurallar denir.
hesabın var mı? giriş yap