*

  • barboros bulvarından aşağıya inerken marmara denizi açıklarında görülen küçük adacık.60 ihtilaline evsahipliği yapmış yüksek adalet divanının toplandığı ve adnan menderesin idam edildiği adadır.türkiye cumhuriyeti ve türk demokrasi tarihinde çok önemli bir yeri vardır..
  • bir zamanlar üzerinde bir ingiliz buyukelcisinin malikanesi bulunurmus
  • antik cagdaki adi "plati" idi
  • adnan menderes ve demokrat partililer burada sadece yargılanmıştır. asılma işlemleri imralı adasında gerçekleştirilmiştir.
  • (bkz: sivriada)
  • istanbul üniversitesi su ürünleri fakültesi'nin bi ara bulunduğu ada. eski mahkeme binalarını restore edip kullanmışlardı, şimdilerde boş duran binaların camları, lavaboları, işe yarar neleri varsa çalınmış.
    ayrıca ada iskelesinin yanı başında eskilerde (1800'lerde) bir ingiliz konsolos/büyükelçisinin minik bir ortaçağ şatosu şeklinde inşa edilmiş evi de vardır, tabii o da terkedilmiş.
  • uzaktan 9 voltluk pile benzeyen ada.
  • hayirsizada olarak da bilinir.
  • giderken denizde yunuslarin oyunlarina maruz kalinabilir mekan. hatta bazi tekneler bu adanin arka tarafinda dalis yaptirir.
    acacaksin buraya bi balik lokantasi. teknelerle adam tasiycan deliler gibi. sen napiyosun burda kardesim diyenlere de para basiyorum dersin bir sure sonra.
  • masallarda anlatılan lanetli yerlerden farkı olmayan garip, kadersiz, tuhaf ada.

    adanın geçmişi çok öncelere dayanmaktadır, her nedense istanbul'a sahip olan tüm devletler adayı lanetli, kötü işlerini yapmak için kullanmışlardır. ada ilk olarak bizans
    döneminde kullanılmıştır. bizansın meşhur zindanlarından bir tanesi de bu adaya kurulmuştur. denizin ortasındaki bu mekan, bizanslılar için büyük bir korku kaynağıdır, zira adadan zindandan başka hiçbir yapı yoktur.

    bizans'ın yıkılışından sonra ada uzun seneler kullanılmamıştır. ancak osmanlı devleti'nin son dönemlerinde, kontrolün iyice padişahın elinden gittiği, otoritenin iyice sarsıldığı dönemlerde bir ingiliz kont sessiz sedasız adaya yerleşir. adadaki bizans'tan kalma zindanı restore edip, kendine bir şato yaptırır. bu dönemden adaya istanbul'dan teknelerle çeşitli kadınların götürüldüğü görülür. zira rivayete göre adamın oldukça problemli biridir. hatta öyle ki, malikanesinin zeminini bu getirttiği kadınların saçlarıyla kaplatmıştır, şatonun her yerinde tabanlar saçla döşelidir.

    bu kont öldükten sonra ada yine ıssız bir dönem geçirir. ancak cumhuriyetin ilanınından kısa bir süre sonra, ada en masum misafirini ağırlar. heybeliadalı bir balıkçı, başkasıyla evlenen sevgilisini unutmak için kendini adaya hapseder. senelerce orada yaşayıp kederini unutmaya çalıştıktan sonra o adada yaptığı küçük kulübesinde ölür.

    bundna sonra adanın kanlı günleri tekrar başlar. darbe sonrası askeri hükümet idamların merkezi olarak kısmetsiz adayı seçer. adnan menderes ve arkadaşlarının çoğu bu adada infaz edilir. daha sonra adaya istanbul üniversitesi su ürünleri fakültesi kurulduysa da, bu yapı da çok uzun ömürlü olamamıştır, sonuçta ada yine tek başına beklemektedir.

    vapurla kınalıada'ya yaklaşırken yassıada'nın siluetini görmeniz mümkündür. bizans zindanı, ya da nam-ı diğer hapishanenin yıkıntıları uzaktan da olsa görülür, adanın yalnızlığını iyice farketmenizi sağlar. dünyada kader diye bir şeyin olduğuna, hatta mekanların da kaderleri olduğuna sizi bir anlığına da olsa inandırır.
hesabın var mı? giriş yap