• surekli olarak arkadaslarimdan yatakli tren ile gidiyorum lafi duyup biraz sorup sorusturdugumda aslinda kuset ile gittiklerini ogrenmem uzerine gundeme getirme ihtiyaci duydugum konu. bilgileri verelim simdi, ortalik bilgiden gecilmesin.*
    bir kere yatakli vagon kusete gore cok daha luks bir hadisedir. kompartimanlar cogunlukla 2, bazen de 3 kisiliktir. her kompartimanda lavabo vardir. kompartimanin tamaminin dolmus olmasi sart degildir, aynen otellerdeki gibi bir fark odeyerek (abarti bir para degildir, 4-5 milyon) 2 kisilik veya 3 kisilik kompartimanda tek kisi veya 3 kisilikte iki kisi kalinabilir. , ayrica her vagonda bir hizmetli vardir. hizmetli yataklarinizi hazirlar ya da ranzada zaten yataklar hazirdir ve siz ipinden ceker indirir ve yatarsiniz. bu hizmetliye isterseniz yemekli vagondan kendinize yiyecek icecek servisi yaptirabilir, kompartimaninizda mukemmel bir keyif yasayabilirsiniz. ayrica, kompartiman kapilarini kilitleyip dis dunya ile tamamen iliskinizi kesebilirsiniz, kompartiman kapilari da seffaf degildir. hizmetlinin bir rolu da yatakli vagonda steril (mecazi olarak) bir ortam yaratmaktir. surekli gozleyerek elinden geldigi kadar yatakli vagona alakasiz kisilerin girmemesini saglar.
    kusette ise kompartimanlar 6* ya da 4* kisiliktir. kompartmanlarda lavabo yoktur, butun kompartman doldurulur yani 4 kisiden az gidiyorsaniz baskalari ile ayni kompartimanda yatarsiniz. haa sansiniz olur da sizden baska kimse gelmez, o ayri mesele. konduktor size bir torba icerisinde yastik, pike ve carsafinizi verir, siz de yataklarinizi kendiniz hazirlarsiniz. yatakli vagonda battaniye bulundugu halde kusette sadece pike vardir, ve genelde yataklida pijama, gecelik vs giyip harbi yatak keyfi yaptiginiz halde kusette ayakkabilarinizi cikarir ve dis kiyafetiniz ile pikenin altina girip yatarsiniz. kompartiman kapilarini kilitleme imkani yoktur. ayrica kompartiman kapilari standart cam kapilardir, ve disari gorusu bir perde ile kesersiniz. tabii ki bir munasebetsizin gece vakti kompartimaniniza paldir kuldur girmesini engelleme yolu pek yoktur. kusetli vagonda hizmetli yoktur. dolayisiyla, servis yaptirma imkani yoktur, ayrica kusetli vagonlar yolgecen hanidir maalesef, isteyen istedigi gibi gelir gecer.

    edit: 386 dx arkadaştan alınan bilgiye göre tvs2000 kuşetlerin kompartıman kapılarında kilit mevcutmuş. bilgiler gözden geçirilecektir.

    edit 2: evet var kapilarda kilit. ama kompartimani kapatmadiginiz ya da butun yolcularin gelmis olmadigi durumlarda bu kilidi kapatmamaniz bekleniyor.
  • kuset insani dogduguna pisman edebilir; mazosist arkadaslari haric tutuyoruz.
    yatakli vagon ise insana kendisini lord gibi hissettirir. hele bir de dergi,kitap, cd ve cd calariniz falan varsa keyfinizi hic bi sey bozamaz. (bkz: yan gel yat osman)
  • yatakli vagon otel gibidir
    kuset ise pansiyon gibidir
  • otel ile hostel arasındaki farklara eşdeğer sayılabilir. pansiyonda en azından hizmet olmasa bile oda kendinize aittir.
  • yatakli vagonun dis duvarinda yatakli vagon diye yazar. kusette ise birsey yazmaz. kusetler icin kenarlardaki vagon numaralandirma bolumunun altinda kucuk c harfi arayiniz. cogunlugu acm ya da bcm iken yatakli vagonlar wla ya da wlab olur. wlbr'sine de rastlanmistir ki, onun icin (bkz: yatakli yemekli vagon)
  • yataklı vagonda sevişebilir kuşette sevişemezsiniz.
hesabın var mı? giriş yap