• almanya'nın birinci dünya savaşında osmanlı'ya verdiği ve akibetinde rusya'nın iki limanını topa tutan iki gemisinden biri. diğerinin ismi midilli. bu iki bahtsız gemi de yıllarca kömür , balık , vs. taşıdıktan sonra parçalarına ayrılmıştır. jilet olmuştur. biraz kıymet bilinebilseydi şu ülkede gemiler restore edilir , turistik amaçlı kullanılabilirdi.
  • 18bin tonluk bir savas gemisi. ingilizler'in savas cikti diye el koyduklari agincourt'a gore pek onemli olmasa da osmanli'yi savasa sokacak kadar degerli bir rusvetti zamaninda. turklerin sahip olmus oldugu en buyuk savas gemisi. midilli (onceki breslau) bi hafif kruvazor olup da, yavuz'in yaninda sozu bile edilmeyecekken "ucuza degil, tam 2 gemiye satildik" zihniyeti ile yavuz'un kardes gemisiymis gibi yansiltilir tarih derslerinde. "the ship that changed the world" diye de bir kitap vardir hakkinda.
  • (bkz: midilli)
  • yavuz (goeben) 27lik toplara sahip bir battlecruiser'dir. karadenizde sis dolayısıyla sıfıra inmiş görüşte 30luk toplarla donatılmış iki rus drednot'unu maymun etmişliği vardır. bu gemilerden birinin adı ekaterina 2'dir, diğerini hatırlamamaktayım. rus ayıları midilliyi kovalarken bir sis bulutuna dalarlar, bu bölgenin içindeki yavuz ateş açar, menzil dahilindeki drednotlardan biri de ateş açar, yavuz rus gemilerine altı 27lik mermi çakar, kendisi de ön tarete ve sancak borda kazamatlarına iki 30luk mermi yer, ruslar yüksek kalibreli 28liklerdn baya canları yanmış halde süklüm püklüm sivastopola geri dönerken yavuz sağlam taret zırhı sonucu az hasarla kurtulur amma boğaza girerken rus denizaltılarının döktüğü mayına çarpar dokuz ay yeşil sahalardan uzak kalacak kadar hasar görür.
  • eski zırhlının bir direği heybeliada deniz lisesi'nde bulunmaktadır.
  • jilet piyasasinin nadide parçalarindan biriydi..
  • ara güler, yavuz zırhlısının parçalanma sürecini filme çekmiş, bu görüntülerden kahramanın sonu adında bir belgesel hazırlamış, arkada da ilhan mimaroğlu'nun müziklerini kullanmıştır. uzun süre yasaklı olan film 2002 yılında ankara film şenliği'nde gösterilmiştir. bayağı ürkütücü, sinir bozucu bir şey...
  • onarımında yapılan yolsuzluklar nedeni ile türkiye cumhjuriyeti'nin ilk yolsuzluk davasına konu olmuş gemi. (bkz: yavuz havuz davası)
hesabın var mı? giriş yap