• öncelik vardır elbet, ama eğer ki sürücü hız limitleri dahilinde seyir halindeyken yaya kendini riske atacak şekilde (sürücünün duramayacağı veya güçlükle durabileceği) yola atıyorsa bu yayanın hakkı değil, tecavüzüdür. yaya geçidinde veya herhangi bir noktada insan gibi geçmek için (diyagonal veya absürt bir pozisyonda değil, nasıl karşıdan karşıya geçileceği öğretilmiştir herhalde herkese) pozisyon aldığı takdirde sürücü kati surette yol vermelidir.

    bu noktada en büyük sorun, yayaların dümdüz geçmek yerine saçma salak rotalar izlemesi, (yaya geçidi dışındaki geçişlerde) sahilde yürür gibi hareket etmesi veya kendinden emin / ne yapacağı kestirilemez bir pozisyonda sürücüyle göz teması kurmaksızın kenarda durmasıdır. yayaları tereddüte sürükleyen sebeplerden birisi de muhtemelen daha önceki tecrübelerine flashback yaparak sürücünün yol vermeyeceği algısıdır.

    neyse konuyu çok dağıttık, tanım: odtü'de olduğu gibi bilkent ve hacettepe'de (beytepe) de uygulanan (uygulanmaya çalışılan) bir kuraldır. esasen kampüs üniversitelerindeki sistemin bir parçasıdır. yayalar ve sürücüler tarafından ne kadar özümsenmiş ve uygulanıyor orası tartışılır.
  • ya duracaksın arkandan gelen araba seni fark etmeyip arkadan bir güzel geçirecek ya da durmayacaksın karşıya geçmekte olan vatandaşa bir güzel çarpacaksın.
    tabi başka olası durumlarda var.
  • öncelikle yaya çizgilerini baştan düzenlemeleri lazım, eski hali ile araba 100 metre gitmeden devamlı yaya çizgisi hepsinde dursa trafik nasıl akacak ??
  • odtüde olduğu söylenen fakat uygulanmayan hatta ilk söylendiğinde komik bir şekilde yola atlayıp küfür yediğim kural, bilkentte ise kural takır takır işlemekte yol vermeyen araçları bazı arkadaşlar şikayet etmekte ve ceza yedirmektedir.
    her noktada yaya önceliği kuralı ise tartışmaya açıktır.
    arabam olmadığı için şu an memnun olduğum durum
  • dün her zaman ki gibi metrodan indim eve yürüyorum. bir göbek var dört yol ağzı. tam geçeceğim karşıdan bir araba geliyor ama nasıl hızlı. bende bilerek yavaş yavaş yürüyorum. baktım hiç yavaşlama falan yok basmış geliyor üstüme doğru. yolun ortasında durdum, karşıdan; ne ayaksın lan sen? diye el kol yaptım. geçtim yürümeye devam ettim. bu durdu arabanın içinden bana bağırmaya başladı. döndüm nereden aldın lan sen ehliyeti? dedim. arkamı döndüm yürümeye devam ettim. el frenini çekti indi arabadan bu bana saydırıyor. zaten cuma günü, yorgunum ve açım sikerler lan seninle mi uğraşıcam dedim döndüm gittim.

    velhasıl sikleyen olduğu gibi siklemeyenleri de mevcut. siz yine de önceliğe güvenip yola atlamayın malum türkiye'de yaşıyoruz her an her şey olabilir.

    edit: düzeltme.
  • toplum olarak topyekün uyulmadığı için, zincirleme trafik kazasına sebep olabilen uygulama.
hesabın var mı? giriş yap