• ya benim turkçe anlamakta sorunum var ya milletin. arkadas gmt+3 e geçmek demek "kış saati uygulamasının kaldirilması" demektir lan. yani artik komple yaz saati uygulamasini kullanicaz demektir.

    bu ulkenin standart saati gmt +2 dir (yani kışın kullandığımız saat)
    http://www.enerji.gov.tr/…x.php?sf=anketler&id=7704
    ve yapilmak istenen, standart saati gmt +3 yapmaktır.

    yaz saati uygulamasinin yararli olduğunu düşünüyor musun ne demektir yav.

    şuraya açik açik biz artik yaz saati uygulamasını sabitleyecegiz, sence yararli olur mu yazmak çok mu zordu?
  • yemin ederim 15 sene okuduğum halde hala mantığını anlamadığım uygulamanın kaldırılması hedesidir.

    şimdi yaz olunca saatleri ileri alıyoruz hava daha geç kararıyor daha az enerji harcıyoruz ki o konu muamma. kış geliyor hava zaten 6.30 da kararıyor geri alıyoruz 5.30 da hatta 5 de kararıyor marta kadar böyle e kış daha uzun sürüyor en fazla kışın enerji harcanıyor ozaman niye yapıyoruz bunu? he zamları da ona göre kışın koyuyorlar zaten. ordan kar mı oluyor şimdi. zaten psikolojim bozuluyor sabah işe girdiğimde kalktığımda gece eve geldiğimde zaten gece. ben yarasamıyım acaba gündüz ışığı görmüyorum.
    anlamıyorum kavrayamıyorum salak mıyım neyim?
  • enerji ve tabi kaynaklar bakanlığı'nın uygulama hakkında detaylı bilgiler içeren şu yazısında yıl boyunca yaz saati uygulamasında kalmanın yararlarından epey bahsedilmiş. 20 yıldır ben de bunu anlatmaya çalışıyorum ama kimseye derdimi anlatamadım. kışın işten eve dönerken havanın hala aydınlık olmasını isteyenler varsa anketi doldurularak destek verebilir.
  • akşam trafiğinin, işten geç çıkanlar hariç, 1-2 ay daha fazla aydınlık saatlerde kalması anlamına gelecektir. bu da karanlığın çökmesiyle düşen görüşü ve buna bağlı yavaşlayan trafiği engelleyecektir. işin psikolojik tarafı da ayrı bir kazanç. kesinlikle gmt+3 olarak sabitlenmeli saat.
  • birçok kişi tarafından yanlış anlaşılan uygulamadır. yaz saati uygulaması kaldırılmayacak tüm yıl boyunca yaz saati olan gmt + 3'de kalınacaktır.
  • hep yaz saatinde kalınacağına hep yazda kalabileceksek tüm varlığımla desteklediğim kampanya. enerji bakanlığı bu konuya bir çözüm getirsin, hep yaz olsun, kış gelmesin. işe giderken de işten gelirken de hava aydınlık olsun. her işyerinde kumsal ve deniz; kokteyller şirketten olsun. evden işe mesafe en fazla 20 dakika olsun.
  • konuya az buçuk hakimim, daha önce de çok düşündüm okudum "yaz saati uygulamasının toplam kazancı nedir" diye, ve bu konuda türkiye acayip bir noktada durduğundan (hem coğrafik dağılımı hem de coğrafik konumu gereği) yaz saati uygulamasının yararlı olup olmadığı konusuna bir türlü karar veremedim doğrusu. ama hatırladığım kadarıyla, yaz saati uygulamasının türkiye'ye yıllık ekonomik kazancı oldukça az oluyor. bunu diğer kriterlerle karşılaştırdığında (psikoloji vs) durum daha da kötü olabilir sanki.

    şimdi konu gündeme gelmişken, açayım raporlarını okuyayım dedim adamların. bir de ne göreyim, typo'larla dolu, "de"yi "da"yı ayıramayan bir rapor. excel ya da benzer bir programla hazırladıkları tabloların dipnotları ingilizce, sanki vatandaş ingilizce bilmek zorundaymış gibi. kimi grafiklerin eksenleri bile okunmuyor. ekonomik rakamlar verilmemiş. ne gibi veriler gerekir?

    yaz saati uygulaması yapıldığında sanayi bölgelerinin elektrik kullanımı nedir? kış saati uygulamasında nedir?
    benzer şekilde kişisel (ev) hanelerin elektrik kullanımı yaz/kış saat uygulamalarında nasıl farklılık gösteriyor?
    değişiklikten sonra bu ikisi arasında nasıl bir değişim öngörülüyor?

    yaz saati/kış saati farklılığı o kadar kritiktir ki, bu fark, insanların evlerinde döndüğünde şehirde havada asılı kalan kirli havanın miktarını bile belirler.
    var mı böyle bir rakam, öngörü? yok.

    türkiye'nin güneş enerjisi politikasını bırak, enerji politikası doğru düzgün olmadığından buraya girmeyeceğim bile. kaldı ki normalde, rüzgar panellerinin dahi elektrik üretiminin verimliliğini etkiler. daha doğrusu, üretilen enerji aynı olur ama, o enerjinin tamamını kullanamazsınız depolamak zor olduğundan. eh malum, güneş'in ufuk yüksekliği de sıcaklık dolayısıyla basınç dolayısıyla da rüzgar şiddetini dramatik ölçüde etkileyen bir parametredir.

    kısacası, ben yıllardır düşünüyorum "ulan yararlı mı?" diye, elimde bütün bu veriler olmadığından tabii ki kendimce bişey çözemiyorum. adamların raporunu okuyayım dedim, benim bildiğimden 1 gram fazla şey koymamışlar, üstüne abuk subuk yazılar yazmışlar. ulan, enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı yayınladığı raporda rakam veremiyorsa kim verecek bana bu rakamları?
  • [http://www.enerji.gov.tr/…x.php?sf=anketler&id=7704 http://www.enerji.gov.tr/…x.php?sf=anketler&id=7704]

    konu ile ilgili anket sonuçlarına bakılırsa,

    ilgili sitede yaz saati uygulamasının yararlı olduğuna inanmayanların oranı şu an için %62 iken yıl boyu yaz saati kullanılmasını isteyenlerin oranı %54. ne içtiniz lan oylama yaparken? yoksa ben mi ayık değilim de anlamadım?

    edit: yaz saati uygulaması devam etsin şeklinde oyladım. sabah aydınlıkmış karanlıkmış sikimde değil. akşam işten çıkınca iki dk gün yüzü göreyim daha iyi.
  • bugün itibariyle gerçekleşmiş olaydır. yaz saati kaldırılıp saat dilimimiz değişmiştir artık eet(doğu avrupa saati) değil fet(daha doğu avrupa saati) kullanacaktır.
    konuyla ilgili sözlükte kullanılan kış saati uygulamasının kaldırılması ve yaz saati uygulamasının tüm yıla yayılması gibi tanımlamalar hatalıdır.
  • iki farkli saat dilimi kullanilarak cozulebilecek sorun;

    -dogu yakasi saatiyle 9'da oradayim dostum!
    -oh yeah
hesabın var mı? giriş yap