• aslında bir kar yağsa mikrobu kıracak.
  • bu yalana inananlardan biriydim. şimdi oturdum hayırlısını bekliyorum.
  • bulaşma hızı ve öldürücülüğü azaldı. iyileşmeler hızlandı. bu sarı güneş ışınlarının 27 derece üzerindeki havalarda 1-2 dakika içerisinde virüsün yapısını bozmasından ve insanların d vitamini sayesinde yaz aylarında zatürre mikrobuna karşı direncinin artması ile oldu. bu gece dışarı çıkılması ve kapalı alanlarda artık maske ve dezenfektan kullanılmaması ile bağlantılı. bir de insanlar artık dikkat etmemeye başladı. mart nisan' daki gibi yapılmasına gerek yoktu tabi ama bu kadar bırakmaya da gerek yoktu. eğer bırakılmasaydı temmuz ortalarına doğru virüs bulaşma hızı 10 -20 kişilere inerdi. aynısı sonbahar kış aylarında yapılmaya devam ederse mart nisanın en az 5-6 katı bir sayıya hazırlıklı olmalıyız.

    edit: google scholar üzerinde konu hakkında uzman araştırmalar aktarılıyor burada hepsini kaynağı tekrar tekrar bulup yapıştırtmayın.

    sıcaklığın etkisi yok sadece ultraviyole ile etkileşim oluyor diyen arkadaş için özel yapıştırayım ama: için kaynak her 1 derece sıcaklık artışında virüsün yüzeyler üzerindeki kararlılığı %0.81 oranında azalıyor. bu da onun bulaşıcılığını etkiliyor. ancak bu onu sars-cov ve mers gibi öldürmeye yetmiyor. yani sıcaklık yükseldikçe diğer koronavirüs tiplerine göre hayatta kalma süresi daha uzun. bu da sadece yazın onu öldürmeye yetmeyeceği anlamına geliyor.

    son olarak dezenfektan ve maske kullanalım.
  • ulan bu olay ilk patladığında güney yarım kürede hava sıcaktı (coğrafya 9. sınıf ünite 2) siz bu yalana inanmış mıydınız?
  • yaz sıcağında termometre 30-35 dereceyi gösterdiğinde uzmanlar tarafından etkisini azalarak yitireceği söylenen covid-19 virüsü bu havada artarak devam etti.

    covid-19 yaz-kış farketmez tüberköloz gibi canı istediği zaman çeker gider.
  • abi o zamanlar milletin geri zekalı olduğunu ihmal edince hesaplar tutmadı tabi. bir de hesabı daha geri zekalı olan yöneticiler yapınca patladık.
  • bilimin katledildigi baslik.

    covid-19 tum hayallerimi yikti. bazi bilim insanlari da dahil olmak uzere internet ahmaklari el ele verip bilimin icine ettiler. cidden artik insan bu bilgi kirliligine dayanamiyor.

    sars-cov-2 ve sicaklik iliskisiyle ilgili daha once iki tane mesaj attim. girip bakarsaniz referans verdigim makaleleri de gorursunuz.
    (bkz: #108544233)
    (bkz: #108023976)

    olayin ozeti su; sicaklik, nem ve uv isinlarinin kombinasyonu virus uzerinde etkili oluyor. diger bir ifadeyle tek basina nemin ya da sicakligin artmasi etkili degil, ikisinin birden belli esik sevilerinin uzerine cikmasi gerekiyor. yaz aylarinda genelde sicaklikla beraber nem de arttigindan yazin virusun yayilimi azalir, yapilan calismalar bunu gosteriyor ama tamamen ortadan kalkmaz.

    bu durum hemen hemen tum alt ve ust solunum yollari enfeksiyonlarina sebep olan rhino, adeno, influenza a/b ve coronavirus ailesini etkiliyor.

    peki sars-cov-2'de ne oldu? yazin gelmesiyle beraber cin, avrupa kitasi, turkiye ve iran'da vaka sayilari azaldi. vaka sayisinin yapilan test sayisina orani dustu. elbette virus tumuyle bitmeyecektir, mevsimsel grip dahi yazin gorulur ancak yayilimi yavaslar. mevsimsel grip denmesinin sebebi yazin hic gorulmemesi degil az gorulmesidir.

    kuzey yarim kurede vaka sayilari azaldi ama kisa giren guney yarim kurede vaka sayilari mayis, haziran sonrasinda artisa gecti ve peru, brezilya'da salgin patladi. yine cin'de en siddetli donemde neredeyse vaka gorunmeyen hindistan'da biraz da sanirim ulkenin sahip oldugu mikro iklim nedeniyle vakalar mart-mayis arasinda pek gorulmedi ama kuzey yarim kure yaza girerken hindistan'da artmaya basladi.

    ozetle sicaklik, artan nem ve uv isinlari kismi olarak etkisini gosterdi ancak bu viruse karsi bir dezavantajimiz var. diger virus turlerine karsi toplumun suru bagisikligi daha fazla o yuzden yaz aylari geldiginde yayilim iyice azaliyor ancak sars-cov-2'ye karsi suru bagisikligimiz olmadigi icin yaz aylarinin etkisi sinirli kaldi. su an yavas yavas sonbahara dogru ilerlerken vaka sayilari da artmaya basladi.

    arti virusun yayilimini sadece sicaklik ve nem etkilemiyor. ulkenin mikro ikliminden yasam tarzina, nufusun yayilimina, gecirdigi bolgesel mutasyona kadar bir suru baska parametre var. duz mantikla x ulke sicak orada neden yayiliyor diye ahmakca sorular insani deli ediyor. belki x ulke sicak ama nem yeterli seviyede degil, belki mikro iklimi farklilik gosteriyor, belki kulturel olarak insanlar birbirlerine cok yakin yasiyorlar ve r0 degeri o bolgede cok yuksek vb. bolgesel olarak farkliliklar olabilir ama genel olarak kuzey yarim kurede cogu yerde vaka sayilari azaldi, bitmesi zaten beklenmiyordu.

    ta subat ayinda yazdim, donecek dolasak bu virus toplumda suru direnci olusuna kadar dunyanin ciddi bir kismini yillara dagilarak etkileyecek.
    (bkz: #102706864)

    basit olan bu surecin nesini anlamiyorsunuz da bu kadar ahmakca yazilar yaziyorsunuz.

    bence dunya covid-19'u sallasin medeniyet asil (bkz: idiocracy) yuzunden tehdit altinda.
  • patladı patladı da içimizde patladı, şimdi de artık kar yağmasını bekleriz, o olmazsa önümüzdeki nisan bahar yağmurları falan. umut fakirin ekmeği
  • öncelikle, virüs geçecek denmedi. etkisi azalacak, vücut dışında yaşama süresi azalacak dendi.

    şu an tüm dünyada hareketlilik nerdeyse normale döndüğü halde taşıyıcı ve ölüm oranları, karantina dönemine göre çok fazla artmadı. hatta karantina dönemi ile hemen hemen aynı gidiyor.

    bu yüzden çok da yanlış bir söylem değil.

    edit: hala sıcaklık diyen var. virüsü yok eden sıcaklık değil ultraviyole.
  • bu cümle bir yalan değil. covid-19 virüsü zarflı bir virüs olması sebebiyle uv ışık, alkol gibi dezenfektanlar ile yok edilebilen bir virüs. peki neden uv ışınların yoğun olduğu bu yaz döneminde vaka sayıları beklenildiği gibi düşmedi?

    covid-19 pandemisinin başlangıcında neredeyse tüm dünyada çok sıkı kısıtlamalar yapıldı. bu sebeple virüs yayılımı elden geldiğince önlendi fakat zaman ilerledikçe tüm ülkeler hem kısıtlamaları gevşetti hem de insanlarda önlemlere karşı sıkılmışlık oluştu. yani kışın virüs ile oldukça iyi mücadele ettik ve alınan önlemler yazın getireceği avantajlardan çok daha iyiydi.

    bugün kışın uyguladığımız kadar tedbir uygulasak muhtemelen yazın etkisini çok daha iyi görürdük ama maalesef olmadı.
hesabın var mı? giriş yap