• hiçbir meslekteki strese benzemeyen ayrı bi strestir. düşün ki kodda bi hata çıkar, ekranlar hata verir, bütün şirket iş yapamaz hâle gelir, satış elemanından müdürüne herkes yazılımcıya döner hatayı çözmesi için. işte o stres insanın saçını beyazlatır. hele bi de sorun çözülmezse gece yarısına kadar üzerinde müthiş bir baskıyla ofiste sorunu çözmeye çalışırsın. bi gün 16 saat boyunca kesintisiz bilgisayar ekranına bakıp, debug(hata ayıklama) + development(geliştirme) yaptığımı bilirim. vücut ve gözler fiziksel olarak bittiğinde dinlenmek için eve gidersin. o kadar yorgunluğa rağmen yatsan da uyuyamazsın. gün boyu beyin kod ile uğraştığı için gözünü kapatsan da beyninin çalışmasını durduramazsın. uyurken kafanda kod yazmaya devam edersin. sabah kalktığında hiç uyumamış bi halde ofise geri dönersin. dün akşamki hatanın çözülmemiş olması bütün motivasyonunu alır götürür. işe giderken “lan bi yerden loto vursa da ofise hiç dönmesem” diye düşünmeye başlarsın. ama o loto vurmaz, bilgisayarı açar kaldığın yerden debug etmeye devam edersin.

    not: bu başlık, “yazılımcıların yattığı yerden para kazanması” minvalindeki başlıklarda adı geçen yazılımcıların sessiz çığlığıdır.

    zorunlu edit: yukarda yazdıklarımda “yazılımcılar en stresli mesleğe sahiptir” gibi bir cümle geçiyo mu eyy başlığın altında laf atanlar? ne yazıyor orda? hiçbir meslekteki strese benzemeyen, “farklı” bir stres yazıyor demi güzel kardeşlerim? sonrasında empati yapıp, anlayabilmeniz için o “farklı” stresi güzel güzel açıklamışken nedir bu içinizdeki kini boşaltma nedeni?
  • gece yattığımda gün boyu çözmeye çalıştığım ve çözemediğim sorun için yeni çözümler düşünüyorum istemeden.

    ha bu şekilde çok çözüm bulduğum da olmuştur.
  • bu tarz durumlar için yazılım geliştirme metodolojileri var. türkiye'de çok az kullanılıyor ama var. sanıyorum yaşadığın sorun production bug. bu tarz bir durum 1000'de 1 olması gerekir. bu sürece maruz kalıyorsanız bilin ki yazılım geliştirme sürecinizde sorun vardır. bence analiz, yazılım geliştirme ve test süreçlerini baştan organize edin.

    baskı konusuna gelecek olursak, elbette bir baskı yaşama durumun var. fakat bu tarz baskılardan ziyade deadline baskısı oluyor. bu da yine yönetimsel sıkıntılardan birisi. bir iş düzgün analiz edildiyse, iş elbette yetişir. fakat "müşteri sıkıştırıyor ağbeyyy" kafasında gelen adamlar olunca burada bir baskı oluyor.

    bence buradaki sorunların önemi yok. sorun çözmek yazılımcının asıl işlerinden birisi. insanlarla uğraşmadığın sürece bence sorun yok. türkiye'de özellikle iyi yazılım geliştiricileri bu tarz yorgunluğu çekmezler. direk istifa edip, yeni bir işe başlarlar.
  • ust yonetim haber bekliyor. bunu duydunuz mu sizi o sorunu cozene kadar kimse birakmaz.
  • iliklerime kadar hissettiğim durum. 29 milyon poliçe kaydını sisteme aktarmak ve ssıs projesi sistemi yormasın diye bunu sadece mesai saatleri dışında yapmak, gece 3 de kalkıp acaba hata vermiş mi, çalışıyor mu diye kontrol edip tekrar uyumak, sabah mesai saati gelmeden önce uyanıp durdurmak. gece rüyalarıma giriyor.
  • bizde işler hep acildir. hep son dakikadır. o yüzden hep streslidir. haftasonu mesai yok ancak haftasonu da çalışıyorum, hafta içi akşam da. benim stres belki çalıştığım şirketten dolayı olabilir.
    hazır gelmişken iş ilanlarına açık olduğumu belirteyim. yeni mezun gibi ama 2 yıllık deneyimim var. ankara içinde front-backend olabilir gerekirse mobil(android,xamarin,flutter) olabilir iş ilanlarına açığım. detayları mesaj kutumu yeşillendirerek sorabilirsiniz.
  • yazılımcının rahat etmediği yerde kimse istirahat edemez, kusura bakmayın. o yazılımcıyı rahat ettirmek zorundasınız agalar, stres sadece yazılımcıya ait bir duygu durumu değildir, projedeki potansiyel bugdır, crashdir.

    verimli ürünler için yazılımcılarınızın huzur içinde, baskı olmadan çalışmalarını sağlamak zorundasınız, yoksa o stres sizi x5 olarak bulacaktır.
hesabın var mı? giriş yap