• bahsi geçen projeler tahmin edilen süreden %1000 fazla zaman harcanmasına rağmen bitmemiştir. maliyetleri bu süre yüzünden %1000 lerde seyretmektedir ekipte baygınlık ve bıkkınlık yaratmıştır.

    peki nedir sorun?

    sorun, sorunun proje devam ederken tespit edilememesidir. hatalı kodlama denmiştir, disiplin denmiştir ,müşteri entegrasyonu o şu bu denmiştir ve hepsinde düzenlemelere gidilmiştir. fakat sorun çözülememiştir, iş bitmemekte ucu bucağı görünmemektedir. aylar geçmiştir yıllar geçmiştir kullanılan teknoloji bile eskimiştir ama iş bitmemiştir. yarım milyon satır kodlanmıştır ama aslında küçümsenen bir rakip firmanin ürününün yanına dahi yaklaşamamıştır çünkü bitmemiştir. bitecek gibi de değildir zaten.

    sorun sonra farkedilmiştir tasarımda ve analizde bilimsel metodlar yerine çok bilmişlik ve ukalalık kullanılmıştır. üretilen ürün piyasa koşullarına uygun degildir, müşteri isteklerine ise cevap vermekten cok uzaktir. bilinen kabul gören arabirim standartlarina yenilik getirmek yerine yenilik adı altında kullanışsız egonomiden uzak saçmalıklar kullanılmıştır. uygulamayı kullanan tester lar aptal yerine konmuş, tavsiyeleri gözardı edilmiş "kullanıcıya kalsa ohooo herşeyi ister kardeşim" denmiş gülünmüştür. programın doğru calisan bir kac modulunu yalan yanlış kullanabilenler çıktıkça "kullanan var kardeşim bu uygulama satılabilir bile" denmiştir. yapılan yanlış kitaplarda aranmıştır, "aaa bak bizde böyle kodluyoruz bu bir yöntemmiş yok yok biz doğru yoldayız yaw bak ben biliyorum bu işi" denmiştir. bu gazla koca koca firmalara koca koca sözler verilmiş ama yapılamayacağı anlaşılınca yerim dar bahanesiyle kaçılmıştır.

    sonuç...

    milyon satır kod yine heba olmuştur
    senelerce geceli gündüzlü çalışma işini zerre kadar bilmeyen sağolasıca birileri yüzünden yalan olmuştur.
    analiz ve tasarım tamamen veya çok büyük ölçüde bitmeden bodoslama kodlamaya girilmeyeceği öğrenilmiştir.
    iş işten geçtikten sonra "bizim kullandigimiz metod suymus" demek yerine önceden doğru yöntemler secilecegi öğrenilmiştir.
    daha iyi işi daha az ekiple 5 senede degil 3 ayda bitiren ekiplerle tanışılmıştır.
    yıllarca başa kakılan hatalı kodlamanin aslında çok büyütüldüğü ve sadece bahane oldugu anlaşılmıştır.
    örnek program incelemenin faydalari keşfedilimiştir.
  • bir de yazmakla bitmeyen implementasyon projeleri vardır ki en bilinen örnekleri için;
    bknz: (bkz: sap)
  • "yazariz hocam sorun değil" şeklinde repliklerle başlanan projelerdir, sonu hüsranla bitse de proje süresince öğrenilen teknikler bir sonraki başarılı projelere örnek teşkil edecektir.
  • mernis, bir 20 yıl sürdü sanırım.
  • okulun en güzel kızını hedef alan yazılım projeleridir. yazılırsınız yazılırsınız bir türlü nihayete ermez.
  • "ya bunu bizim çoçuklar 3 günde yapar" diyen yönetimle yapılan projelerdir.
hesabın var mı? giriş yap