• 2018 yılında girdiğim ve 28,75 aldığım sınavın adıdır.ingilizce bilgim minimum düzeyde sınava girdiğim yıllarda da öyleydi yani çok kısıtlı kelime bilgisi ve daha da kısıtlı gramer bilgisi internette birçok içerik ve bilgi olmasına rağmen yardım ararken kendimi daha çok yardıma muhtaç buldum karmaşa arasında yoruldum ekşide yazılanları da elimden geldiğince okumaya çalıştım ama her şey daha karmakarışık bir hal alıyor diye burada durdum geçen sene kpss a sınavına hazırlanıp istediğim puanı elde ettim fakat yds illeti tekrar önüme geldi ve bu sefer güzelce halledip kurtulmak istiyorum buraya kadar okuduysanız teşekkürü borç bilirim ama asıl ihtiyacım burdan sonrasını okumanızdır bir yıllık bir sürem var fakat halledebilir miyim nasıl halledebilirim ne yapmam lazım nasıl yapmam lazım nerden başlayayım kaç saat bakayım tavsiye öneri sırt sıvazlama poh pohlama vazgeç manyak olursun nidaları hepsine açığım tekrardan teşekkür ediyorum
  • yıllardır yds,yökdil,alese hazırlanan ve düzenli olarak bu sınavlara giren biri olarak:) bu tarz akademik sınavlar biraz ağır sınavlardır ve derya denizdir mutlaka güvendiğiniz ister online ya da durumlar elverirse fiziksel olarak bir kurs yardımı almanızı öneririm. kursa yazıldıktan sonra olay tabi ki bitmiyor esas bundan sonra başlıyor mutlak suretle evde kendiniz de en az max.3 saat bir çalışma yapmanız lazım kelime bilginizi kademe kademe arttirmaniz ve istisnasiz ister alan içi ister alan dışı mutlaka bir yabancı makaleler okumanız lazım. bol okuma,bol test,düzenli çalışma ile halledillir. (ben sınavlarda genelde sanırım heyecandan dolayı kalın kafalılık yaptığımdan sınırlarda geziyorum ama bu sefer öyle olmaz umarım) kolay gele:)
  • daha önce c seviye bi puanım var umarım bu sefer sekseni geçerim
  • tanım: zor bir yabancı dil sınavı.

    bu sınava girecekler için yeni bir telegram grubu kurulmuş. son dönemlerde (bkz: yds aktüel) youtube kanalında iyi işler yapan ekip telegram grubu da kurmuşlar. takip ettiğim önemli kanallardan biri olacak.
    yds aktüel telegram linki

    yds aktüel youtube
  • eşimle bu konuda bol bol konuşmamız ve de bu konuya kafa yormuş olmamdan mütevellit birkaç şey belirtmek istedim.

    hiç ingilizcesi olmayan ne yapmalı bilemem ama 40-70 aralığında puanlar alabilen veya internetteki ingilizce metinleri bir şekilde okuyabilen/okumaya çalışan bireylere çok basit bir tavsiyem var: ingilizce süreli yayınlara abone olun ve düzenli okuyun (en ucuzlarından biri nyt).

    2002'de lisede hazırlık okudum. liseden sonra ingilizce için hiçbir ek çalışma yapmadım. mesleğime dair tüm bilgiyi 2013'ten beri ingilizce kaynaklardan ediniyorum. bir de sırf ingilizcemi diri tutmak için süreli yayınları (haftada bir veya iki haftada bir anca bakabilecek şekilde) okumaya çalıştım. buna ek olarak "phrasal verbs" dediğimiz kelimelere ara ara baktım çünkü bunlar hem çok soruluyor hem de akademik metin veya süreli yayınlarda da pek karşınıza çıkmıyor. sebebi de anlamlarının çoğunlukla günlük kullanımı kapsıyor olması diye düşünüyorum. son yds (2020 eylül) sonucum 94. bu puanı rahatlıkla, bak rahatlıkla diyorum, almak için yazdıklarım dışında hiçbir ek çalışma (soru çözmek, yds dershane kitapları kullanmak, gramer çalışmak) yapmadım, güvenebilirsiniz. zaten sınava girme amacım iyi olduğunu bildiğim ingilizce bilgime dair elimde bir veri olmasını istememdi.

    ancak bahsettiğim metinleri okurken bilmediğim kelimeleri ara ara kaydetmeye çalıştım. bir makaleyi bitirmek 2-3 saatimi alsa da, yorulup okumayı bıraksam da bu yöntemi terk etmedim. pharasal verb bakmasanız, kelimeleri not etmeseniz bile minimum 70-75 alırsınız. ha tabi bunları yapmak ve de gramer çalışmak tabii ki her şeyi katmer katmer güzelleştirecektir.

    dolayısıyla yok soru çözme metotları varmış, yok sınavın formülü varmış bunlara kanmayın, oturup okuyun. üstelik ingilizce bir süreli yayın ile dünyadan haberdar olur, farklı bakış açıları edinirsiniz mis gibi. bir de gözünüzü seveyim, eşime de diyorum, ingilizce bilmeyi mevzu görmeyin, bilmemeyi eksiklik/mevzu olarak görün. 21. yy koşullarında bunu kendinize dert edinin.

    kolaylıklar.

    edit: nyt gazete olarak uygun ancak yıllık fiyata vurunca the atlantic, foreign affairs gibi dergiler de düşünülebilir. daha uygun fiyata almak için tüm seçeneklerin öğrenci promosyonunu kullanmanızı öneririm. promosyon biterken de adamlarla chat yapıp "yakardeş bu fiyat pahalı geliyo, indirseniz olmaz mı yoksa iptal edeceğim" deyince genelde müşteri gitmesin diye indirim yapıyorlar. hem nyt hem financial times üyeliklerimde bizzat tecrübe ettim.

    bu arada para vermeden ingilizce tonla makale-yazı bulabilirsiniz, buna itirazim yok. buradaki çarpıcı nokta para verdiğin şeyi unutmayıp kullanman oluyor. ayrıca biraz da gündelik yayın içeriklerine karşı ilginiz var ise ilgili yazıları daha merakla okumanızı sağlıyor. örnek vermek gerekirse: huawei mevzusundan ötürü amerika-çin gerginliği, covid hakkında kapsamlı bir yazı, turkey's next military coup (birebir bu başlık ile 15 temmuz'dan birkaç ay önce foreign affairs yayınlamıştı ve ben de o zaman okumuştum), suriye problemi, tesla arabaları, otomotiv, finans vs. tabi yeterli azmi olanlar için macat.com stubleupon tarzı siteler de ingilizce içerikle fazlasıyla işinizi görür.
  • kişinin ingilizce altyapısı sağlamsa görece rahat çözülen ancak altyapı sağlam değilse çok zorlanılan sınav. ingilizce altyapınız iyi değilse diğer sınavlarda olduğu gibi "4 - 5 ay çalışayım yüksek not alayım" taktiği çoğunlukla işe yaramaz. dolayısıyla sadece "çalışmakla" yapılabilecek bir sınav değil diye düşünüyorum ya da çalışmakla yapılabilecek en zor sınavlardan biri diyelim. ancak ingilizce'yi bir şekilde hayatınıza kattıysanız mesela çalışma ya da ders dışında ingilizce kitaplar okuyorsanız, ingilizce siteleri takip ediyorsanız, ingilizce yazıları okuyorsanız, ingilizce forumlarda gezip yazıyorsanız, fırsat bulunca (bulursanız) yabancı arkadaşlarınızla ingilizce konuşmaya çalışıyorsanız, yabancı dizileri ya da filmleri hiç olmazsa ingilizce altyazı ile izleyip anlamaya çalışıyorsanız ve bütün bunlardan gocunmuyor, sıkılmıyor, keyif alıyorsanız işte o zaman yds'den 80 üzeri alma ihtimaliniz bence hem yüksek hem de çok kolay. sınav için ekstra hiçbir şey yapmaya da gerek yok.

    öte yandan bir arkadaşımdan biliyorum, kendisi ingilizce'yi "ders" olarak görüyor, çalışırken sıkılıyor, yabancı dizileri türkçe altyazı ile izlemeye devam ediyor, ingilizce kitap okuma alışkanlığı hiç yok, çabası da yok. kendisi geçtiğimiz yds için birkaç tane kalın kitap aldı 4 - 5 ay boyunca günde saatlerce çalıştı. alabildiği puan: 50.
  • ösym sitesinde yeni sınav takvimine ulaşabilen, başvuru tarihlerini görüntüleyebilen destek olabilirse sevinirim. kaçırmayayım diye başlığı takip ediyorum.
  • bu yıl başvurusu ne zaman yapılacağını henüz bulamadığım sınav. bilen öğrenen varsa diye yazıyorum.
  • 77.5'dan 90 seviyelerine çıkmak için öneri beklediğim sınav.tazminatı arttırmak gerek.
hesabın var mı? giriş yap