• büyüklerimiz "ya kırk adım at ya da yan gel yat." derler böyle durumlar için. saymayı bilmeyenler ve tembeller yatmayı tercih eder.
  • uzun süre yemek yemeden durduğumuzda sindirim sistemimiz belirli bir tempoda çalışır. yemek yemeye başladığımız zaman bu tempo hızlanır. sindirim sistemi bu hızlanmayı gerçekleştirebilmesi için beyinden ve kaslardan topladığı kanla gerçekleştirir. bu durum sonucunda vücut uyku haline geçer ve uyuşukluk başlar.
  • nedense bu uyku isteği evde mis gibi uyuyabilecekken hiç uğramaz bana. ne zaman iş yerinde işim başımdan aşkın her öğle yemeğinden sonra bir rehavet, bir ağırlık. kaldır kafanı kaldırabilirsen.
  • allahım ne kadar temiz kalpli ne kaddaar super bir istektir, vucut yorgunlugudur. bir yatak olsa ya da bir minder olsa uzansam uyusam 1 saati bırak 30 dk bile yeter bana hissidir. yemekten sonra yapılacak onlarca i$ vardır mutlaka ve "ya bo$ver $imdi yatayım, sonra kalkar yaparım" du$uncesi mevcudiyet bulur. bu ki$ilerin aklını ba$ından calacak alternatif onerileri yapanlar ya da onları uyutmayanlar sabaha kadar uyuyamasın i$allah, cunku ki$i kendi iradesi ile uyumamayı secmedigi surece uykudan vazgecirilmesi ayıp gunahtır.
    (bkz: yemek yerken yorulmak)
  • hele ki iş yerindeysen tadından yenmez. öğle yemeğinden sonra bilgisayarın ekranı önce maviye sonra siyaha, yazılar da susam sokağında uçuşan harfler ve sayılara dönüşüyor. göz kapakları yarı kapalı konuma ve vücut da yarı yatay konuma geçmeden yani kişi kendi kendini infilak etmeden önce gidip bir koyu kahve içmelidir.
  • hayattaki her şeye "koy götüne" diyebileceğiniz kıvama getirir adamı. götü düzlüğe koyup uyumak en güzel çözümdür kuşkusuz.
  • olay şudur, bol karbonhidratlı besinler tüketirseniz kan şekerinizde bir artış olur. kanda bulunan şekerin bütün hücrelere girmesi pankreas bezinden salgılanan insülinin yardımıyla olur. insülin daha sonra triptofan aminoasidini üretir. triptofan, serotonin hormonunun üretiminde de aktiftir. serotonin hormonu da uykuyu tetikleyen, uykudan sorumlu olan hormondur. çok fazla karbonhidrat içeren besinleri tükettiğinizde serotonin üretimi artar ve uyku halinde artışa, hatta uyuklamalara neden olur.

    referans: doktorburada.
  • yenilen yemeğin kandaki şeker oranını yükseltmesi ve bunu dengelemek için pankreas organının insulin salgılaması.devamında, şekerin ani düşüşü uyku yapar bünyede...
  • yemek yedikten sonra sindirim sisteminin aktif çalışması gerekir. bunun içinde besinlerin maksimum kapasite ile kana karışması şarttır. bu karışma işlemi içinde vücutta ki kan sindirim sistemi etrafında çoğalır. dolayısı ile beyne giden oksijen azalır bu da uyku hissini arttırır ki beyin fonksiyonları azalsın beyin zarar görmesin. ne kadar çok yemek o kadar çok sindirim faaliyeti.
hesabın var mı? giriş yap