• yemende yetiştirilen typica varietali kahvelerdir.

    yemen kahvesi ile ilgili ülkemizdeki en büyük yanılgı, günümüz turk kahvesinin bu yemen çekirdeklerinden hazırlandığıdır. halbuki çok uzun bir suredir turkiyeye yemen kahvesi çok az miktarlarda girmektedir. türk kahvesi için kahveyi yemen çekirdeğinden kavuran, hazırlayan, öğüten yada satan yada sadece turk kahvesi için yemenden kahve getirten bir firma yoktur. yemen çekirdeği getiren firmalar da hem pahalı olması sebebiyle hem de gumrukte çok uğraştırdığı için anca kısıtlı miktarlarda getirtmekte ve özel isteğe göre kavurarak öyle satışa sunmaktadırlar. şahsen bu durumun değişmesini umuyorum ancak yemen kahvesine son yıllarda artan taleple zaten pahalı ve kısıtlı uretimi olan bu kahveye ulaşım daha da zor olacaga benziyor.

    yemen kahvesi diğer ülkelerin kahvelerine nazaran daha küçük tanelidir, genel görünümü daha hasarlı ve standartlar altı gibidir ama gerçekte problem kahvenin yetiştiriliş şeklinden ve işlenişinden kaynaklanmaktadır.

    yemende ıslak işlem* yada kahve toplama makinalari yada olgunlaşmış kiraz olgunlaşmamış kiraz diye bir ayırım yoktur. ülkede uretilen kahvenin neredeyse tamamı ulkede kahve uretilmeyen başkentte yani sana'a da toplanır ve harmanlanir, buradan da kahve tacirlerince satışa sunulur. bu harman kahveye sanani adı verilir. son yıllarda artan ilgi sebebiyle kahve satışı daha lokal hale geldiginden bani mattar'dan çıkan kahveler ayrıca satışa sunulmaya başlamıştır, bunlara da mattari denilmektedir. bu iki bilinen yemen kahvesi haricinde bir de ismaili vardir, ki bu biraz da mitleşmiş bir kahvedir. temelinde ismaili kahvesinin yemende uretilen en iyi kahvelerin biraraya getirilip zengin araplara, ozellikle de şeyhlere satıldıgı inanci yatar, halbuki başta da belirtildigi üzere yemende kahveye uygulanan özel bir --boyutuna, cinsine, olgunluguna gore-- ayırma işlemi* aslinda yoktur. olsa olsa mattaride oldugu gibi belli bir alandan toplanan kahvenin digerleriyle karıştırılmamasi durumu olabilir.

    yemen kahvesi yine diger kahvelerden farklı olarak, toplandiktan sonra toplayıcıların evlerinin damında, etli kiraz kısmı ayrılmadan kurumaya bırakılır. kiraz tamamen kuruduktan sonra tum kahvelerin toplandigi merkeze dogru yola çıkar. merkeze ulaşan kahve bir sure burada ambarlarda durur ve milden geçirilecegi zamanı bekler. milden çıkan kahve çekirdegi yine ambarlarda depolanir. son birkaç yıla kadar yemenin genel kahve satış politikasi bir evvelki seneye ait mahsulun satışı uzerineydi, bu hem artan talep hem de tacirlerin bilinçlendirilmesi ile yavaş yavaş degişmektedir. fakat aslında bir taraftan da yemen kahvesini bu kadar ozel kılan şeylerden birisi bu bekletme surecidir. son derece ilkel metodlarla, sadece keçilerin çıkabilecegi yerlerden elle toplanan kahveler, milden geçtikten sonra yine elle ve kevgirle ayıklanır. o derece ki kevgir olarak kullanılan alet bile aslinda buyuk bir sinidir, siniye çivi ile açılmış deliklerden kahve temizlenir, kurtlu olanlar "gözle" incelenerek ayrılır. doğal olarak yemen kahvesi bu işlemler sırasında emsallerine nazaran daha fazla hasara ugrar, kahvenin içinden daha fazla deforme olmuş çekirdek, hatta taş bile çıkar. ıslak yerine tamamen kuru işlemden geçtigi için daha kabukludur, kavurma sırasinda tum kahvelerden daha fazla kabuk bırakır. ayrıca yemendeki agaclarin buyuk bir kısmı ömürlerinde belki 1 kere bile bakım gormemişlerdir, herşey allah'in taktirine bırakılmıştır (khat* bitkisi için durum boyle degil tabi, onlara gozleri gibi bakıyorlar) yağmur yagarsa urun gelişkin olur, yağmazsa olmaz.

    büyük ihtimalle kimsenin umrunda olmayacak bu kadar bilgiden sonra --> var ya, yoktur boyle bir kahve! şarapsı, baharatlı, çikolatamsı, blackcurrant tatları hakim, mukemmel bir gövde ve asidite dengesine sahip ama öte yandan vahşi ve doğuya dair ne varsa yansıtan bir kahvedir yemen kahvesi. kavrulmadan onceki ve kavrulduktan sonraki kokusu bile farklıdır. yemen kahvesini kavurmak da zordur. çok çok az farklarla çok farklı tatlara* ulaşılabilir. kelimelerle anlatması mümkün olmayan masalsı bir kahvedir yemen fakat kesinlikle tertemiz hiçbir koku yada tat vaat etmeyen düz kahveleri sevenlere gore değildir.
  • yemen kahvesi diye bir kahve hazırlama yöntemi yoktur, yemen kahvesi yemenden çıkan kahve çekirdeklerine denilir. hele ki sulandırılmış türk kahvesi diye bir şeyi gerçekten var sayacaksak ve hatta yemen ile yan yana anacaksak, bu durumda ancak ve ancak kahveye dair pek fazla bir şey bilmeyenlerin işi sulandırmasından bahsedebiliriz. yok hazırlanma anlamında sulandırılmaktan bahsedeceksek bu durumda işin yemen kahvesi ile alakası yoktur. herhangi bir ülkenin kahvesi ile rahatlıkla türk kahvesi hazırlanabilir, kahvesini az koyup suyunu fazla koyarsınız gevşek bir kahve hazırlarsınız olur biter.

    dünya ülkelerinin elde edebilmek için kıçını yırttığı, son derece özel ve az yetişen bir kahve çeşidi ile sulu tanımlar da bu kahveyi ancak ruyasında elde edebilecek bizlerden yani türkiyeden çıkar.

    durun bir de okkalı tanım yapayım, ülke genelinde satılan kahvelerin ne mal olduğu ortaya çıkacak diye turkiye'ye "dokümanları eksik, sağlık bilmemnesine uygun değil" mazeretleri ile sokulmamaya çalışılan kahvedir yemen kahvesi. bizim kahve inceleyen labrotuarlarımız ve standart belirliyicilerimiz ingiltre'ninkinden, amerika'nınkinden, almanya'nınkinden, japonya'nınkinden falan daha bilinçli ve daha çok bilgi sahibi tabii hep ondan izin verilmiyor. yeter ki çocuklarımızın geleceği kurtulsun, bizler sulu yemen kahvesi içmeyelim onun yerine kurtlu küflü brezilya çekirdekleri tüketelim diye.
  • kahve piyasasında bir dolu "sahtesi" olan kahve.

    yemen'in etiyopya ile dip dibe olması sebebiyle, etiyopya'nın yemen'e yakın kısımlarında yetiştirilen kahveler (misal bazı ethiopian harrar vs) sıklıkla yemen diye daha yuksek fiyattan satışa sunulur. tatsal açıdan bir uzman tarafından bu durum farkedilebilir ama ortada bir uzman yoksa ayırt etmek için daha evvel mutlaka gerçek bir yemen gormuş olmanız gereklidir.
  • moliendo diye bir türk firmasindan yemen cekirdegi aldim.

    daha taze kavrulmuş. markanin bir cok farkli cekirdegini sevmiştim.

    ama burda sanirim yemen kahvesi yerine brezilya rio minaslari doldurmuşlar pakete.

    espressodan bile igrenc turk kahvesi tadi aliyorsun.

    buyuk onyargi yaptim yemen cekirdegine bunlar yuzunden. ha gercek yemen cekirdegi buysa baya kotuymus.
  • resmen çikolata kokan kahve. insanlar ilk içtiklerinde genel olarak acılığından dolayı hayal kırıklığına uğrarlar "hıı bu muymuş meşhur yemen kahvesi" diye. halbuki oldukça aromatik ve yoğun bir tadı vardır. evinizde bulunduğu sürece kahve kavanozlarını devamlı koklama sebebidir. bitince üzülürsünüz, misafire vermek istemezsiniz. bir parça çikolatayla iyi gider. yemen'e bir şekilde yolu düşecek tanıdığa paket paket ısmarlatılması gerekendir.
  • türkiyede kahve tohumu üretilmiyor. "türk kahvesi" pişirme tekniğidir. yemen kahvesi tohum çeşitidir.
    yemen kahvesini öğütüp türk kahvesi olarak pişirirsin. ek olarak araplar genelde "hel" denilen bir baharat eklerler, ilk içtiğimde neftet etmiştim ama zamanla alışınca arıyor insan.
    uzun sözün kısası; yemen kahvesi denilen tohum kaliteli kahvedir. al ister kalın öğüt filtre iç, ister ince öğüt türk kahvesi olarak iç.
    istisnalar hariç 5 ayrı kavurma süresi vardır, en kavrulmuşuna yanık derler. tadı tarif edemem ama en asitsizi odur.

    espresso ve mocha az kavrulmuştan yapılmalı, ama türk kahvesi ve filtre kahve için çok kavrulmuş (4/5) kavrulmuşu tercih edin.

    not: öğütülmüş kahve 3-4gün, öğütülmemiş kahve 8-9 gün tadını korur. havası alınmış kaplarda buzdolabında muhafaza edin.

    en ince öğütülmüş kahve türk kahvesidir.
    espresso ve mocha orta kalınlıkta öğütülmelidir.
    filtre kahve kalın öğütülmeli.
  • geç getirilen her kahvedir uleeeyyn! çok tepkiliyim şahsen, olmasın.
  • ilgisiz garsonlara sahip olan ve müşteriye bayat şeyler iteleyen kahveci.
  • şubelerinde genelde bayat filtre kahveye rastladığım kahveci.
  • khatvesilesi ile üretimi ciddi oranda kısıtlanan ve bu sayede yemene gitmeden görmenin imkansız hale geldiği kahvedir.
    gerçi bu efsanenin turistik amaçlı satılan çekirdek poşetlerinden biri çekmecemde dursa da sadece misyonu hasebiyle önemli durmaktadır gözümde. ne halde olursa olsun temsilcidir
hesabın var mı? giriş yap