*

  • şirket seçiminde nelere dikkat ediyoruz?

    borsa şirket hissesi alıp, kar etmeyi hedeflerken aslında şirketlerin büyümesini ve büyüyen şirketin daha büyük piyasa değerine ulaşma ihtimalini satın alıyoruz.

    ilk bilmemiz gereken konu, biz şirketin karına ortak olmuyoruz. şirket bize kar payı dağıtmak zorunda değil. borsada işlem gören hiçbir şirketten gerçek piyasada bire bir ortak olduğunuz şirketlerden kar alır gibi bir kar alma ihtimalimiz yok. zarara nasıl ki ortak olmuyorsak karada ortak olamayız.

    temettü denen ödeme, senede ortalama bir defa yapılan şirketin insiyatifine kalmış ufak bir ödemedir. harçlık babında düşünebiliriz. temettü ödeyen şirketin patronları kendi şirketine yatırım yapmış yatırımcıyı düşünmek adına jest olsun diye yaptıkları küçük bir ödeme şeklinde düşünebiliriz. bir başka bakış açısı ile şirketin mali yapısı güçlü kar eden bir şirket olarakta algılayabiliriz.

    eğer karşımızda özkaynak yapısı büyümeyen bir şirket varsa ve bu şirketin sürekli hisse fiyatı artıyorsa şirketin piyasa değeri şişiyor demektir. pahalı hale gelen şirketlerin hisseleri kötü piyasa zamanlarında çok yüksek değer kayıplarına uğrayabilir.

    mesela bir fabrika satın aldık ve başta bir adet 2 bin metrekare fabrikası varsa bu şirketin ve bunu belli bir vadede 4 bin metrekareye çıkarmayı başarmışsa bu şirket büyüyen bir şirkettir.

    2 bin metrekare olan şirketi 100 lira hisse fiyatından satın almışsak ve bu şirketin 4 bin metrekareye büyüme sürecinde 200 lira hisse fiyatına geldiyse bu şirket kesinlikle şişmemiş demektir. daha sonrasında bu şirketin hisse fiyatının 100 liraya düşmesini beklemek mantıksız olacaktır.

    100 liradan hissesini aldığımız şirket 1 yıl sonra yine bir fabrikada kalmışsa ve özkaynak yapısıda yerinde saymışsa, bu şirketin piyasalar geri geldiğinde baştaki 100 lira fiyata geri dönmesi büyük olasılıktır.

    şirket 2 bin metrekare fabrikada %40 kapasite ile çalışırken 4 bin metrekare fabrikada %80 kapasite ile çalışmaya ve özkaynak yapısınında 4 katına gittiğini görüyorsak, bu şirketin 4 kat büyüdüğünü söyleyebiliriz.

    bu büyümeden sonra 100 liradan aldığımız hisse 400 liraya gittiğinde bu şirket kendi eder değerine gelmiş olur ve pahalı olduğu söylenemez. bu şirketin 100 liraya geri düşme ihtimalinden 800 liraya çıkma ihtimali %80'dir.

    ayrıca piyasada büyüyen şirket sayısı çok az olduğundan bu şirketler mevcut sektör değerlerinin üzerinde değerlerde işlem görür.
hesabın var mı? giriş yap