• ogrenmeye baslar baslamaz kiyafet haric bir malzeme satin almayin. yilda kac kez bunlara ihtiyacinizin olacagini dusunun, ve kayak vs gibi $eylerin kiralanabilecegini hatirlayin. boylece ta$imaktan da kurtulursunuz.
    kayak gozlugu almaniza gerek yok, cunku zaten o kadar hizli kaymayacaksiniz, ve alisana kadar kayaklarinizin ucuna bakmaya her kastiginizda kapaklanma riskiniz artacak.

    ba$kasinin icine ci$ini kacirdigi bir pantolon giymek istemezseniz, diger malzemeleri almak icin para harcamak yerine kayak pantolonu ve montu alin. bu giysiler sizi kuru ve sicak tutar. su gecirmez baska bir pantolonunuz varsa bile buyuk ihtimalle pek rahat edemeyeceksinizdir.

    bir gunes gozlugu ve yuksek koruma faktorlu bir krem edinin.

    kar sapani ogrenir ogrenmez "tama cnm kivirdim" diye havaya girmek tehlikeli hareketler yapmaniz ihtimalini arttirir, aman dikkat edin. kendinizden ziyade ba$kasinin olumune sebep olabilirsiniz.

    kat kat giyinmeyin, sicaktan isilik olmayin. bilhassa ogrenirken, kaymak bir hayli hareket ettirir ve isitir. kipkirmizi olup da ustunuzdekileri cikartmak istediginizde cok caresiz hissedersiniz, cunku hem cikarttiginiz giysileri ne yapacaginiz sorun olur, hem de terli terli soguk havayi yiyip cigerlerinizi u$utursunuz, boynunuz tutulur.
  • bir yerlerden para bulun.
  • ilk kaydığınız günün ardından müthiş bir yorgunlukla yatağa uzanacaksınız. o an bacaklarınızın size oynadığı bir oyun sonucu hala kayıyormuş gibi hissedeceksiniz. bir an önce ertesi sabah olsa da tekrar kaymaya başlasam diyeceksiniz. o duyguyu sevin.
  • kaymaktan once karda yan yan yurumeyi ogrenin.. ilerde cok işinize yarayacaktır..
  • sakın teleskilere oturmaya kalkmayın.. zira onlar oturmak için değil sizi tepeye çıkarmak için üretilmişlerdir.. yok ben oturcam derseniz düşersiniz ona göre..
  • başlangıç olarak temel kural düşmekten asla ama asla korkmayın. nasıl ki yürümeye yeni başlayan çocuk düşe kalka yürüyebiliyorsa kayağa yeni başlayan insanda düşerek öğrenecektir bu sporu. düştükten sonrada "ay düştüm bütün piste rezil oldum" gibi düşünceler içinde olmayın. çünkü kimse düştüğünüz için size götüyle gülmeyecek aksine yardıma geleceklerdir. o yüzden gönül rahatlığıyla düşebilirsiniz. düşebilirsiniz dediysekte kendinizi öyle dengesiz bir şekilde atmayın yere. olabildiğince dengeli bir şekilde düşmeye gayret edin. baktınız duramayacağınızı anladığınız kadar hızlandınız kendinizi sağ ve ya sol tarafınıza doğru kayaklar altta kalacak şekilde göt üstü yere bırakıverin. bu şekilde hem yumuşak bir düşüş gerçekleştirmiş olursunuz hem de kayaklar ve ya batonların bi tarafınıza kaçma durumunu engellemiş olursunuz.

    illa yeni başladınız diye kayak hocasından ders almak zorunda hissetmeyin kendinizi. kayak hocalarından ders almak sadece öğrenme sürenizi uzatır. öyle dışarıdan görüldüğü kadar zor bir spor değil, gözünüzde büyütüp fazla korkmayın. yanınızda bilen birisi varsa ondan yardım alın önce. eğer bu sporu yapmaya azminiz, cesaretiniz ve birazda yeteneğiniz varsa yarım gün içinde tek başınıza kayacak kadar öğrenebilirsiniz. ondan sonra kendinizi geliştirmek size kalmış.

    kar sapanıyla fazla vakit kaybetmeyin. çünkü kar sapanıyla bütün yük bacaklara bindiğinden akşama doğru bacaklarınızı hissetmeyebilirsiniz. kar sapanını öğrendikten ve dengede durabildikten sonra dönüşlere kanalize olun. yavaş ve küçük dönüşlerle pisti enlemesine giderek zigzaglar çizin. bu şekilde hem daha rahat yorulmadan kayarsınız hem de pistte kalma süreniz uzayacağından kaymaktan alacağınız zevk daha da artar. bundan sonrası zaten kendinizi geliştirmenize ve çizdiğiniz zigzagları daha kısa tutarak daha hızlı zigzaglar çizmenize kalmış.

    iyi bir şekilde kaymayı öğrenene kadar bir müddet kendi kayak takımınızı almak için acele etmeyin. çünkü acemilik döneminde çok fazla düşüp kalkıp takımlarınızı zorlayacağınızdan hemen ilk başta kayak takımı alıp güzelim takımları heba etmeyin. ilk başlarda kiralama yolunu seçin. bu şekilde iyice öğrendikten sonra kendi kayaklarınızla gönül rahatlığıyla kayabilirsiniz.

    iyi bir gözlemci olun. telesiyejle yukarı çıkarken boş boş manzaraya bakacağınıza ve ya yanınızdaki arkadaşınızla dedikodu yapacağınıza ileri seviye kayanları izleyin. vücutlarını, bacaklarını nasıl kullandıklarına bakın. bu şekilde sizde hareketlerinizi onlara göre geliştirin. sürekli aynı pistlerde kaymayın. sürekli aynı pistlerde kaymak kendinizi geliştirmenizi yavaşlatır. dönüşlerinizi geliştirdikten sonra başka pistlerde kaymayı deneyin. bilmediğiniz pistlerde kaymak sizi korkutmasın. bu şekilde kendinizi geliştirirsiniz. ilk başlarda pisti tanımak için yavaş yavaş kayın ama mutlaka farklı pistlerde kaymayı ihmal etmeyin. ama bunları yaparkende mutlaka yanınızda bilen bir arkadaşınız olsun. ilk zamanlarda öyle tek başınıza cesuryürek gibi pistlere dalmayın. yanınızda bir arkadaşınız olursa hem telesiyejle yukarı çıkarken canınız sıkılmaz hem de pistte başınıza birşey gelirse ilk yardım edecek olan o olur.
  • yeni başlayanlar ben kayak yapacam hevesiyle dağın tepesine çıkarak insanların da hayatını tehlikeye atmamalı, adabıyla gerekli dersleri alarak, ders almak pahalı geliyorsa youtube'dan videolarını izleyip en az 1 gününü eğim olmayan yerlerde alıştırma yaparak başlamalı. temeli bilmeden kaymaya çalışmak insanı korkutur zaten, kayaktan soğutur.

    akışına filan bırakmayın yani, kayak tehlikeli spordur, batonunuz küçük bir çocuğun gözünü çıkarabilir, çarptığınız biri belini kırabilir. oyun değil.
  • kayağa başlarken ilk önce "düşmek" öğretilir. kayakta doğru düşmek önemlidir yoksa yaralanmalar veya sakatlanmalar olabilir.
  • kayak kıyafetlerinde dikkat edilecek hususlar:

    - sisli ortamlarda "çotank" efektinden kurtulmak için mümkün mertebe beyazdan kaçınmak gerekir...
    - başlangıçta tulumdan tırsmak gerekir, güneşli havalarda adamına canına okur, sera etkisinde kalınır...
    - hava olsun diye metal çerçeveli gözlük takılmamalıdır, gözlerin kenarını da kapatacak plastik çerçeve idealdir...
    - numaralı gözlük takanların kayak gözlüğü takması hemen hemen şarttır...
    - maksimum hareket kabiliyeti sağlayacak, belki de bir beden büyük mont ve pantolon düşünülmelidir...
    - lasteks pantolonlar seksi durabilir, güzel durabilir ama ıslandı mı kolay kurumaz...
    - muhakkak surette çift çorap ve yün uzun don (veya muadili) kullanılmalıdır...
    - penye iyidir ama teri çeker ve ıslandığında çekilmez bir hale gelir... rüzgarlı günlerde penyenin üzerine yün giymekte fayda vardır, aksi takdirde soğuk almak işten bile değildir...
    - kayılan yer ve otel yakın değilse havanın gün içinde kötüleşmesine önlem olarak bir sırt çantasında yün başlık, kazak ve maske veya kaşkol bulundurmanın kimseye zararı olmaz... çanta aynı zamanda cep kanyak ve çikolata gibi faydalı yiyecek ve içecekleri de ihtiva ederse daha iyi olur...

    teleski teknikleri:

    - oturmaya çalışmak, kıçüstü oturmak, düşmek, diz dönmesi gibi sakatlıklara neden olabilir...
    - en iyisi dizleri vücut ağırlığını kayak ayakkabılarının önüne verecek şekilde kırmaktır...
    - teleskide slalom yapmak kimseyi etkilemez...
    - teleskide çıkarken ayak ve kayakların birbirinden ayrılma eğilimi göstermesi durumunda paniklememek gerekir, öne doğru ağırlık verilerek kayakları öne doğru sürmek vasıtasıyla bu durum rahatlıkla bertaraf edilir...
  • bu eylem uludagda gerceklesiyorsa her yeni baslayanin goturuldugu pistin ortasindaki agaca kadar yan yan yurumek ogretilmektedir. kimilerine gore sekse bile tercih edilecek kayak hocanın tipi umursanmadan yapılan nadir sporlardandır. umursanmaz cunku korkutur,heyecanlandırır, kendini sevdirir, başarısız olsan bile zevk verir.
hesabın var mı? giriş yap