• fransızlar her dünyalının fransızca bilmesi gerektiğine manasızca inanırlar. telaffuzunuzu ya da gramerinizi beğenmezlerse suratınızın ortasına bir adet 'do you speak english?' çakabilirler, moralinizi bozmayın. bi de arap gençlerle iyi geçinin. onlara müslüman olduğunuzu söyleyin (olmasanız bile). şarap parası verin. sizi seveceklerdir.
  • metro hatlarini iyi ogrenin ki kaybolmayasiniz. fast food yiyin ki paraniz da cebinizde kalsin. ayrica onunuze cikan herkesin ingilizce bilemeyecegini de aklinizda tutun.
  • ayrica "bunlar kesin turk" dediginiz bircok insan muhtemelen sizi yaniltmayacaktir.
  • paris metrosunun içinde, ordan oraya koşuşturan farecikler görürseniz şaşırmayın. şehir dışına yakın yerlere örneğin disneylande gitmek isterseniz şehir içinde geçen metro biletini kullanın,boşu boşuna masraf etmeyin. ama bunu yaparken yakalanmamayı da ihmal etmeyin.
  • ben öyle fransızların arasına çıkmam alışverişini netten yaparım diyenlere:
    http://www.ooshop.fr/
  • istanbul’da araba kullanabiliyorsanız paris’te metroyla, otobüsle ya da taksiyle yolculuk edin. zira paris’te araba kullanmak ışıklara uymak, hatta sarı yandığında yavaslayıp durmak, ışık olmayan kavşaklarda sağa öncelik tanimak, her koşulda yayalara yol vermek, bisiklet ve otobüs – taksi yolarına girmemek, kesinlikle ve kesinlikle klakson kullanmamak, park etmek için manevra yapan bir aracın arkasında sabırla beklemek, trafik tıkandığında da aynı sabrı göstermek, şehir içinde 50, yer yer 30, "périph"’de 90 km’yi geçmemek, place de la concorde, place de l’étoile gibi geniş meydanlarda gireceğiniz sokak ya da caddeye göre şeridinizi seçmek ve her yön değistirmenizi sinyalle haber vermek... kısacası doğru dürüst araba kullanmak demektir. istanbul’da araba kullanabiliyorsaniz bunları isteseniz de yapamıyorsunuzdur. ola ki paris’te kötü alışkanlıklar edinir, istanbul’a dönüşte sadece arabayı ve karizmayı değil, lafta da olsa annenizin namusunu ve suratı çizdirebilirsiniz.

    paris’te araba kullanmanın istanbul’a oranla bir zorluğu vardır : (bkz: araba parketme şekilleri /#1931645). zira paris paris olali bir arabalık park yeri olmamıştır sokaklarında ; en çok 3/4 arabalık yer bulunur. artık size de, yerine göre, zaten birbirlerine yapışmıs 3 ila 15 arabayı iterek bir yer açmak kalır. bu nedenle smart fransa’da bir tek paris’te rağbet görmüştür; rakımı 22 ilâ 80 m. (o da sadece montmartre’da) değişen bu şehirde 4x4’lerın yayılmasını da bu parketme kuralı açıklar. ama, gerekli şartlar tutarsa, parketmenin de bir kolayı bulunur (bkz: araba parketme şekilleri /#1931756).
  • egitim/ogretim veya tamamen turistik olarak parise gelmek cok farklidir aslinda. turistik olarak gelindiginde sadece paris'in super oldugu kanaatine varilir, cunku gercekten muzeler gezildikce, sokaklar ar$inladikca, metrolara binildikce insana daha bir buyuleyici gelen bir sehirdir. musee de louvre, yeni acilan quai branly, musee d orsay mutlaka gorulmelidir. eger ogrenci olarak geliniyorsa o zaman isler degisecektir. ogrenci olarak geliniyorsa, gelinen universite/fac artik neyse oranin sizi hangi seneye kabul ettigi ile ilgili bir belgeyi size gondermesi cok makbule gecer. bu belge fransa'ya cikabilmek icin ilk adim.
    fransiz konsoloslugundan fransa vizesi alirken ogrenci vizesi alinirken bu belgeyi verin (ki sadece bu belgeyle kalmayacaklar), akabinde 3 aylik kisa donem vize verecekler. bu 3 aylik donem icerisinde (ki zaten vize'nin uzerinde de belirtilmi$tir) valilige ba$vurup carte de sejour almaniz gerekir. eger paris'in icindeyseniz (ki buraya petit couronne olarak hitap ederler) daha kolay, paris'e yakin bir banlieudeyseniz o banlieu'ye bagli olan valilik ilgilenecektir. mesela nanterre-ville, nanterre-universite vs. gibi banlieu'ler nanterre valiligine baglidir. aman bu i$i aksatmamakta fayda var, ne kadar erken yapilirsa o kadar iyi. carte de sejour eger banlieu'den alinacaksa zaten direk vermeyeceklerdir, once randevu verip sonra randevu gununde cagirip recepisse vereceklerdir. dallamadirlar, aldirmamak lazim. (bkz: carte de sejour/#8696568) ilk verilen recepisse ile yurt di$ina cikamiyorsunuz, ama carte de sejour yenilendiginde cikilabiliyor. http://www.prefecture-police-paris.interieur.gouv.fr/… adresinde carte de sejour ile online randevu vs. alinabiliyor. parisin havasi gayet degi$ken, gayet belirsizdir. haber bultenlerinden sonra hava durumuna mutlaka bakin, ve mutlaka yaninizda bir $emsiye bulunsun. http://www.meteo.fr/ adresi de aklinizda bulunsun. bu sene sadece temmuz ayinin ortalarinda 38 / 42 derece arasi bir kac hafta sicak olmu$, agustos ayinda ise 18 derece'ye kadar du$mu$, bol bol yagi$li bir ay olmu$tur.
    ayrica bir suru banka vardir. hepsinin de ayri ayri atraksiyonlari vardir. bnp paribas, credit lyonnais, societe general bunlarin en bilinenleridir. tabii ki hesap acabilmek icin mutlaka adres isterler. karde$im daha yeni geldim paris'e desenizde anlamazlar. infinite loopa girilir. bunu cozebilmek icin pariste ya$ayan bir arkada$inizi ikna edip onunla birlikte gidin. o da "bu arkada$ benim evinde ya$iyor" gibi bir kagit yazarsa hesabiniz acilir. akabinde ta$inirsaniz degi$tirirsiniz adresinizi.
    gelmeden nerede yasayacaginiza karar verin. (a$agi yukari bile olsa) hatta pap, refleximmo, explorimmo, avendrealouer, gibi internet'te ev arama sitelerinden ev aramaya ba$layin. eger gelinen universite yer ayarliyorsa oh pa$a hic sorun degil, ama eger ayarlamiyorsa burasi turkiye gibi degil. ev bulmak ayri dert, kiralamak ayri derttir. haftalik anons dergileri de cikar (ki pap de cikarir), ama internet'te her gun neredeyse anons vardir. anonslari duzenli takip edip ziyaret etmeye baslayin. ayrica burada da dosya yapilacak tabii ki. eger tanidiginiz bir fransiz varsa (ki akraba daha makbule gecer) size kefil olabilir yoksa isiniz daha cok uzar. caution bancaire gibi bir nane vardir, bankaya belli bir miktar onceden koyup (ki biraz buyuk bir miktar) o miktar sizin kirayi odeyeceginize dair bir garanti olur. kiralama i$inden sonra eger sizden onceki kiracinin ismini biliyorsaniz elektrik ve gaz konusunda i$iniz biraz kolayla$ir. eger isinma ve sicak su merkeziyse zaten cok guzel, sadece elektrik i$ini halletmek gerek, eger degilse ikisini de ayni kurum yapiyor. fransa'da electricite de france (yani bir nevi tedas diyelim) birde gaz de france vardir. bu iki kurum birbirine bagli olarak cali$ir, zaten logolari da edf/gdf'dir. internet uzerinden ba$vuru yapmak mumkundur ama telefonla yapilmasi daha kolaydir. 0-810-33-33-15 numarasi aranir, adres ve eski kiracinin ismi verilir ve o adrese elektrik ve gaz istenir. randevu verilir. randevu genellikle zaman dilimleri olarak verilir, tam saat verilmez ki tam gerzeklik olup butun gunun evde gecirilmesi ve vakit kaybina neden olur. ta$indiniz, yerle$tiniz, bir avantaj daha var. caf. acilimi caisses d'allocations familialesdir. bu kurum ogrencilere ev kirasi icin yardim yapmaktadir. tabii ki evin bulundugu mahalleye gore a$agi yukari bu yardim degi$ecek olsa bile hic yoktan iyidir. http://www.caf.fr/ adresine bakmak farzdir.
    ev'de internet vs. gibi baglanti istiyorsaniz fransa turkiyeden biraz daha farklilik gosterecektir. oncellikle ev'e telefon hatti alabilmek icin france telecom (numarasi 1014, ki sabit bir telefon hattindan mesela ba$ka bir arkada$in evinden bedavadir) aranir, ve adres verilir. yine eski kiracinin ismi varsa bu sureci gayet kolayla$tiracaktir. genellikle bir kac saat icerisinde telefonunuz cali$ir hale gelecektir.
    ba$ka bir yol ise tamamen degroupe edilmektir. yani france telecom'a bagimli olmadan, france telecomun sadece fiziksel hattini kullanarak, direk ispden hizmet alinabilir. free, neuf, club internet, alice gibi tonlarca isp var. $u anda en iyi hizmet verenlerden biri free'dir. 29.99 euroya (30 euro diyelim) telefon (ki 28 ulkeye bedava arama), televizyon (bir suru televizyon kanali, turk kanallari da var), ve 20 mbit internet baglantisi verir. http://www.free.fr/ adresinden abone olunabilir. yine bu etap'ta rib'e ihtiyaciniz olacaktir.
    genellikle baglanti i$lemi yogun bir doneme denk gelirse 1 ay filan beklenebilir, daha sakin bir donemse 1 - 2 hafta icerisinde baglanti yapilmi$ olur.
    gsm icinse fransada uc tane operator vardir. sfr, orange (eski adiyla itineris, ki arkasinda france telecom vardir) ve bouygues vardir. hepsinin ayri ayri abonelik sekilleri vardir. bunlarin prepaid ve postpaid abonelik sekilleri de vardir. postpaid abonelik alindiginda aylik sabit bir ucret odenir ve bir de butcenize gore telefon secebilirsiniz. bu tur aboneliklerde simdilerde 3 tane numarayi istediginiz zaman bedava arama gibi atraksiyonlar vardir. prepaid abonelikte turkiyeye'deki gsm operatorlerine kiyasla cok adidir buradakiler. recharge unitelerinden 15 euro olani kullansaniz da kullanmasanizda 1 ay gecerlidir, sonra o kredi yok olur. onun icin tam bittigi gun recharge edip kredinizi gsm operatorune kaptirmami$ olursunuz. her operatore
    gore degi$se de ak$amlari genellikle sms'ler daha ucuzdur.
    okul kaydinizi yaparken mutlaka securite social yani sosyal guvenlik kaydinizi da yapacaklardir. bu dosyayi ozenle doldurun. akabinde size carte vital olarak adlandirilan, kredi kartina benzeyen ye$il bir kart gonderecekler. muayene/doktor vs. gibi saglik hizmetlerinde bu kart size indirim saglayacaktir. eger gittiginiz doktor'da bu karti okuyacak cihaz yoksa, o zaman size form olarak dolduracaktir ve form'u bagli oldugunuz sosyal guvenlik kurumuna geri gondereceksiniz.
    paris metro'su gece 1:10'den sonra durur, sabah 5:40'ta ba$lar asagi yukari. (bu saatler arasinda belli otobus hatlari cali$maya devam eder, ismi noctambus'dur ama heryere gitmez.) bu her hatta gore degisebilir. eger 26 ya$indan ufaksaniz carte imaginer gibi bir nane vardir. herhangi bir metro/rer istasyonun'dan ben ogrenciyim (apres bac) carte imaginer ba$vuru dosyasini isteyim. bu dosya'ya ogrenci oldugunuza dair belge ve rib'de ekleyin. metro/rer haritasini inceleyip hangi zonelar icindeyseniz ona gore basvuru yapin. ayrica carte imaginer sayesinde haftasonu her zone bedavadir. haftalik/aylik alinan biletler ise carte orangedir. yine zone mantigiyla alinir ama carte imaginere gore daha pahalidir. boyle seffaf iki tarafli kucuk bir diktorgen bi$i verirler. onun ustune fotograf, ad/soyad yazilir. orada bir numara vardir ve o numara bilete yazilir. **
    yemek konusuna hic girmedigimi farkettim. hic yemek yapmayi bilmiyorsaniz cite universitaire * sabah, oglen, aksam yemek cikarir. bir cok cite universitaire yemekhanesi vardir pariste. bazilari digerlerinden daha iyidir veya kotu olsa da hergun fast food yemekten iyidir, en azindan dengelidir.
    daha once ev konusundan ne kadar bahsettiysek de ev seciminde sagina soluna dikkat edin. olurabilirse en azindan bir market olsun yakinlarinda. franprix, monoprix gibi marketler boldur paris'in icinde. biraz paris'in di$ina cikildiginda, mesela la defenseda auchan vardir. sevran livry civarlarinda carrefour vardir. giyim/ku$am ali$veri$i yapmak icin printemps ve galleries lafayette vardir. bu magazalar hicbir zaman soylemese de turkiye ab uyesi olmadigi icin, ab uyesi olmayan diger ulkeler gibi -10 % indirim karti alinabilir. information masasina gidin, pasaportunuzu verin, isteyin o karti.
    eger cd vs. gibi seyler ariyorsaniz fnac ve virgin vardir. bilgisayar/bilgisayar donanim/yazilimi alinacaksa
    fnacdan uzak durulmalidir. nadiren du$uk fiyatlar/kampanyalar filan yapsalarda genellikle surcouf, grosbill, rue montgallet gibi yerler tercih sebebidir. kitap/kirtasiye gibi $eyler gilbert jeunede bulunabilir.
    unuttugum, atladigim, eksik kalan noktalar editlerle tamamlanacaktir, $unu unutmu$un/$u yanli$ gibi duzeltmeler icin mesaj yoluyla beni durtunuz.
  • bir de her is yavas ilerler; öyle "avrupadayım" moduna girip, beklentiyi yüksek tutmamak gerekir... hep sabretmek lazım gelir.
  • diz kapağının arka tarafına dokununca gıdıklanıyor.
  • eiffel kulesinden aşağıya işemenize izin vermezler, heves etmeyin boşuna.
hesabın var mı? giriş yap