• midi klavye almamla ufak da olsa bir adım atmış biri olarak çaldığım ilk eserlerin ''moonlight sonata'' ve ''daha dün annemizin kollarında koşarken'' olması aynı evde yaşadığım insanlarda merak uyandırdı.

    özellikle sol sol mi mi sol sol mi
    fa fa re re fa fa re
    do re mi fa sol la sol fa mi re do

    kısmıyla yan dairedeki komşuda 9-10 yaşlarındaki çılgın piyanist çocuğa feci bir rakip olucam. umarım o da tuvaletteyken yan daireden gelen sesleri duyabiliyodur.

    benimle yarışamazsın ahbap.
  • yeni başlayanlar için birkaç naçizane önerim olacak.
    öncelikle enstrüman seçiminden başlayalım. orgla başlayıp piyanoya geçmenizi tavsiye etmem. biliyorum, fiyatlar aşırı pahalandı ama org tuş sertliği, ses kalitesi gibi sebeplerden sizi tatmin etmeyip; çalmaktan soğumanıza sebep olabilir.
    repertuvara gelecek olunursa, eğer nota bilginiz varsa schmitt ve imslp'de 1. level piano yazınca çıkan parçalardan birini yanına ekleyerek başlayabilirsiniz. nota bilginiz yoksa da bununla ilgili youtube'da epey bir video var. nota ve solfej öğrenirken, elinizin altında bir nota kağıdı bulundurun. kendiniz pratik yaparak daha kalıcı öğrenirsiniz çünkü. deşifre edeceğiniz parçalara da aynı şekilde yaklaşmayı alışkanlık haline getirirseniz tadından yenmez.
    ahmet adnan saygun'un inci'nin kitabı'nı edinmenizi öneririm. hem normalde piyanoya başlatanların tercih ettiklerinden farklı bir eser çalmış olursunuz hem de ahmet adnan saygun eseri çalışma havanız olur :p
    havayı bir yana bırakacak olursak, tempo ve nüans gibi pek çok farklı açıdan da oldukça öğreticidir bu eserler.
    metronom edinin. kulaklık takılabilen bir model olsun. tempo sol el zayıflığından sonra en çok yaşanan problemlerden biri. bunu da baştan alışkanlık haline getirmek harika olur.
    çalarken kendinizi kasmayın. rahat bırakarak çalmaya çalışın. bu sayede hem çalarken keyif alırsınız hem de odağınız artar.
    bol bol eser dinlemesi yapın. mesela en sevdiğiniz bestecinin bulabildiğin tüm eserlerini dikkatle dinleyin. kulak alışkanlığı klasik piyano için çok mühimdir.
    şimdilik bu kadar. aklınıza takılan bir şey olursa, yardımcı olmaya çalışırım :)
  • 4 yaşındayken moonlight sonata'yu akıcı ve eksiksiz çalan yeğenimin, ingiltere'deki bir kurumdan bu konuda yeterlilik belgesi verilmek üzere sınava tabi olacağını söylediler geçen evde.

    beni mi yediler yoksa bizim kız küçük fazıl say mı bilmiyorum ama yediler galiba.

    ozan tufan gibiyim şu an " olabülüğ mü böle bişe olabülüğ mü ya"
  • hazırlığı yaz okuluna kalmadan geçersem eğer bu yaz piyano almayı düşünüyorum. bu konuda tecrübeli yazarlar birkaç tavsiye, birkaç tüyo verip beni bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim.
  • hanonları, el egzersizlerini atlayıp hemen chopin çalmaya çalışmayın benim gibi şevkiniz kırılır satarsınız. temeller sağlam atılmalı ilerde zorluk çekmemek için.
  • başlığın ilgisiz kalmış olması üzücü. demekki bizim çok elit ekşicilerimizden bir adam gibi piyanist çıkmamış yazık.
hesabın var mı? giriş yap