• oturduğum evde yan komşuyla ortak tek bir duvar var ve ne konuşsalar yanımda konuşuyorlar hissine kapılıyorum.

    üst kat komşusuna asansörde denk geldim gece 12 den sonra televizyonu biraz kısar mısınız dedim adam televizyon sesi bir kat yukarıdan geliyor dedi.

    tanım : katıldığım ve sebebini merak ettiğim önerme
  • açılın ben mühendisim! hemi de inşaat! hemi de sektörün dalağı esenyurt'ta!

    efendim ev alırken şap altı ve daire arası izolasyon var mı diye sorun.
    eski evlerde de yoktu ama tuğlalar13,50cm ve daire içinde çimentodan imal kara sıva yapılırdı.
    şimdi 8,50lik tuğla ve alçıdan imal kaba alçı sıva bulunuyor, bu da ses açısından dezavantaj oluşturuyor. ama eğer müteahhit iki daire arası çift tuğla ve arasında amiyane tabirle strafor( eps, xpe, xps gibi) kullanıyorsa yeterlidir. alt üst daireler içinse şap altı izolasyonlar var, en basiti fonostop adında bir malzeme, ucuz da. ola ki alacağınız ev henüz inşaat ise bunu kendiniz alıp verin ustaya, usta benim şapı atarken altına seriver diyin, cebine de bi kısa camel atın, şapınıza oda geçişlerinde derz bile açar.

    bu arada eski evlerde de yan daire çok değilse de alt üst daireler arası ses sorunu vardı, fark; pncereler de kötü olduğundan dış ses ile iç ses karışır, anlaşılmazdı. şimdi pencereler iyi duvarlar ve diğerleri aynı veya daha zayıf.
  • arsa sahibinin gecekonducu olduğu, kat karşılığı daire yapan müteahitlerin yol açtığı durum. arsa sahibi biraz akıllıysa müteahhit ile sözleşme yapar ve istediği şartları sözleşmede tek tek belirler. müteahhit de ona göre binayı diker. maalesef türkiye'de bu tarz ciddiyetle inşa edilen apartman sayısı çok azdır. müteahitler de bu durumun bokunu çıkarır.

    örneğin şu an bu tarz bir binada oturuyorum. üst katımızdaki olgun çiftten son derece mağduruz. geçen sene çocuklarını evlendirdiler. son bir senedir gece uyku uyuyamaz olduk. yaşından başından utanacası insanlar bağıra bağıra dirty talk eşliğinde sikişiyorlar. hani böyle anormal tipler de değiller. ama geceleri bunlara bir haller oluyor. "amımı parçala osman" diyen bir hanım teyzemiz var. insanı seksten soğuttular amk:(
  • en önemli teknik sebepleri;

    - strafor asmolen kullanılması ve ince döşeme
    - uzun koridorlu akustiği bozuk evler
    - tünel kalıp sistemi (ince betonarme duvarlar)
    - iç sıvalarda kara+ince yerine sadece ince (alçı) sıva
    - üst katın döşeme kaplamasının altına 5 liralık darbe emici strafor bile konulmaması

    ve tabi ki ana sebep:
    - yasal olarak ses yalıtımı veya akustik konusunda hiçbir mecburiyet olmaması

    çözüm: başka eve taşınmak, zira ses yalıtımı bitmiş binaya yapılması maliyetli bir işlemdir.
  • öncelikle şunu belirteyim; asmolen döşeme deprem davranışı açısından zayıftır. ülkemizin geçirdiği depremler sonrasında da odtüdeki hocalarımızdan bazıları etimek gibi kırılan asmolen döşemelerden bahsetmişlerdir. evet o deliler gibi para döktüğünüz evlerin çoğu asmolendir.

    ikinci olarak ülkemizde mimari anlayış maalesef ne kadar ince döşeme o kadar iyi anlayışına kaydığından son 10 senede yapılan evlerin çoğu kirişsiz ve ince (göreceli olarak) plak döşemedir. bu döşemeler taşıyıcı olarak uygun olmasına rağmen "serviceability" dediğimiz konfor kriterlerine karşılayamayabiliyor. bunlar ise döşemede sehim ya da siz koltukta göz6 izlerken yan yoldan geçen arabanın sizi sallamasıyla noluyor lan demenize sebep olur. bazen ise üst kattaki adamım topuk sesleri dandan kafanıza kafanıza vurur. (gökdelende oturan sözlükçüler mideniz bulanıyor mu? o da serviceability ile alakalı) yapı şartnamesinde ses yalıtımı ile ilgili bir bölüm ciddi olarak yer almadığından sokak arası laz müteahhitten aldığınız dairede maalesef böyle durumlarla karşılaşabiliyorsuz. türkiye'de ses yalıtımı direkt olarak yapı tasarımcısının dahil olduğu bir mevzu değil, ancak avrupa'da hem mimar hem de inşaat mühendisi mevzuya hakimdir ve müdahale ederler. (onların da şartnamesinde yer almamasına rağmen)

    yan odadan gelen ses de duvarda kullanılan malzeme tipi ve kalınlığı ile alakalı.
  • benim de günlerden bir gün iyice sinirlenip üst kat komşuma çocuk koşuşturma sesleri için şikayete gitmemle farkına vardığım gerçek. sonuç: üstümdeki orta yaşlı çiftin çocukları yokmuş amk. onlar da bi üsttekinden aynı şekilde muzdarip çıktı. nispeten sinirle çıktığım yerden suratımda salak bir tebessümle geri indim.
  • 3 - 4 yaşındaki evde bile muzdarip olunan durum. vehameti anlatmak için iki örneğim var.
    -evde saat bulunmamasına rağmen evin içinde saniye tıkırtısı duymam.
    -yan komşu telefonla konuşurken sadece kendisinin değil karşı taraftakinin söylediklerini de anlayabilmem.
    komşularla tanışmadan herkesin adını biliyor olmak da cabası. adam yalıtımı az yapmış falan diyemeyeceğim, iletimi artırmış resmen.
  • yeni bir binada oturuyorum, 2 yıllık, pencereler kapalıyken etrafta yaşayan tek canlı yokmuş gibi sessizlik var. ilk taşındığımda çok garipsemiştim, ölüm sessizliği gibiydi. her iki tarafım ve üstüm de dolu olmasına rağmen hiç ses gelmiyor, bu nedenle sorunun yeni ya da eski olmasından değil yapı kalitesinden olduğunu düşünüyorum.
  • yeni nesil insanların kendini villada yaşıyor sanmasıyla birleşince süper oluyor.

    konudan bahsedilirken genelde banyoda "pırt" sesinin falan duyulduğundan bahsedilmiş. neyse ki rahatsızlık verecek, tatil sabahının köründe uykudan uyandıracak ya da gece uyutmayacak derecede uzun ve güçlü olmayan seslere kafayı takmadım henüz. hatta öğrencilik hayatında yaşamak zorunda kaldığım dandirik yerlerden dolayı yatak odası tipi seslere bile alışık olduğum için onu da sallamam.

    ancak zamane insanının çocuk gürültüsü, pazarda tezgah açmış da don satıyormuş gibi saatlerce bağırarak konuşması, aşağıda kimse yaşamıyormuş gibi tıkır tıkır topuk sesi yapan ayakkabı/terlikle bütün gün hatta gece dolanıp durması bitmek bilmiyor arkadaş!
    hayır yani çocuktur birazdan başka bir şeye odaklanır, öğle uykusuna, gece uykusuna yatar veya hiç değilse yorulur diye beklersin ama b.k beklersin sen onu. koca adam/kadın birazdan susar herhalde diye beklersin ama b.k beklersin sen onu. çünkü onlar insan değil duracell ayısı. ne yiyip ne içiyorlar da sabahın köründen gece 02:00'lere kadar çoşuyorlar belli değil. bunlara ses yalıtımlı ev fazla bence, ses yalıtımlı kayıt stüdyosu gibi bir hücreye tıkmak lazım.
  • diş cephe duvarlari dışında ara duvarlara herhangi bir yalıtım malzemesi kullanilmadığından kaynaklanmaktadir.
    görüyorum ve arttırıyorum. yan dairede osursalar sesiyle beraber kokusu da geliyor :/
hesabın var mı? giriş yap