• alti aydir yasadigim yeni yuvam.

    yeni delhi sudur: ya seversiniz ya da nefret edersiniz. acikcasi bu sehirde ikisinin ortasinda kalma ihtimaliniz pek yok. soyle bir basliga bakinca nasil boklar atilmis, nasil yerilmis anlamazsiniz ama buna su acidan bakalim bu sehir boyle ve bu insanlarin kuturu bu. bu insanlar burda bu sekilde yasamayi seviyor degistiremezsin, o yuzden delhi'yi kabullenmekte fayda var.

    cok merak edip, gormek isteyenler icin siralayalim:

    evet bu sehir pis, insanlar cekinmeden sokaklara isiyor, elindekini sokaga hic dusunmeden ativeriyor. buna ragmen surekli bahsedilen 'ya abi bu sehir kokuyor' efsanesi yok. evet bazi yerler altyapi yetersizliginden kokuyor olabilir ama ucagin kapisi acilinca sizi bir koku karsilamiyor rahat olun.

    hava kirliligine dikkat. delhi su anda pekini gecerek dunyanin en kirli havasina sahip olan sehir. ozellikle kis aylarinda. yer yer sisle karisik kirlilikten gunesi goremediginiz gunler oluyor. gelmeden once aqicnden kontrol etmekte fayda var.

    trafige cok da takilmayin. istanbul trafigine sukrettirecek bir trafik mevcut. cok da kafanizi takip tatilinizi zehretmeyin. is giris cikis saatleri haricinde metroyu kullanmaya bakin. ha bi de korna seslerine yapacak bir sey yok kendinizi hazirlasaniz rahat edersiniz.

    sehirde taksi yok! evet burasi oyle hemen disari cikip bir taksi cevirebileceginiz bir yer degil. o gordugunuz 75 model taksiler de pek bir turist zirvasi. auto rickshaw denen sey kisa mesafeler icin cok uygun. binmeden once ya pazarlik edin ya da taksimetresini actigindan emin olun. uber'i indirin ya da onun hint versiyonu ola'yi. zira burda taksi olarak bunlar kullaniliyor. hem guvenli hem de kaziklanmamis olursunuz. boylece delhi'de ulasima ne kadar az para harcadiginizi farkedersiniz.

    gezilecek yerleri aslinda pek coktur. unutulmamalidir ki delhi tarih kokar. turklerden mogollara, maharajalardan ingilizlere bir cok donemden harika yapi gorebilirsiniz. tapinak tapinak dolasabilir, eski cami ve mescitleri gorebilir ya da kendinizi eski delhi'nin kaosuna birakip garip bir huzur bulabilirsiniz.

    yemek! yemek! yemek! hindistanin en cok neyini seviyorsun diye sorsaniz hic dusunmem yemegini derim. oyle harika ve cesitli yemekler aklinizi basinizdan alir. hemen akliniza pis bir restoranda garip yemekler gelmesin. zira konu luks olunca istanbul delhi'nin yaninda solda sifir kalir. kisi basi 40 lira odeyip inanilmaz temiz ve lezzetli hint yemeklerini deneyebilirsiniz. uc kurusluk lokantalarda yiyip yemegi begenmeyenlere burdan selam olsun. delhi bir foodiemekanidir ve her yemegi bulabilirsiniz. hindistan'da diye hemen her seyin vejetaryen oldugunu dusunmeyin, unutmayin ki bu ulkede yasayan 172 milyon musluman var. delhi'de her mutfagin en basarili eserlerini bulabilirsiniz. yeter ki aramaya inanin.

    abidik gubidik alisveris yapmak istiyorsaniz en iyi adres ya janpath ya da main bazaar olacaktir. burada her turlu hediyelik esyayi gayet ucuza bulabilirsiniz. hatta azili bir pazarlikciysaniz hintlilerden daha ucuza alis veris yapabilirsiniz.

    simdi gelmek isteyen bu farkli dunyayi gelsin ufku acilsin ve geri donsun. ama onyargili, temizliginden paril paril parlayan arkadaslar siz gelmeseniz de olur. yaptiginiz tum o igrenc pis les kokulu shir tanimlari burayi net olarak yansitmiyor.
  • iki şeye karşı dikkatli olmanız gereken şehir; dilenciler - yankesiciler - maymunlar.

    cümlede matematik hatası yoktur, öyle bir şehirdir.
  • genel olarak ucuz denilebilir. ortalama bir vatandaşın, esnafın aylık kazancının 150-200 dolar arasında değiştiğini bilmenizde fayda var.

    eğer taksi kiralayacaksanız, 2 kişi için günlük 15 dolara tüm gün şehrin görülmesi gereken noktalarını bitirirsiniz. delhi'de görülecek şeyler sınırlı. o yüzden bir gün yetecektir.

    -şehrin en düzgün yeri konsolosluklar caddesi.

    -şehrin simgesi akshardam tapınağı. tapınaklara girerken ayakkabılar çıktığı için, içerde ayak kokusundan beyin kanaması tehlikesi atlatabilirsiniz. dev bir buda heykeli var. tapınak, müze ve ören yerlerine girişler 250 rupi.

    -humayun's tomb. hemen hemen tac mahal'in delhi şubesi. duvarlarda davut yıldızı dikkat çekiyor. nispeten dik merdiveni ana ağlatıyor.

    -büyük bir bahai tapınağı var. ismi lotus. içeri girip meditasyon yapıyorsunuz sırayla. ses çıkarırsanız öğretmen edasıyla azarı çekerler. dış görünüş itibariyle delhi'nin en modern binası denilebilir. buraya girmek ücretsiz.

    -janpath gibi, delhi haat gibi marketler var. halk da buralardan alışveriş yapıyor densede, turist yakaladılar mı kesinlikle affetmezler. ne kadar pazarlık yaparsanız yapın aynı malı bir hintli kadar ucuza almanıza imkan yok. genel olarak söyledikleri fiyatın 4'te 1ine razı olurlar. pazarlık gücünüz ne kadar iyiyse o kadar verimli alışveriş yaparsınız. ipek ve kaşmir ürünler ucuz denilebilir.

    -hint yemekleri genel olarak lezzetli. çıkıklık yapıp mcdonalds kfc'de yemek filan yemeyin. derdiniz hijyense sizi temin ederim fast food restoranları bu konuda daha kötü durumda. ama itiraf edelim, yeniliğe kapalı malın biri olduğunuz için önyargılarınız sizi bunu denemekten alıkoyacak. ama yapın, bir hint restoranında bir hint yemeği yiyin.

    -indian gate ve hükümet binasının olduğu bölüm az da olsa şanzelize'yi ve dolayısıyla paris'i biraz anımsatıyor. hükümet binası daha çok beyaz saray'ı andırıyor da denilebilir. indian gate afgan savaşı'nda ölen hint askerlerine adanmış.

    -tuktuk'lar genel olarak ucuz, çok güvensiz de değil. 5-6 kmlik mesafeyi 30 rupiye götürüyorlar. 2 kişiyseniz, iki maceraseverseniz diyelim, tuktuk tercihi yapmanızı öneririm. yeşil-sarı renkleriyle her yerde seçebilirsiniz. seçmenize gerek kalmıyor çoğu zaman, tepenizde biterler.

    -son olarak ülkeden dışarıya rupi sokmak ve çıkarmak yasak.
  • sonunda gideceğim şehirdir. cok heyecanlıyım hiç bişey bilmeden gidiyorum tecrubelerimi aktarmak icin sabirsizlaniyorum iyi dileklerinizi bekliyorum.

    sonunda döndüğüm şehirdir. hakikaten heyecan verici bir yerdir.indiğiniz andan itibaren şehri ve insanları saran ağır koku barındırır.(fazla baharatlı ve ağır yağlarla yapılan yemekler ayrıca hijyen algısının zayıf olmasından kaynaklanır) janpatt adında açık pazarı bulunuyor.pazarlıkla ülkeyi bile satın alabileceginiz bir havası var zira insanlar size son fiyatın ne olması istedinizi soruyorlar sürekli.evet ne yazık ki çok fakir bir ülke.kapalı camisi yok cami cemaati parklarda namaz kılıyor ve her 3 kişiden biri arkasını dönmüş yol boyunu tuvalet niyetine kullanıyor.hyatt otel çok güzel şiddetle kalınması tavsiye edilir.kast sistemi hala devam ediyor her ne kadar kalkmış gibi iddia edilsede...tuktuk keyfini muhakkak yaşayın.iki kaş arasındaki kırmızı noktaların evlilik bağını dile getirmenin bir yolu olduğunu bilin.sokaktan asla bir sey yiyip içmeyin.trafiğin sağdan aktığını ve bir doların yaklaşık 55 rupi olduğunu aklınızdan çıkarmayın.dişi birey iseniz alın bir sari ( geleneksel hint kıyafeti) tüm gün onunla dolaşıp ortama uyum sağlayın.konuşurlarken sürekli kafa sallamaları ve ingilizceyi en kötü konuşan millet olmaları ile dalga geçmeyin.evet çok komik ancak genetik olarak dil yapıları kısa ve ingilizceye yatkın bir çene yapısı yok ancak sömürge bir millet olarak yasadıklarını unutmayın.inançların farklılığına saygı duyun.bi kaç gün et yemeden de yaşayabilirsiniz vegan bir topluluk.bir fil bir de buda minyatürü alıp gelin.hafif aksamları serin su sıra bi hırka dolaştırın yanınızda.bir daha ne zaman giderim bilemem ama sevdim ben aslında.şükür hissini hatırladım bi kez daha.sahip olduklarımız ve yaşam koşullarımız için bir kez daha ne kadar minnettar olmamız gerektiğini anımsadım.şimdi anladım insanların neden ermek için hindistana gittiğini. kendine yolculuk sağlayan bir memleket.gidilsin görülsün..
  • yollarda trafik şeridi filan hak getire; arabalar birbirlerine o kadar yakın geçerler ki ya kırıktır yan aynaları ya da kapalı. o yüzden herkes birbirine sürekli korna çalar. hatta pek çoğunun arkasında "horn please" yazar!
  • qutb minar, lotus temple artı birkaç yer daha için, onca yol yapıp onca para onca zaman harcamanın çok mantıklı olmayabileceği şehir. pis ülke çok gördüm, pis neler yedim neler içtim, ama hint kültüründeki 'boş vermişlik pisliği'ne başka hiçbir yerde rastlamadım. irrite edici bir pasaklılık hali, egzotik, otantik, romantik vesaire hiçbir '-tik'in tam oturmadığı bir vaziyet.
    seveni de vardır, farklı neler gören insanlar vardır, ama beş yıldızlı steril tatilcilerden değil de halka karışmayı seven adamlardansanız, bu tür şeylere de çok yakın değilseniz, vay halinize, vay tatilinize. fil götünde tur atıp gerdan kıran iki dansöz izlemek için çekilecek nane değil.
  • son günlerde yoğun hava kirliliğinden gözün gözü görmediği, united airlines'ın seferlerini ertelediği koca şehir.
  • ucaga bindiginiz/indiginiz kapilardan pasaport kontrolune kadar yerleri hali kaplanmis bir havalanina sahip. temizlemesi zordur muhtemelen.

    eger yeni delhi'den trenle bir yere gitmek istiyorsaniz, yeni delhi tren istasyonunun ikinci katina cikin ve oradaki toursim information bolumune gidin. orada size verilen bir form dolduruyorsunuz ve anladigim kadariyla turist kotasindn faydalanarak bilet alabiliyorsunuz.

    bunlar disinda bir sey bilmiyorum delhi'yle ilgili.
  • 2 günümü geçirdiğim bir hindistan şehri.
    bazen bir rüya görürsünüz öyle masalsı, güzel bir rüya değildir; kabus gibi felaket dolu da değildir. sadece olayların örgüsü, kişiler, mekanlar itibariyle saçmadır. o saçma rüyayı da sadece ve sadece absürd olmasından dolayı hatırlarsınız. işte yeni delhi de öyle bir yer.
  • senelerdir eskimedi. hep yeni delhi
hesabın var mı? giriş yap