• yeni foca merkezinin dogusunda yer alan denize cok uzak cografi ozellikleri guneydoguya cok benzeyen bekaa vadisi benzeri turkiyenin en agir jandarma komando egitim alayi. 4 tarafi daglarla cevrilidir. jandarma komando egitim alayinda kara kuvvetlerine ait dag komando okullarindan farkli olarak guneydoguda pkk ve hizbullahla yada afganistanda gerilla taktikleriyle savasacak komando timleri yetistiririlir. yeni focada dinmek bilmeyen inanilmaz kuvvetli ruzgar yuzunden askerlerin pnomoni ye yakalanma riski yuksektir. egitimi hem psikolojik hem bedensel yonden ciddi ve serttir.askerler timler halinde gruplandırılır. timler 15 er ve erbas ve 2 rutbeliden olusacak sekilde 17 kisidir. bu 17 kisi tum askerliklerini tim olarak birlikte gecirecektir.gece intikalleri ,pusular, arama ,devriye, catisma , g3 mg3 kanas bixie roketatar silah egitimleri verilir.bir de en dayanikli ve becerikli askerlerden secilen c timleri * olarak adlandirilan ozel timler vardir.c timlerinin egitimi daha uzun ve zordur. yeni foca da acemi egitimini alacak bir askeri hayatinin en ciddi tecrubelerinden biri beklemektedir. zaman icerisinde , allah kimseyi yeni focaya dusurmesin ama türkiyeyi de yeni focasiz birakmasin seklinde bir onerme yapilmistir.
    (bkz: egitimde merhamet vatana ihanet)
    (bkz: her asker komando olamaz)
  • ilk girişte "welcome to hell" yazısını gördükten sonra "ananı sikiyimm nereye geldik böyle" diye yusuf yusuf ettiğimiz, fakat zamanla her türlü yat, kalk, sürün eğitimlerine alıştığımız, tam bir komanda yetiştirme birliği.
    ciddiyet üst düzeyde, çavuşlar "allah" diye çağırılırken, iki kademeli uzmanlar olayı aşmış kişiler olarak görülür.
    söylenenlere göre, uzmanları hep sıcak çatışmalara girmiş ve görevlerini yıllardır doğuda yapan kişilerden seçiyorlarmış.
    yeni foça jandarma komando alayı'nın en pis özellikleri arasında evleri görememek ve dağlarla haşır neşir olma olayı yatar.
    belki intikale çıkıldığında, uzaklardan bir yerden parıltılar görülür, yüzler güler. işte orası izmir - karşıyaka'dır.
  • okul komutanının "burası türkiye'nin en rahat ve konforlu askeri birliğidir. ama siz o konforu yaşayacak zaman bulamayacaksınız" diyerek karşıladığında nooluyoruz lan nereye geldik tepkileriyle adımımı attığım askeri eğitim birliği. adam haklıymış gerçekten de. ulan bir bırakın da uyuyalım bak ne güzel yataklar koymuşsunuz öyle demir ranza filan da değil ama yok. gece gündüz demeden ayağa dikerler adamı burada.
    bir de buranın dağlarında tepelerinde gece eğitimine çıktığınızda arkanızdan sizi pusuya düşürüp botlarınızı almakla, ağaca bağlayıp öylece dağbaşında bırakmakla görevli bir tim yollanır peşinizden. bu arkadaşlar siz eğitime çıkarken ellerindeki halatları sallayıp sırıtarak uğurlarlar sizi.
    güzel yerdir netekim.
  • yıllar önce üniversiteyi kazandığımda kayıt için babaeski askerlik şubesinden tecil belgemi alırken eğer o senede öss yi kazanamasaydım acemi olarak askere alınacağım yerdi, eğitim koşulları hakkında kulaktan dolma bilgileri duydukça hala tırsarım*
  • devreciligin en ust seviyede yasandigi yerdir. ozellikle acemiler icin daha bi zorlu olur burada askerlik. nerden mi biliyorum (bkz: bir arkadas)
    burada yetistirilen acemilerin buyuk cogunlugu, yurdumun dogu ve guney dogu bolgesinde vatani korumakla gorevlendirilir.
  • acemi birliğini yaptığım yer olan burası için söylenecek söz heralde; izmir de olmasına rağmen izmir değil foça ya yakın olmasına rağmen alakası yoktur. sanki bulunduğu bölge soyutlanmış gibi kimseler yoktur. iklim ve doğa örtüsü ise çölü andırır. eğitim şartları biraz ağırdır ama kendinizi bir kaç gün sonra çakı gibi hissedersiniz. burayı görüpde zaten kendinize dağıtım yeri olarak fazla seçenek beklemeyin en yakın doğu ili elazığ dır (ben oraya gitdim) refize olan lar ise istanbul ve diğer doğu illerine sadece jandarma olarak giderler.

    çarşı olarak yeni foça ve aliağa vardır eski foça yasaktır. tabi bunların içinde aliağa ucuz ve daha büyük olmasından tavsiye edilir. yemin töreninden sonraki evci izni için izmir yasak denir ama kapı önlerinde izmir otobüsleri vardır. bunlar ile merkeze aileniz le gidebilir iki günlük izmir tatili yaşanılabilir. bu bilgiler yeni foça ya askere gidenlere gerekli olan ana bilgilerdir. ayrıntılar zamana ve kişilere göre değişir.
  • şafak sayar gibi mehtap saydıran yer.
  • yeni foca'da yer alir. kuruldugu yer ve cevresinin toprak yapisi dogu ve guneydogu anadolunun toprak yapisina benzedigi hatta daha kotu oldugu icin buraya konu$lanmi$tir. yaz doneminde gidilmi$se eger cok berbat anilara sahip olabilirsiniz $oyleki; s abahlari u$ursunuz, oglen pi$ersiniz, gece tekrar u$ursunuz. tam olarak vadide yer aldigi icin surekli ruzgara maruz kalir. bolukler arasi flama sava$lari nedeniyle egitimlerde ya$anilanlara deginmek sanirim cok dogru olmayacaktir bu alay ya$amadan anlatilmaz. sivil hayatin zerresini soluyamazsiniz. egitim denen meretten sadece bir ornek verecegim ;
    +komutanim 35. tur ben ko$amiyorum dinlenebilir miyim? ( baya kilolu bir arkada$)
    -niye lan ta$$ak mi basti *
    +anlamadim komutanim?
    -ne ayricaligin vardigerlerinden lan amcuk kafali ko$
    +komutanim gogsum cok siki$ti
    -doktordan raporun var mi?
    +yarin revire cikcam komutanim
    -ko$ lan doktor raporun yoksa ko$acan
    boluk durrrrrrrrrrr
    bana bakin lan sik kafali japon askerleri * doktor raporu olmayan kimse bana dinlenecem, hastayim, yoruldum demesin. ko$acaksiniz, suruneceksiniz, ben ne dersem o. cok cok hasta olan raporu olmayan du$er olur, ben de tabutun ustune egitim zaiyati yazarim bu kadar basit. adam mi yok?
    yorumsuz....
  • 18 aylık askerliğin tamamını yaptığım yer. burada acemi eğitim süresi 75 gündür. eğer şoför seçilirseniz, daha erken ayrılarak şoför eğitim birliklerine dağıtılırsınız. askerde mesleğinizi icra edecekseniz, 1 ay sonraki yemin töreninin ardından usta birliklerinize dağıtılırsınız.

    izmir dışından gelecekler, yeni garaj'da inip yine aynı yerden yeni foça otobüsüne binerek ulaşabilir. normal zamanlarda bu birliğin önünden herhangi bir toplu taşıma aracı geçmez ama askere alınma zamanlarında bu otobüsler tıka basa asker dolu olduğu için önüne kadar giderler.

    kışın katılanlar kesinlikle içlerine giyebilecek kalın giyimler getirmeli. daha önce bahsedildiği gibi pnomoni riski fazlaca var. "izmir ne kadar soğuk olabilir ki?" derseniz, ben de izmir'de yaşayan biri olarak orası izmir değil derim! buradaki rüzgara karşı yürümek bile zor.

    gelelim asıl konuya; time katılanlar 1 ay yanaşık düzen eğitimi görür, yemin töreninden sonra spor ve atış eğitimi iyice artar. alayda 12 er eğitim bölüğü ve 1 karargah bölüğü vardır. 1-9 arası bölükler dağcı komando, 10-12 arası bölükler btr komandodur. dağcı komando bölüklerinde eğitim nispeten daha zorludur. 75 gün sonunda büyük ihtimalle güneydoğu'ya dağıtılırsınız. 2000 senesinde eğitim oldukça ağırdı, bu aralar aldığım duyumlara göre pek fazla zorluk kalmamış.
hesabın var mı? giriş yap