• kapatılmaları ile türkiye cumhuriyeti'ne en ağır darbelerden birinin vurulduğu köy enstitülerinin günümüze uygun versiyonu. (bkz: böyle bir şey yok ama olmalı!) hükümet gerçekten ciddi tasarruf önlemleri alma ve üretime dayalı ekonomik eylemler uygulama eğiliminde gibi görünüyor. niyet gerçekten iyi ise yapılacak ilk işlerden biri köy enstitülerisistemini tekrar uygulamak olmalı. zamanında taze bir cumhuriyete ilaç gibi gelen sistem, eğitim sistemi neredeyse çökmüş bir ülkeye de taze kan sağlayacaktır. tabi biraz güncellemek gerek. bu kadar atanmayan öğretmen varken tabii ki de amaç sadece öğretmen yetiştirmek olmamalı. temel hedef gene kendine olabildiğince yetebilen okullarda, yaşayarak ve üreterek öğrenen, öğrenmeyi öğrenebilen bireyler yetiştirmek olmalı. burda kaliteli bir beyin fırtınası estirilebilirse çok güzel fikirler oluşabilir. her öğrenci gene dünya klasiklerini okumalı, hepsi bir enstrüman çalabilmeli evet ama yenilik olarak neler yapılmalı, neler değiştirilmeli? gene domates, biber, süt, yoğurt üretilsin ama öğrenciler yazılım da yapsın mesela. öğretmenler yazın da çalışsın falan :)
    not: fizik öğretmeni
  • ister eski nesil olsun ister güne ayak uydurulup yeni nesil olsun mevcut şartlar altında köy enstitüleri topluma toplu iğne başı kadar yarar sağlamaz. köy enstitülerinin amaçlarından birisi meslek öğretmekti. kimi marangoz olacak kimi çiftçi olarak hayatına devam edecekti. peki bugün mevcut şartlarda kim çiftçiliğe devam etmek istiyor. mevcut çiftçi fiyatlamalardan memnun olmadığından toprağını ekip biçmiyor vb.

    hani bbc diye bir kurum var ingiltere denilen ülkede, bu kurum bir kaç sene önce okullara programlanabilen ve öğrencilere programcılığı ve dolayısıyla kod yazmayı sevdirebilecek küçük kartları ücretsiz dağıtmıştı. bizdeki karşılığı olan trt ne yapıyor onu sorgulamak lazım. bizimki o kartlardan internete erişip radyo dinleyebilirsiniz diyerek kendi adına bandrol satma derdinde. işte bu mantıkla eski olmuş yeni olmuş dağı taşı köy enstitüleri ile doldursanız ne olur.

    yine ingiltere merkezle raspberry pi foundation siye bir yapı var temel amacı tam donanımlı bilgisayarı karşılayamayan çocuklar için eğitim amaçlı ki yine kod yazma işi gibi düşünün kredi kartı boyutunda single board diye tabir edilen bilgisayarlar üretip 35 dolar gibi bir fiyata tedarik ediyor. biz ise üç kuruşluk cihaza erişebilmek için kur farkıydı, vergiydi filan diyerek tonla para harcıyoruz. mesela neden devlet bir sefere mahsus bu cihaz için vergiyi sıfırlamıyor ve sivil toplum kuruluşları hep beraber bu cihazlardan tedarik edip çocuklara dağıtmıyor.

    olay enstitü kurmak değil olay tüm bireylere eşit katılım hakkı tanımak. o günün şartlarında genç cumhuriyet iyi kötü tüm bireylerine eşit katılım hakkı taşıyabildiği için köy enstitüleri ve buralardan çıkanlar toplum içerisinde yer bulabildi. bu insanlar ekonomik olarak geçinip hayatlarını devam ettirip aynı şekilde başkalarına faydalı olmaya çalıştı. siz bu eşit katılımcılığı sağlayamazsanız istediğinizi kurun.

    ayrıca dünyanın gıptayla baktığı bir eğitim sistemi zaten var ve bu sistem içerisinde çocuklara marangozluk dahi yaptırılıp çeşitli beceriler kazandırılıyor ve bu sistem dünyanın en başarılı öğrencilerini yetiştiriyor. eşit şartlar altında benzer bir örneği hayata geçirebiliriz ama bunu istemek demek mevcut şartlarda değişikliği bu değişiklikte mevcut durumdan fayda sağlayanların değişmesini gerektirir ki bu da gerçekleşirmi siz karar verin.
  • ismi ve uzmanlık alanları değiştirilerek, tarım enstitüleri, sanayi enstitüleri, teknoloji enstitüleri, turizm enstitüleri olarak yeniden açılabilir. ama toplum artık o toplum değil. idealist ve kaliteli eğitim kadroları yok. özel okulların varlığı her şeyi bok ediyor. imam hatip çılgınlığı herkesin gözünü kör etmiş durumda. kimsenin uzun vadeli işlere tahammülü yok. bilimden ziyade, boş hamaset, boş milliyetçilik, ahlaksız maneviyat almış başını gitmiş.
  • bu dönemde tüm okulların görevi dindar nesil yetiştirmek. bu nedenle yeni nesil köy enstitüsü olamaz. olsa olsa mümin enstitüsü olur.
hesabın var mı? giriş yap