• bulgar zulmüyle ilgili bu dizinin jeneriğinde ezan okuyan bir imam vurularak ezanına antrak vermek zorunda bırakılıyor, bizlere

    "var ya bi istesek bir saatte sofyadayız, on dakikada gümülcünedeyiz"

    gibisinden yemek masasında stratejik açılımlar yapma fırsatı sağlanıyordu. babamın tuzluğu yunanistan, biberliği bulgaristan yapıp kaşıkla yarma operasyonu yaptığı günleri unutmam.

    unutamadığım bir başka sahne de türk çocuğuna işkence eden bulgar öğretmen idi. bulgar andında "bulgarım, doğruyum, pırlantayım, alemlerin prensi benim" demeyi reddeden şerefli türk çocuğunu öğretmen nush, tekdir hiyerarşisine dinlemeden "bulgarım diyeceksin" diyerek kötek e tabi ediyordu.

    çocuk ise dayaktan yüzü gözü şişmiş, tokadı, şamarı yedikçe:

    "ben türküm!" (tükürürcesine)

    diye hönkürüyordu. bu dokunaklı sekans o kadar uzun sürmüştü ki çocuk dayaktan şımarmış, kıçının başının ayarı kaçmış idi.

    en sonunda şamar atmaktan ayaları köseleye, meşin e dönen hoca "oeeeeh" i koyuveriyor, seri adımlarla upuzun bir koridoru terkediyordu. ertesi gün bizim sınıfta bir takım baskı etnik gruplara mensup çocuklar andımızda yamuk yapacak mı diye baktım, yapmadılar. demek ki asil, doğru, dürüst, çalışkan bizdik, bundan şüphe dahi etmemeli, şüphe edebilirler diye allahın günü bunu haykırmalı idik.
  • kötü bir halden çıkıp kendini iyi hisseden insan tasviri.

    - ahmet yeniden doğdum sanki
    - süt veriym mi?
  • (bkz: asik olmak)
  • (bkz: rebirth)
    (bkz: phoenix)
  • bu dizi televizyonda yayinlandigi donemde ilkokula gidiyordum, diziyi bitirir dogru yataga giderdim.. bir ilkokul cocugu icin oldukca gerilim yuklu bir filmdi.. yani bir te$bih yapmak gerekirse $oyle diyim, the pianist'i seyredenleriniz bilir, almanlarin polonyalilara yaptiklarini bu dizide bulgarlar turklere yapiyordu.. acayip nefret ediyordum bulgarlardan.. bence ilkokul cagindaki bir cocuk icin uygun bir dizi degildi ama seyretmi$iz bir kere napalim.. sanirim kotu rolde (artik bulgar komiseri miydi, yuksek rutbeli subay miydi orasini hatirlamiyorum) kenan pars oynuyordu ve sirf bu rolu yuzunden adama yillar boyu bir turlu isinamadim.. turk ailenin kizini oynayan mine cayiroglu o zamanlar platonigimdi ama ayni zamanda anne rolundeki aydan $ener'e de bayiliyordum -ki aydan $ener'in en guzel zamaniydi o devir-
  • ölümlerden dönmek anlamında kullanılır bir kazadan ve savaştan çıkan veya boşanan insanlar kullandıkları bir tanımlamadır...
  • mehmet aslantuğ ve serdar gökhan'ın da oynadığı sevinç çokum eseri.
  • hayatta her bi boku yedikten sonra yaptığın yanlışlardan artık zevk alamama nedeniyle yeni yanlışlar bulabilme arzusu.
hesabın var mı? giriş yap