• yeni dogmus erkek bebeklerin, dogumdan genellikle 24 saat sure sonrasinda yapilan sunnetlerine verilen isimdir. dogumdan sonraki ilk 1 ay sure icerisinde de yapilabilir; ancak daha ziyade dogumun 2. veya 3.gunu gerceklesir. bircok uzman tarafindan tavsiye edilmesinin baslica iki sebebi vardir. birincisi, bebeklerdeki doku ve organ gelisimi cok hizli oldugundan, sunnet yarasi cok cabuk (yaklasik 1 hafta icinde) iyilesir. ikincisi, cocugun ileriki yaslarda yasamasi muhtemel sunnet travmasi da ortadan kalkmis olur.
  • insanın içini cız ettiren olaydır. çünkü genel anestezi uygulanır. travmadan kurtulacak diye en ufak dahi olsa riske gerek var mı, işte orada bilimden kopup duygusal düşünüyor insan. "doktorlar öneriyor ama" bıdı bıdısı da bıdı bıdıdan öte bir şey değildir, aynı doktorlar yıllardır para uğruna normal doğum yerine sezeryanı da öneriyorlar, bence yaptırılmadan evvel 2 defa düşünülmeli.
  • bana ikea'dan alınan ürünü kurduktan sonra artan parçaları hatırlatan salak eylem.
  • illa yaptırılacaksa çocuk psikolojisi açısından en uygun zamandır ancak çük tabir edilen sevgili penis'in başını türlü zevalden koruyan örtünün alınmaması muhakkak ki yararlı bir şeydir.
  • erkek çocuğuna yapılabilecek en iyi şey.aklıma da geldikçe keşke yaptırsaydık dediğim olay.
    oğlum yeni doğduğu zaman herkes bana karşı çıktığından vazgeçtim ve şimdi pişmanız babasıyla.çünkü pipisi iltihaplanıyor ve mecbur sünnet gerekli deniyor (2 yaşında)

    ek olarak yeni doğan sünnetinde genel anestezi yapılmıyor.

    yenidoğan sünneti, yani ilk 30 gün içerisinde yapılan sünnetler dünya genelinde oldukça yaygındır. museviler, doğduktan sonraki 8. gün sünnet ettirirler. amerika birleşik devletleri'nde, bölgelere göre değişmekle birlikte erkek bebeklerin yarıdan fazlası doğduğu gün sünnet edilir (1). yenidoğan sünnetinin en önemli avantajları:

    ağrı eşiklerinin yüksek olması- yani ağrıyı az hissetmeleri (bu nedenle çok az ağrı kesici kullanılıyor).

    vücut hareketlerinin kısıtlı olması nedeniyle kendilerine zarar verme risklerinin bulunmaması.

    yan dönme veya emeklemem olmaması nedeniyle anneye bakım kolaylığı.

    psikolojik etkilenmenin hiç olmaması ve strese girmemeleri - ileriki aylarda bebekler, sünnet sırasında strese girip çok ağlayabiliyorlar.

    yara iyileşmesinin en hızlı olduğu dönem olması.

    sünnetin sağlık faydalarından bir an önce yaralanmak - idrar yolu iltihabı, pipi iltihabı gibi enfeksiyonlara karşı erkenden koruma altına alınmış olurlar (2).

    bazı istisnai durumlarda bu dönemde sünneti tercih etmeyiz. yenidoğan sünnetine engel teşkil edecek durumlar:

    pipinin standartların altında boyutlara olması
    hipospadias (idrar deliğinin altta olması)
    diğer genital anormallikler (örn: cinsiyet bozuklukları)
    yenidoğanın diğer hastalıkları (örn: sarılık)
    yakın zamanda ameliyat gerektirecek bir hastalığın olması (örn: kasık fıtığı)

    ülkemizde yenidoğan sünneti konusunda tecrübeli hekimin az olması ve dikişli sünnetin risklerinin nispeten yüksek olması nedeniyle bu dönemde sünnet yapılması yaygınlaşmamıştır. ülkemizde, plastik klips yönteminin yaygınlaşmasıyla birlikte yenidoğan sünnetlerinin sayısında da artış olmuştur. lokal anestezi altında, çok kısa sürede (4-5 dakika) yapılabilen bu yöntemin kanama ve enfeksiyon gibi riskleri de neredeyse yok denecek kadar azdır. yenidoğan sünneti, tecrübeli ellerde son derece güvenli bir müdahale olup ileriye yönelik hiçbir soruna yol açmamaktadır.

    1. laumann eo, masi cm, zuckerman ew: circumcision in the united states. prevalence, prophylactic effects, and sexual practice. jama 277:1052-1057, 1997

    2. simforoosh n, tabibi a, khalili sa, soltani mh, afjehi a, aalami f, bodoohi h: neonatal circumcision reduces the incidence of asymptomatic urinary tract infection: a large prospective study with long-term follow up using plastibell. j pediatr urol. 2010
    alıntıdır...
  • çocuk doktorumuzun "sünneti ya hemen yaptirin ya da 4 yaşından sonra" şeklindeki uyarısı sonucunda 50 günlükken oğlumu sünnet ettirdim. şimdi moda böyleymiş. çan yöntemi diye birşey varmış, o yöntemle sünnet olan çocukları görünce insanın sünnet olası geliyor demişti birde doktorumuz.. velhasıl iyi ki onu dinlemişiz de yaptırmışız. local anestezi ile bebeği uyuşturuyorlar ve 10 dakika içinde tüm işlem bitmiş oluyor. 30 dakika içinde de bebek kendine geliyor. ilk gün biraz kırmızılık filan oluyor ve gördüğünüzde "naaptık biz yaa kimbilir nasıl canı acıyordur?" diye düşünsenizde, sadece bebek bezine sürülen merhemler ile 5-6 günde iyileşme sağlandıktan sonra "oohhh iyi ki yaptırdık oldu da bitti maşallah" moduna geçiveriyorsunuz.. şiddetle tavsiye olunur..
  • sünet ettrilecekse banda en mantıklı gözüken çözüm-dü...
    çözümdü diyorum geçen gün izlediğim bir belgesel filme kadar öyleyidi.

    kendisi şu: dr. money and the boy with no penis

    dikkat edin yeminlen, içim bir fena oldu ya.
  • sülalemde erkek çocukların kırkı çıktıktan sonra yaptırdıkları operasyon. sünnet illaki yaptırılacaksa erken dönemde yaptırmanın inanılmaz avantajı var.
    1- idrar yolu enfeksiyonlarını önlüyor sık bilineni. bu çocukta iştahsızlık ve kilo almada problem yaratabiliyor. bebekten idrar numunesi almanın zorluğu ayrı bir dert. doktorlar tespit ettiklerinde hemen sünnet öneriyorlar. ama enfeksiyonun kökü kazanıp sünnete adım atana kadar zorlanıyorlar. kıyamıyoruz diyorlar ya emin olun enfeksiyon sırasında da canları yanıyor. idrar yolu enfeksiyonu tam bir baş belası
    2- bebekler hayatlarının bu dönemlerinin büyük kısmını zaten uyuyarak geçirdikleri için toparlanmaları daha hızlı oluyor. hem aile hem bebek daha az zahmet çekiyor.
    3- henüz olayı algılayamadıkları için psikoloji olarak daha az etkileniyorlar. uzmanlar ya çok küçüklük dönemi ya da bilincin adamakıllı geliştiği dönemi öneriyor. diğer türlü yavrucak etimden et kestiler, niye yaptılar diye kabullenemiyor.
    4- idrar zaten aseptik bir sıvı. yenidoğan bebeğinkinin ise daha da farklı bir bileşeni var. halk arasında yarayı pişiriyor iyi ediyor deniliyor. gerçekten de yaranın kabası 2 günde iyileşiyor. 5-6 güne tamamen iyileşiyor.

    ben kendi oğlumu 2.5 aylıkken sünnet ettirdim. ilk gün yarı aygın baygındı. ikinci gün biraz huysuzdu. ağrı kesici fitil kullandık. sonrası iyileşti. bu süreçte sadece saf zeytinyağı kullandık. tek zorluğumuz operasyon sonrası uykusuzluğu ve açlığı nedeniyle yaşadığı huysuzluktu. bilenler bilir bebekler aç kalınca hem küser yemez hem de ağlarlar. çarşafta sallayıp uyuttuk.

    bir de önemli not ilk 1 ay olası kan rahatsızlıkları nedeniyle tavsiye edilmiyor.

    not: genel anestezi uygulanmadı. lokal anestezi uygulandı ayakları çok hareketli olunca, sersemletici bir ilaç verildi. doktor uymayacak uyuklayacak dedi. dediklerine göre biberonun içinde mamanın tadını alınca ağlamış sıpa. hani anamın sütü diye basmış feryadı.
  • önemli uyarı.

    (bkz: #55236166)
  • çocukta travma olmasın diye yaptırmaya karar verdiğimiz bende travmaya yol açan tıbbi operasyon. bildiğin sünnet gününü düşündükçe çarpıntı geliyor arkadaş.

    büyükken sünnet olan çocukların evden kaçma hikayelerini falan okuyup gaza geldik. şimdi oğlumu alıp evden kaçasım, en olmadı koltuğun arkasına falan saklanasım var sözlük. düşündüm de koltuğun arkası çok mantıklı, orada bulamazlar bizi bence.
hesabın var mı? giriş yap