• ekmeğin üç kere öpülüp alna götürülmesi geleneği daha doğrusu ritüeli sümer tanrılarından birisi olan tammuz'a inanan sabiilerden gelir. tammuz, tamuzi, dumuzi gibi adlarla anilan bu tanrı,ölen ve dirilen doğanın tanrısıdır ve sümer mitolojisinde ilkbahar ve sonbahardaki doğanın değişimini simgeler. sabiilere göre ekmek tanrı tamuzi'nin insanlara sunduğu etidir.bu nedenle kutsal addedilmiştir.

    buğday hasat dönemi tamuzi'nin öldüğü daha doğrusu uykuya daldığı dönem olduğu icin hasat döneminde ağlama ritueli de kaynaklarda rastgelinen bir durumdur.

    dolayısıyla , islam inancında karşılaşılan " ekmek nimettir" yaklaşımı ve bu ritüelin alakası yoktur. ama islam dini bu ritüeli gereksiz bulmaz,hoş bir durum olarak karşilar.
  • --- spoiler ---

    6952-hz. aişe radiyallahu anha anlatıyor.''rasullullah aleyhissalatu vesselam hücreme girmişlerdi. atılmış bir ekmek parçası gördüler. hemen onu alıp silerek yediler ve :'' ey aişe! kerim olana ikram et.! (yani kıymetli olan ekmeğe hürmet et.!) zira şu ekmek, bir kavme netret edip kaçmışsa bir daha dönmemiştir.

    --- spoiler ---

    hadislere konu olmuştur.
  • yeraltına hapesedilen dumuziyi anmak için yapılır.
    (bkz: sümer mitolojisi)
  • saçmalıktan öte bir adet değildir.

    ekmeği nimet diye tanımlıyorsunuz tamam bir şey demiyorum, mesela pırasa nimet değil mi, peki patlıcan, ya kuru fasülye !!

    siz sokağa dökülmüş bir tabak kuru fasülyeyi tek tek öpüp yüksek bir yere koyan gördünüz mü ?

    ortadoğu ikiyüzlülüğü budur işte.
  • 80'ler ve öncesine ait bir hadisedir. *
    ilkokuldaki bir arkadaş sağolsun 150 metreden gördüğü, yerdeki ekmeği/gevreği görüp koşar alır, bu eylemi gerçekleştirip yüksekçe bir yere koyardı.
    saygı duyulurdu böyle adamlara.
  • z kuşağında olmayan saygı göstergesi. insanın emeğine, ekmeğine, nimetine saygı dıymasının bir simgesiydi bu davranış. şimdi ise nimetlerle oyun oynuyor yeni nesil; yere içe suyu döküp üstünde zıplamlar, karpuz parçalamar, meyve atmalar. biz top oynarken yerde ekmek görsek alır duvarın üstüne koyardık. bu davranışları görünce üzülüyorum. internetteki de bu tür davranışları özendirici içeriklerin cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum.
  • bunun ilk girilen entry de z kuşağında görülmeyen bir şey olduğu savunuluyor. ne de bayılıyorsunuz herkesi aynı kefeye koyup tartmayı. z kuşağındanım saydığınız hiçbir şeyi yapmadım / yapmam da.
    gerizekalı ya anlatır gibi anlatıyorum
    'beş parmağın beşi bir mi
    -hayır'' e öyleyse nedir bu yargılama durumları falan
  • yere düşen kız için de aynısı yapılması gereken eylemdir. ha belki alna götürme kısmi yapılmayabilir.
  • covid-19 a yakalanma riski yüksek nesil.
  • bir rivayete göre sümer geleneğidir.
hesabın var mı? giriş yap