• (bkz: şamil s-74)
  • geri zekalı sürüsünün ar-ge ve ya teknolojinin uygulanabilirliğini takdir edeceklerine tasarımına kafayı taktıkları arabadır.

    tasarım en kolay değişen şeydir arkadaşlar. önemli olan teknolojiyi tamamen içeride üretebilmek.

    edit: geri zekalı ciddi ciddi "her şeyini yerli yap sonra gel." diyor. kendisi üniversitede yüzde doksan benim gibi ya bilgisayar başındaydı ya da arkadaşlarıyla dışarıda. ülkenin durumu ortada iken, en ufak bir çalışmanın elinden tutmak gerekirken hala "yok tasarımı kötü, yok kaporta için o demiri eriteceksin, o dökümü yapacaksın arkadaş!" zırvası atıyor ergen beyinli.

    yahu isterse kaporta tahtadan olsun, götüme benzesin, motoru dışarıdan gelsin; eğer içindeki en ufak bir vida daha önce ithal ediliyordu ancak bu arabada kullanılanı yerli üretimi ise ve bu vida ithalatı tırnağımın ucu kadar azaltacaksa, benim için yeterli. ufak ufak olsun, ancak sağlam adımlar olsun. bugün vidayı yapan, yarın o vidanın takıldığı düzeneğe el atar, böyle böyle büyür gelişir.

    ama adam ne diyor; "sen motoru muz cumhuriyetinden alıyorsun, kaportayı ekşici piçlerden alıyorsun. ilk önce onları yap da arabanın tamamını yapmak sonraya kalsın.".

    daha neler yazılır da, kime neyi anlatıyorsun...

    adam tasarıma takıyor, sonra işine gelmiyor ithal parçalara laf sokuyor. bu klavye delikanlılarına "birader sen ne koydun peki ülken için ortaya?" diye sorunca ne derler acaba?
  • uluslararası otomotiv standartlarından hiç birini sağlamayan, dolayısı ile seri üretim olmayan ve ticari amaçla yapılmayan bir üretimdir. böyle bir kaygı ya da zorunluluk taşımayan üretimde kafayı kabuğa, kasaya takanların olması, kalkıp uluslarası otomotiv standartlarında üretilen araçlarla karşılaştırma yapılması çok garip.

    ayrıca her yıl üniversiteler tarafındanüretilen, yaklaşık 50 farklı yerli üretim elektrikli otomobilin tübitak'ın düzenlediği alternatif enerji yarışlara katıldığından habersiz bünyelerde şaşkınlık yaratabilir. mesela tasarımsa eğer; bu yarışlara katılan araçlar içerisinde tasarımı çok müthiş olanlar da var, atakar'dan daha kötü olanlar da.
  • üretim sürecinin bir bütün olduğunu bize tekrar gösteren otomobildir.

    şimdi beyler, bizim memleketin en önemli sorunlarından birisi de bu tasarımın ne önemi var çalışıyor ya işte kafasıdır. şimdi bu araca baktığımız zaman ebatların, ölçülerin, muhtemelen aracın taşıyıcı sisteminin, aydınlatmasının vs üzerinde hiç durulmadığını gösteriyor. yani arkadaşlar ne yapmışlar? iki makineci iki elektronikçi bir araya gelip alelacele bir iş çıkarmışlar ortaya. biz baktığımızda ne görüyoruz; hüsran!

    şimdi elbette işlev önemli, fakat çok değişik bir teknoloji üretirsin, yeni teknoloji geliştirirsin, kullanıcısı atıyorum astronot olur vs o zaman dersin ki evet, bu dalga çok çirkin ama bu dünyada bir ilk dersin helal olsun dersin. bunun yaptığı şeyi yapacak başka bi alet yok, hem zaten bunu emekli salih öğretmen de kullanmayacak o yüzden bu olmuş dersin. fakat bu bildiğin otomobil, yıllar içinde deneyler sonucu pek çok ilerleme kaydedilen sektör. sen bunun aydınlatmasını, şasesini aerodinamiğini sıfırdan yaratmıyorsun ki. yok mu arkadaşım endüstriyel tasarımcı okulunuzda? mimar da mı yok? alıp beraber takım çalışmasıyla düzgün bişey ortaya neden çıkaramadınız?

    üretim ar-ge süreci zorlu bir süreçtir. birarada oturup karar vermeyi, beraber çalışmayı gerektirir. sırf yürüyen bir alet araba değildir. kimse de buna para vermez, bu projeyi hiçbir yatırımcı da desteklemez. neden? çünkü bu olmamış. açın bakın el alem neler geliştiriyor da destek buluyor. kafa patlatıyor, tasarımı güzelleştiriyor, işleve bir emek harcıyorsa görsele 10 harcıyor da bu günlere geliyor.

    yerli yerli diyorsunuz da 12. fotoğrafta gördüğümüz ipad'de türkçe karakter bile yok, yemişim yerlisini.
  • o değilde tuvelet menfezini " radyatör ızgarası " olarak koymasalar iyiymiş...
  • kilometrede 65 kuruş yaktığı hesaplanan elektrikli otomobildir.
    söylemek istediklerim bu kadar.
  • kabul başarısızdır ama bir denemedir. ayrıca üniversitelerin bütçesi ne ki inovasyonu ne olsun. senede 75 bin mühendis mezun edip (almanya'nın tam iki katı) hiçbir şey üretemiyoruz diye hayıflanıyoruz, üretmeye kalkana da laf-söz buluyoruz. bir mühendislik öğrencisinin bir böyle bir çalışma içinde bulunması bence büyük şans. araba başarısız olabilir ama proje mühendis yetiştirmesi açısından başarılıdır.

    ayrıca kaçınız üniversite sıralarında bundan daha iyi bir şey yaptı? aranızdan bazıları o kadar cahil ki erzurum atatürk üniversitesi'ni dün açılmış merdiven altı üniversite zannediyor. ulan o üniversite babandan büyük senin. ezberden konuşmaya bayılıyorsunuz.
  • sanırım çevre dostu hobbitler için yapmışlar.
hesabın var mı? giriş yap