• erzurumda mükemmel çalışan uygulama.
    1-2 saat önce bir mekanda "burada sigara içmek yasaktır, cezası bla bla kadardır" yazılı tabela asılı olmasına rağmen içeride sigara dumanından göz gözü görmeyecek kadar dumanlıydı. hemen uygulamadan ihbarda bulundum. abartmıyorum 15 dk geçmeden bi adam geldi, sigara içen herkesten kimlik topladı. kimlik vermek istemeyenle hiç polemiğe girmedi, kapıda beklettiği polislere bir el işareti yaparak kimlik aldırdı, hepsine teker teker 100'er liralık ceza yazdı. adam gittikten sonra garsona sordum, mekana da 6.000 lira yazmış. geçmiş olsun.
  • toplanın tüyolarım var. *

    tütün mamulleri ihbarlarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. (bilgi ve deneyim)

    - öncelikle şunu bilin, olay sigara yasağı değil, tütün ve tütün mamulleri yasağı. yani nargile de yasak, elektronik sigara ve buna benzer duman çıkaran şeyler de.

    - kapalı mekan ile açık mekan farkını iyi bilin. daha kolay anlaşılması bakımından açığı tarif edeyim kapalıyi siz anlayın. açık mekan dediğiniz şey, hiçbir şekilde çatısı olmayan (açılır kapanır dahil) bayağı bir teras, evinizin terası gibi düşünün. üstü tamamen açık, yanları da açık... hülasa, böyle bir mekan pek yok. çoğunda yasa ihlali söz konusu. kapalı ve açık alanla ilgili resmi yazı ilgilenenlere.

    - tütün ve tütün mamulleri yasağını ihbar için 3 pratik yöntem var.
    1) sigara ihbar hattı 184
    2) yeşil dedektör (hiç denemedim)
    3) cimer

    bu yöntemlerin hiçbirinde kişisel bilgileriniz karşı tarafa aktarılmaz. ihbar hatlarını aradığınızda dikkat edin, adınızı bile sormazlar. ihbarda kimlik aranmaz... cimerden yazarken de "ihbar" kısmını seçip kimlik bilgilerim gizli kalsın derseniz yine paylaşılmaz. ama dediğim gibi ihbarlarda kimlik paylaşılmaz. rahat olun.

    - ihbar sisteminin ve denetimin etkin çalışmadığı hususuna katılıyorum. iddiaların bazıları;
    1) denetim ekipleri denetim yapılacak mekana ön bilgi sızdırabiliyor.
    2) firmalar denetim ekiplerinin araclarını tanıyor ve takip ediyor.
    3) firmalar arasında kurulan bilgi ağı sayesinde (whatsapp grubu işte) birbirlerini haberdar ediyorlar.
    4) yeşil dedektör uygulamasına sızılarak denetim yapılacak yerler tespit ediliyor.
    (iddialar bunlar, gerçekliği tespit edilmiş değil. inanmayın.)

    gelelim sonuca

    -ihbar sistemi saat gibi çalışıyor, allah'ı var, sorun denetim ve vatandaşta, yani bizde.
    1) yapılan ihbarlara istinaden denetim ekipleriyle ilgili iddiaları biliyoruz artık. çözüm üretmek sizin yaratıcılığınıza kalmış.
    2) mekanda sigara veyahut nargile içildiğine şahit oluyorsanız, 184'ü arayıp mekande bekleyin. bişeyler yiyin için, maç izleyin vs. arada selfie yapın, fotoğraf çekin, sigara içildiği belli olsun. ya da çaktırmadan mekanı çekin. denetim ekipleri geldiğinde tutanak tutup saat yazarlar. yasaya aykırı bir şey yok diye rapor tutulursa, fotoğrafla ispat edersiniz.
    3) sigaar içilen yerde fotoğraf ya da video alıp cimer'den şikayet edin. delil olunca işler daha kolay oluyor.
    4) buraya dikkat, denetim ekiplerinden kuvvetli şüpheniz varsa, denetim ekiplerinin şikayeti de mümkün. 184'ten, cimer'den...çok eminseniz, savcılık.*
    5) yapılan şikayetlerin numarasını alıp daha sonra sorgulayın. (184'ten)

    şimdi bu pratik bilgileri biliyorsanız ne âlâ, bilmiyorsanız öğrendiniz ve bir zahmet sorumlu, duyarlı bir vatandaş olarak sızlanmayı, başkasından beklemeyi bırakın ve gereğini yapın!
  • sonunda cezai işlem uygulandığına dair mesaj gönderen uygulamadır. tam umudumu kesmek üzereyken bu mesajı görmem beni sevindirdi. ısrarla ihbara devam edin, eğer denetleyenlerin göz yumduğunu düşünüyorsanız da 184'e denetleyen memurların kontrolü için de ihbar bırakabilirsiniz.

    kapalı mekanda sigara içilmesine izin verip sorduğunda da "abi müşteri gelmiyor sonra yaa" diyen işletmeler için caydırıcı bir uygulama olur umarım.
  • bakalım az önce denedim işe yarayacak mı ?

    edit:işe yaradı
  • hiç bir işe yaramadığını benim de teyit edebileceğim uygulama.
    kesin bir rüşvet/rant işleri dönüyor.
    halbuki bu uygulama düzgün çalışsa, cezalar doğru dürüst kesilse, mekanların canı yakılsa daha güzel olmaz mı?
    sigara içenler niye her zaman daha avantajlı?
    ikinci sınıf hatta sekizinci sınıf insan muamelesi görmeleri gerekmez mi?
    şu ceza doğru dürüst uygulansa ülkemizin cari açığı kapanır yeminle ya.
    sigara içen mekanlarla başka mücadele yöntemi yok mu?
  • bu akşam birkaç saat önce izmir gaziemirde kapalı bir mekanda sigaradan rahatsız olduğumuzu belirttik garsona. ama biz para kazanamayız o zaman gibi boktan bir cevap verdi. biz de şikayet edeceğimizi belirttik ve ettik. ekipler yaklaşık bir saat sonra geldi ve ceza kestiler. tam o sırada turkiyede yaşadığımız aklımıza geldi ve mekandan tabiri caizse kaçtık. 15-20 dakika sonra otobüs beklerken arabanın biri yanaştı. beni tanıdınız mı dedi, hayir dedik. niye şikayet ediyorsunuz niye ekmeğimizle oynuyorsunuz tarzi laflar etti. insan gibi aciklamaya calistim ama anlamadı. bu seferlik affediyorum dedi ve gitti. ve biz o an belki de işlek bir yerde bulunmasaydık veya adam 5 kişi ile beraber gelip bizi öldüresiye dövseydi ne olacaktı? o yüzden kullanırken can güvenliğinizden emin olarak kullanın çünkü bu ülkede cafe sahipleri birer mafya adeta.
  • sigara yasağını delen ve devletin yasalarına saygısız mekanları ihbar etmeye yarayan uygulama.

    güya sigara içmek yasak ama neredeyse akşamları tüm mekanlarda sigara içilmesine izin veriliyor. üstün başın saçın sakalın resmen leş gibi sigara izmariti kokuyor. bebekle, gebeyle, yaşlıyla, hastayla hiç bir mekana gidemiyorsun. garsonlara bu durumu bildirip içirmemeleri gerektiğini söylediğinde de “beğenmiyorsan siktir git” şeklinde kaba bir tavır ile karşılaşıyorsun. bu uygulama ile bir kaç ihbarda bulundum istanbul’da bazı mekanlarda, umutla gelecek ekiplerin sağlığımıza, haklarımıza, yasalara sahip çıkmasını bekledim.ama arkadaş, ihbar ettiğimiz hattın içinden rüşvetle beslenen kişiker derhal mekanları arayıp “denetime geliyoruz kültablalarını kaldırın ve mekanı havalandırın” diye şekerce mekan sahiplerini uyarıyorlar, denetime gelip yeni arpalarını alıp defolup gidiyorlar, onlar gittikten sonra aynen devam. devlet niçin bu rüşvetçileri çalıştırıyor? arkadaş bu nasıl devlet?
  • net söylüyorum hiç bir işe yaramayan uygulama. evimin dibindeki gloria jeans’de içerden camekanla bir alan ayırmışlar üstü açılmayan, yanları dahi açılmayan sadece kucuk havalandırma camları bulunan bir bölme yapmışlar. kafenin her yeri sigara dumani. aylardir bildirim yapiyorum tik yok.
    durum şu ki sigara içmeyenin mağdur olduğu, çoğu kişinin başkalarının hakkını zerre siklemediği bi ülkede çok fazla medeniyet bekliyoruz heralde.
  • duyarlı insanların gazını almak için yapılmış uygulama. zira bir işe yaramıyor.

    edit: sigara içirten mekanlar o kadar rahat ki hiçbir şeyden çekinmiyorlar. bunları denetleyen birimlerin net olarak rüşvetle bağlandığını düşünüyorum.
  • son 2 yıldır yaptığım hiçbir bildirime işlem yapılmayan uygulama. ya birileri bundan rant sağlıyor yada kimse işini düzgün yapmıyor. dün izmir karşıyaka çarşı'daki cafelerin hepsinde kapalı alanda sigara içiliyordu, hatta kapı önünde elemanları sigara serbest diye reklam yapıyordu.
hesabın var mı? giriş yap