• reality tv'de çok büyük bir orman yangınına karşı itfaiyecilerin müdahelesini izlerken kanalı değiştirdiğimizde national geographic'te karşımıza çıkan güneş'i gören arkadaşımın aklına takılan soru. cevab veremedik.
  • cevabı evet olan soru.

    suyun nasıl taşınacağı ve taşınırken yaklaştıkça buharlaşmanın nasıl engelleneceği gibi ayrıntılar var ama kabaca evettir cevap.
  • ilginç ukalalıklara gebe soru.

    yıl olmuş 2011, hala su ile söndürülebilecek tek şeyin ateş olduğunu sananlar var.
  • yeterince sözcüğünün teorideki anlamını kavrayamayanları her nedense çileden çıkartan sorudur.

    güneşte her ne varsa içeren bir minik güneş yap, öyle ki bir bardağın içine sığsın. sonra bardağı suyla doldur. minik güneşin tekrar canlanmamacasına boğuldu mu? o zaman neymiş, yeterince su ile söndürülebilirmiş.
  • incisözlük'teki "karadeniz neden türkiye'nin üzerine dökülmüyor?" sorusu ile aynı mantığı barındırıyor.
  • güzel bir soru.

    cevabı basittir, tabii ki söndürülür.

    nasıl ki kıyılara vuran her dalga karadeniz'in türkiye üzerine dökülmesi ise fiziken, bu da öyledir.
  • -kütle nedir, çekilir mi?
    -güneşte neden tepkimeler meydana gelmektedir?
    -güneş boyutunda bir buzdan kütle olması mimkin midir?

    gibi soruları da akla getiren soru. fakat nükleer santraller ile karşılaştırılması hata olur. ikisinde de tepkimeler nükleer olmasına rağmen, nükleer santrallerde tepkimelerin suyla kontrol altında tutulabilmesi mümkündür. zaten nükleer santraller, kabaca, su soğutmalıdır. (control rodlarına girmeyelim şimdi)***

    güneşin bütün kütlesini kayıpsız olarak bir bardağın içine sığdırırsak da, bu sefer o güneşin madde miktarı sabit kalıp, hacmi küçüldüğünden dolayı bardağı da içindeki suyu da, dünya'nın kendisini ne hoppadanak yutar. (güneşin kütlesini alıp hacmini o kadar ufaltırsak karadelik olur zaten)

    (bkz: önce gaz ve toz bulutu vardı)

    edit: güneşi karadelik yaparsak çapı maksimum 3km oluyor. 1cm olan dünyaymış.* fakat deneyimizde imkanlarımız sınırsız olduğu için 3km çaplı bir cisimin içine sığabileceği bir bardak temin edebiliriz.* *

    haaa bir de; güneşte her ne varsa içeren ve bardağın içine sığan minik bir güneş yapma işinde ben "her ne varsa içeren" lafını bütün kütleye yormuşum. aslında o laf bileşenleri kastediyormuş, kütleyi değil. fakat eklemek gerekir ki o elementleri bardağa koymak güneş oluşturamaz, kalır onlar bardakta öyle.... fakat tabiki anlatılmak istenen bu değildi, kafa karışmasın. olay güneşin üstüne su dökmek, ya da güneşi suyun içine batırmak. güneşi içine alacak boyutta bir bardak ve su hayal edilebilir.**
  • "soru kökü hatalı" soru.
    öncelikle güneşi söndürmekten kastın ne olduğu belirtilmeliydi. sadece ışığının kesilmesi mi? yoksa soğutulması mı? yada üzerindeki reaksiyonların sonlandırılması mı? ve gelelim ikinci kısma... "suyla" derken ne kastedilmektedir. suyla boğularak mı?(ki fiziksel olarak pek mümkün görünmüyor) suyla reaksiyona sokularak mı? (nasıl bi faydası olacak o da belli değil)
    işte bu karanlık noktaların tespitinden sonra da gerisi bilim adamlarının işi...
hesabın var mı? giriş yap