• "insanoğlu bir roman gibidir: son sayfaya gelinceye kadar nasıl biteceğini kimse bilemez. yoksa okumaya değmezdi."

    (bkz: biz)
  • biz romanı, goerge orwell'in 1984 adli romanina esin kaynagi olmus. ama yine de sonu acisindan daha az karamsar bir kitap 'biz'. cunku biz'de, yenilginin en belirgin oldugu zamanda bile hala carpisma devam etmektedir. 'biz' de diktatörlere (velinimet'lere) iletilen bir mesaj vardır: "insanda düş gücünü yok edecek bir yol bulmadıkça kazanamazsınız"
  • * ...kendimi duyumsuyorum. ama sadece içine kirpik kaçan göz, şişmiş parmak veya çürük diş kendini duyumsar, bireysel varlığının bilincine varır. sağlıklı göz veya parmak ya da diş varlarmış gibi görünmezler. yani gayet açık, değil mi? kendi kendinin bilincine varmak hastalıktır. *
  • ursula k leguin bu yazarin biz adli kitabini gelmis gecmis en iyi bilimkurgu eseri oldugunu soylemistir..
  • "kendimi duyumsuyorum ama sadece içine kirpik kaçan göz, şişmiş parmak veya çürük diş kendini duyumsar, bireysel varlığının bilincine varır. sağlıklı göz veya parmak ya da diş varlarmış gibi görünmezler. yani gayet açık, değil mi? kendi kendinin bilincine varmak hastalıktır."

    edebi teşhisinin sahibidir.
  • "biz" kitabını rusyada hapishanedeyken yazmıştır.
    böyle bir kitabın basımı o sıradaki rus iktidarının pek hoş karşılamayacağı bir olay olduğu için gizlice yurt dışına çıkartılıp, ilk baskısı ingilterede yapılmıştır.
    ingilizce baskıyı çekoslovaklar alıp rusçaya çevirmişler (çevirinin çevirisi) ve rusça basmışlardır.
    rus hükümeti de bu ikinci rusça baskıyı zamyatin'in yaptığını zannedip adamcağızı yine hapse attırmıştır, halbuki zamyatin böyle bir baskıdan haberdar bile değildi.
  • biz adlı kitabının tamamına şuradan ulaşılan yazar. okuyun, okutun!
  • "zamyatin'in getirdiği tartışma ise düşünen ve hayal eden insan için özgürlük ve mutluluğun özdeş kavramlar olduğudur. (...) özgürlük mutsuzluğa gebe olmak zorunda değildir zamyatin'de. başkaldırmak, alışılagelmiş olanla mücadele etmek acı verir gerçi, ama "dünü bugün, bugünü de dün olarak yaşamak daha zordur." zamyatin'in ütopyası kesintisiz bir mücadeledir, bugüne daima yarının gözüyle bakarak, kendi kurduğunu, kurumlaşmaya başladığı andan itibaren yeniden yıkarak sürdürülen bir mücadele. ütopya, zamyatin için bir ufuktur, ona sürekli olarak yaklaşılır, ancak varılamaz. "vardık", teslim olmaktır, gerçek sorular ise "neden" ve "peki sonra ne olacak'tır?"
    bülent somay / biz önsöz

    g. orwell ve a. huxley gibi yazarların öncüsü ve esin kaynağı olan zamyatin, onlardan çok daha önce yazdığı 'biz' ile totalitarizm tehlikesine işaret ederek, anti-ütopyayı radikal bir eleştiri silahına dönüştürmüştür. bütünlüklü, bitmiş bir topluma karşı olan zamyatin "biz"de böylesi bir toplumun olumsuzluklarını anlatır. 26. yüzyılda geçen romanda insan
    doğadan ve kendi "ben"liğinden koparılmış, "biz"leşerek teknolojiye ve bürokratik devlete teslim olmuştur. kişisellik yoktur... insanların adları değil, numaraları vardır. saydam, cam duvarların arkasında yaşayan insanların her dakikası devletçe belirlenmekte, denetlenmektedir. erkek ve dişi numaralar yalnızca, izin belgeleriyle önceden belirlenmiş sevişme saatlerinde birbirlerini ziyaret ettikleri zaman perdeleri indirme hakkına sahiptiler. zamyatin "gerçek edebiyatın güvenilir ve gayretkeş görevliler tarafından değil, ancak aykırı ve asi ruhlular, çılgınlar ve hayalciler tarafından gerçekleştirilebileceğini" savunarak resmi görüşlere karşı çıkmış, kuşağının en radikal isimlerinden biri olmuştur.
    (biz arka kapak)
  • mıy ile kuyuya ilk taşı atan deli. ardından george orwell*, aldous huxley*, ursula k. le guin*, ray bradbury* gibi deliler de taş atmaya devam etmiş. biz de okuyucu olarak o kuyudan su çekip susuzluğumuzu gidermeye çalışıyoruz, ama nafile.
  • 1884 rusya-lebedyan dogumlu olup st. petersburg politeknik enstitusunde gemi muhendisi olmak hayali ile egitim gorurken bol$evik partisine katildi. 1905'te petersburg sovyetinde savasa katilmisken yakalanarak $apalernaya hapishanesine atildi. bol$evikler adina sava$tigi halde garip bir tesaduf eseri bol$evikler tarafindan uyumsuz goru$leri oldugu nedeni ile ayni hapishane de, ayni koridorda fakat tek ki$ilik bir hucreye konuldu iki kez de surgune yollandi..

    subat devrimi sirasinda yeniden memleketine dondu ve o siralarda ba$layan ate$li edebiyat tarti$malarina katildi. bu sirada iki yazar arkada$i ile birlikte serapion karde$ler adini verdikleri edebiyat grubunu kurdu.
    neyse..

    1929 yilinda kendisi hakkindaki ele$tirilerin iyice yogunla$nasi uzerine rus yazarlar birliginden istifa etti. akabinde yazdigi herhangi bir yazi ya da oyunun ne yayinlanmasina ne de sahnelenmesine izin veriliyordu.. bunun uzerine 1931 yilinda maksim gorki'nin de araya girmesi ile stalin'e asil bir mektup gonderdi ve ulkeden ayrilmak icin izin istedi. kisa sure icinde aldigi yanitla birlikte parise gitmesine izin verildi fakat cok sefil ve yalniz bir hayat onu bekliyordu.
    orada da asi goru$leri nedeni ile sscb aleyhtarlari tarafindan tecrit edildi ve 1937de kalp krizi gecirerek vefat etti.

    ancak 1987 yilinda gorbacov'un aciklik politikasina dayanarak itibari iade edildi.(?) ve biz adli kitabi basilmasi icin programa alindi. bunlara ek olarak 1918 yilinda yazdigi ostrovityane ve 1938 yilinda yayinlanan bic bozyih adli eserleri de bulunmaktadir.
hesabın var mı? giriş yap