• çanakkale'de vuku bulan hadise;

    "12 mart pazar günü yapılan yükseköğretime geçiş sınavı’na (ygs) bir dakikalık gecikme* nedeniyle alınmayınca bunalıma giren 18 yaşındaki büşranur kalaycı, intihar etti.

    ygs’ye giremediği için bir süredir bunalımda olduğu belirtilen biga atatürk anadolu lisesi 4’üncü sınıf öğrencisi büşranur kalaycı canına kıydı. kız kardeşi gülnur, akşam eve geldiğinde büşranur’un odasında tavana asılı cansız bedeniyle karşılaştı."

    bu ülkenin evlatlarına sınavsız ücretsiz eğitim hakkı neden verilmiyor?

    edit : "sınava 102 bin 949 aday katılmadı. geçen yıl başvurup da sınava katılmayan aday sayısı 61 binken bu yıl 102 bine yükseldi. uzmanlar bunun gerekçelerinden birinin 15 dakika kuralı olduğunu söylediler.

    ayrıca eğitim sistemimizin ' büyük başarısı ' ile bu yıl 37 bin aday sınavda sıfır - 0 çekti."

    kaynak 1 - kaynak 2 - kaynak 3

    edit 2 : ygs kaynaklı bir başka intihar vakası kayseride vuku bulmuştur.

    edit 3: yitirilen can sonrasında aşağıdaki açıklama gelmiştir;

    --- `haber alıntı` ---

    kamu başdenetçisi şeref malkoç, yükseköğretime geçiş sınavı'nın (ygs) '09.45 mağdurları' hakkında "09.45 mağdurları ile ilgili çalışmalarımız tamamlandı. kararın yazım aşamasındayız.

    biz, şunu arzu ediyoruz. ösym, bu tür kural değişikliklerini daha yumuşak yapsın. bu hafta sonuna varmadan ösym'den adım gelmezse kararımızı açıklayacağız" dedi.

    --- `haber alıntı` ---

    kaynak

    edit 4 : ösym'nin değerlendirmesi aşağıdaki gibidir;

    - "sınav binasına kılavuzda ilan edilen zamanda gelmiş ve sınavla ilgili tüm kurallara riayet etmiş olan adayların herhangi bir mağduriyete uğramasına yol açmadan yeni bir sınavın yapılması mümkün değildir"

    - "15 dakika kuralının devam edeceği belirtildi."

    peki bu durumda akp'li başkanın kızının geciktiği ygs'ye alınması örneğinde olduğu gibi kurala riayet etmemesine rağmen içeriye alınanlar ne olacak?

    büşranur'u kim geri getirecek?

    kaynak
  • başka başlık var mıdır bilmiyorum ama, bunu görünce buraya yazmak istedim. şu çocuklara yapılan zulüm, olacak şey değil. benim de üniversite sınavına girdiğim dönem olmak üzere, dünya kadar insan bu sınavlardan kopyayla şununla bununla yüksek puanlar alırken, bu çocuklara sınava giriş hakkının bile tanınmaması içler acısı. sebep olanlar allahından bulsun. her bokumuz çok düzgün çünkü, herşeyde alman disiplinini yakalamış milletiz. o nedenle sınava bir dakika gecikeni bile içeri alamıyoruz. diyecek söz bulamıyorum.
  • sınava 1 dakika geç kalanı bile almayacak ciddiyette kuralları olan bir ülkeyiz ama,
    o sınava ben girerken kimliğime dahi bakan hiç kimse olmadı.
  • üniversiteye giriş sınavının kafalarda ölüm - kalım meselesi olarak yerleşmesiyle oluşan üzücü durum.

    bu tür durumlarda gençlere olan fazla baskının da büyük payı var maalesef. baskılar büyüye büyüye bu noktalara varabiliyor. o yaşlarda tek yol, tek hedef, fazla yıpratıcı olabiliyor. bir başarısızlık durumunda psikolojisi için ekstra uğraşmak, hassas davranmak gerek. önemli olanın sınav değil, kendisi olduğunu defalarca hatırlatmak gerek.
  • eğer doğruysa ecdadınızı sikeyim emi bu kaçıncı çocuk! bu kaçıncı hayatı kararan çocuk ulan?
  • insan hayatının çok ucuz olduğu ülkede, gençleri ölesiye yarıştıran sisteme lanet olsun!
  • ne olacak kardeşim erken gelsin geç gelsin...zaten uygulanan bir sistem var..ilk 15 dk vs girilebiliyor.insanlar hayatlarını etkilyecek bir sınava geç kalmamak için sabahın köründe kalkıp otobüslerde dolmuslarda sürünecek sorna trafikte vs geç kalacak ve bunun acısını bütün bir yılın emeğini yok ederek sen cezalandırıyorsun bu insanları..olmaz bu. maalesef ki olmaz...
  • intihar değil cinayettir.

    at gibi koşuyor çocuklar. ne çocukluk, ne gençlik kalıyor. daha ilk okuldan dershaneler, etüt merkezleri, kurslar, saçma sapan sınavlar vs.vs.

    üniversite okuyunca hayatları da kurtulmayacak üstelik, o da ayrı bir depresyon.

    bazı çocuklara yıllarca elden teslim edilmiş bir sınavın diğer çocukların hayatını karartması kabul edilemez...

    edit: düzeltme
  • intihar etmeden önce ailesinin kızına nasıl bir destek verdiğini merak ettiğim olay.

    bu tür durumlarda ailenin desteği çok önemlidir, aile yanında olmazsa üstüne gelirse kaçınılmaz olabilir intihar, zaten ağır bir yük var. ailenin destek olduğunu düşünmüyorum, sınavı kaçırmış olabilir, hatta çok kötü puan almış olabilir, etüt merkezine para harcanmış olabilir, ama çocuğun her şeyden daha önemli. ailesinin destek olduğunu düşünmemekle birlikte intihar etmesinde ailenin payının olduğunu düşünüyorum. çevresel faktörler de olabilir, arkadaş faktörleri ama aile çok önemli bu noktada. o dönemleri çok iyi bilirim, kötü gelen sonuçlara ailemin nasıl bir tepki vereceğini düşünmüşümdür hep. aile baskısı vardı üzerimde yoğun bir şekilde.

    1 dakika geç kaldı diye sınava almayan zihniyetin, tecavüzcüyü, katili affetmesi ülkenin geldiği durum içler acısı. yazık, boğazımda düğümlendi öfkem. her geçen gün yetmezmiş gibi daha fazla sorumluluk yüklüyorlar gençlerimize.

    edit: yerel basında anne ve babanın ayrı olduğu yazılmış.
  • memleketinin öz çocuğu olduğu için, türk olduğu için ölüme itilmiştir.

    memlekette yaşamak, genç olmak, hayalleri olmak yeterince zor.. allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun bundan sonrası gg olacak çünkü.

    (bkz: suriyelilere sınavsız üniversite)
hesabın var mı? giriş yap