• yi jing jing, zen budizminin kurucusu olarak kabul edilen bodhidharma tarafından yaratılmıştır ve doğuda, sağlığın ve yaşamsal enerjinin geliştirilmesi için en etkili egzersiz olarak tanınmaktadır. pek çok qigong (yaşam enerjisini geliştirme çalışmaları) egzersizine göre çok daha dinamik ve kaslar ile tendonların kullanımını içeren bu zevkli egzersiz, kasları ve tendonları güçlendirmekte, esnetmekte, fiziksel güçü artırmakta, iç organ rahatsızlıklarını iyileştirmekte, esnekliği, hız ve dayanıklılığı artırmakta, denge ve koordinasyonu mükemmelleştirmektedir. hatta çin’daki qigong ustaları tarafından bedeni zehirlerden arındırmayı başaran tek egzersiz olarak kabul edilmektedir. egzersiz beden hareketlerinin uyumuna, solunuma ve zihine aynı anda odaklanmakta ve bu sayede qi denilen yaşamsal enerjinin bedende rahatça akmasını garantilemektedir.
    uzun, yumuşak ve kesintisiz hareketleri oldukça zariftir ve omurgayı esnetirken hem bedenin hem de iç organların mükemmel işlemesini sağlar. bu hareketlerin sağlığı, dayanıklılığı artırdığı, hastalıklardan koruduğu ve ömrü uzattığı kanıtlandığı için savaş sanatlarından ruhsal gelişime kadar her alanda kullanılabilmektedir. aynı zamanda eklem, sindirim sistemi, kardiyovasküler system ve sinir sistemi üzerinde olağanüstü olumlu etkileri bulunmaktadır.
    bodhidharma tarafından geliştirilen bu egzersiz, daha sonraki yıllarda unutulmuş ve eldeki kaynaklardan yeniden yaratılmaya çalışılmıştır. günümüzde yi jin jing adıyla bilinen, avuç içi ve yumruk formları olarak öğretilen iki form ne yazık ki gerçek yi jin jing çalışması değildir.
    gerçek yi jin jing çalışması 1500 yılı aşkın bir süredir da mo pai (bodhidharma okulu) olarak bilinen gizli okulun özel çalışması olmuş ve her kuşakta en fazla 10 kişiye öğretilmiştir. günümüzde, da mo pai okulunun 92 yaşındaki büyük ustası hsuankong’un elinde bulunan çalışma hem öğrenilmesi hem de uygulanması inanılmaz kolay fakat mucizevi etkilere sahip bir tür sağlık ve uzun yaşam iksiridir. çalışmanın 20şer dakikadan günde iki kez yapılması yeterlidir.
    cem şen, da mo pai ustasından öğrendiği bu çalışmanın en önemli özelliklerinden birisini, yine ustasının sözleriyle şöyle aktarmaktadır: “hepimiz ruhsal yolda ya da sağlık yolunda ilerlerken farkında olmadan pek çok hatalar yapıyoruz. bunlar iyi niyetli hatalar fakat sonuçları yıkıcı. bu hataların sonucu olarak sağlık ya da ruhsal gelişim elde ettiğimizi düşünürken aslında sağlıksızlığa ve ruhsal karanlığa düşüyoruz. yi jin jing çalışmasının en önemli özelliklerinden bir tanesi, yıllar içinde hatalı çalışmaların neden olduğu zararları ortadan kaldırması ve uygulayan kişinin hem sağlık hem de ruhsal gelişim basamaklarını rahatça tırmanmasını sağlaması.”
    çalışmayı yaratan ve çin tarihinde 72 aşamalı ruhsal yolun en sonuna varmayı başaran iki insandan biri olarak kabul edilen bodhidharma (diğeri taiji’nin yaratıcısı chan san feng), shaolin tapınağına ilk geldiğinde rahiplerin uzun meditasyon çalışmaları sonucunda sağlıklarını bozduklarını ve aydınlanmadan gittikçe uzaklaştıklarını görmüştü. bunun üzerine 9 yıllık bir derin arayışın sonucunda efsaneye göre yüce bir varlık tarafından kendine sunulan bu çalışmayı rahiplere öğretmişti. bunun üzerine rahiplerin sağlığı düzeldi ve hepsi de aydınlanmaya ulaştılar. daha sonra yi jin jing çalışması efsanevi shaolin kung fu’nun temelini oluşturdu.
    cem şen tarafından öğretilecek olan orijinal yi jin jing formu, da mo pai okuluna kuşaktan kuşağa aktarılan formdur. bu nedenle de tüm yararlarını içinde barındırmaktadır.
  • (bkz: cem şen)
  • kas ve tendon ağrıları için mükemmel bir çözümdür. cem hoca konusunda master dır. astım ve ,akciğer kapasitesin artırılması için çok faydalıdır. yavuz turgul bir ara devam etmiştir bu disipline. yılmaz erdoğan da geliyordu sanırım.herkese güçlü çi ler.
  • mükemmel 1 egsersiz bütünü...
  • kuzey kore ya da çin'in yeni liderinin adı gibi egzersiz hareketi. *
  • hareketlerini ve sırasını ezberlemek zaman gerekiyor. ayrıca nefesi kontrol etmekte öyle. ama faydalı bir egzersizdir. oyunculuk için oldukça faydalıdır.
  • (bkz: chi kung)
    (bkz: chi gong)
    (bkz: çigong)
  • (bkz: ba duan jin) (bkz: brocades)
    (bkz: tai chi chuan)
hesabın var mı? giriş yap