• ilk defa saat 9'da yatıp uyuyarak ve herhangi bir gün gibi geçireceğim yılbaşı. böylece bu sene tüm kişisel ve kitlesel önemli günleri askerde geçirerek önemli bir sınava tabi tutulmuş oluyorum herhalde. akıl sağlığımı kaybetmezsem iyidir.
  • akşam çekirdek yiyip kola içerek eğlenilir, saat 12 de çılgın atılır. salakça olsa da hayatta nadiren yaşanan en gerizekalı durumlarda bile insan mutlu olmasını bilmelidir der o günleri hatırlar güler geçerim.
  • eğer acemiliğiniz devam ediyorsa ve komando birliğinde bulunuyorsanız çok fazla bir aksiyon olmadan girersiniz yeni yıla. akşam yemeği her zaman olduğundan daha güzel çıkar ve yanında iki üç çeşit meyve verilmesi gibi ilginç bir durumla karşılaşabilirsiniz. sonra telefon sırasına girilir ve kutlama konuşmaları yapılır. gece yapılacak en güzel aktivite ise kantinden bolca çerez ve içecek alıp koğuşta geyik çevirmektir. ortama alışamayan acemi arkadaşlardan bazıları kendilerini fazlasıyla kötü hissedebilir, onları da teselli etmek gerekir. ne de olsa, ileride tebessümle anılacak hatıralar silsilesinin arasına katılacaktır bu günler de.
  • "yeni yıla girilecek... gir!" şeklinde bir espriyle yaşadığımız aktiviteydi. o zaman gülmüşüz.
  • pes pese basarisiz yilbasilar gecirdigim donemde yasadigim olaydir.
  • askerde gecirdigim yilbasinda simdi adini bile hatirlamadigim bir nobetci astsubayin partisine davetliydim.
    600 tane adami genis bir alana dizip once tek tek portakal, sonra tek tek muz sonra da tek tek fistik paketi dagittirarak baslamisti partiye... hava soguktu, deli gibi ruzgar esiyordu, yerler camurdu ve biz portakal sirasinin bize gelmesini bekliyorduk.
    sonra "inanclara saygili" komutan kimligiyle "kimseyi yilbasi kutlamak icin zorlamiyorum. ama ataturkun askerleri yeni yili kutlarrrr" seklinde olayi ozetlemis, gonullu zorunlulukla yapilan yilbasi kutlamasinin bas mimari olmustu.
    ayrica o geceye mahsus yatma saatini 23.00'e cekerek ince bir davranis da sergilemisti kendisi ("neden 24 degil", "neden o kadar bekliyorsak bir saat daha bekleyemiyoruz", "madem ataturk'un askeriyiz neden isteyenler yeni yili gorup de yatmiyorlar" vb.sorularimizi yuttuk, sormadik).
    neden sonra koguslara girebildikten sonra da huzur vermeyip saat 12 civari arama yapmisti. ayni 600 kisi koguslari aranirken disarida karsilamisti yeni yili... hesapta koguslarda alkol aramaktaydi ama oncelikle kendisi buram buram icki kokuyordu, onemsemedik...
    sonra gece bir kac kez daha arama yapti, her seferinde herkesi disari cikardi, her seferinde daha fazla icki kokuyordu. orada bulunmaktan memnun degildi ve acisini 600 tane adamla paylasmaya kararliydi.
    bu arada alternatif parti askerler arasinda surmekteydi. radyodan yeni yil sarkilarini dinleyen, kendi yaptiklari tombalayi bagris cagris ve kahkahalar esliginde ceken, portakal suyunu votka niyetine icen, ayakta dikilmekle, portakallarla, esen ruzgarla, en cok da icinde bulunduklari durumla eglenen ve birbirinin yeni yilini coook icten kutlayan kisa donemler vardi orada asker olarak. o kisa donemler hala en "neseli" yilbasilardan biri olarak hatirlarlar o geceyi. partiyi yapan astsubay ise, cok mutsuzdu.
  • yilbasi gecesi saat 12'yi nobette gecirmek zorunda kalinca daha bir koyan olay. yeni yila o sekilde girince, butun yilin oyle gececegi dusuncesine kapilir insan bir sure. ustune bir de askerin kral tv hayranligi sayesinde telsizden gubidik sarkilar da dinlemeniz de cabasi.*
  • kuruyemiş cola tv üçgeninde geçer. özellikle sınırdaysanız normal faaliyet tamamen devam eder. sınır karakollarında ve taburlarda akşam olunca göreve çıkmayacak birlikler için, bir playlist hazırlanıp mp3 çalar getirilmesi ve kuruyemiş tv takviyesi ile söz konusu olabilir. bunu da bulamayanlar vardır. neyse ana kucağı değil zaten asker ocağı. bir de benim gibi bu sınırda görevini yapan 2 kere bahtsız asteğmenler vardır. tam oh ulan bu akşam operasyon sırası bende değil derken, askerin biri mevzide yuvarlanır ve gözüne demir batar. haydi ambulans, haydi landlar, haydi muhafızlar, haydi astegmen... sis sis sis. önümüzü göremiyoruz 1 metreden sonra. sikseler bizi, landı da gömseler yere kimsenin ruhu duymaz. napıyoruz? şırnak askeri hastahaneye asker götürüyoruz. bir rüyadır gelir geçer, yaşanan gün mazi olur. en değerli hatıralar, bir gün gelir unutulur.
  • her genç turk erkeğinin geçirmesi gereken ilginç aktivitedir. akşam yemeğine ek olarak rambo gofret, portakal ve karışık leblebi çekirdek verilir. gazinoda birlik toplanılır komutan evine gitmeden önce gelir, herkes yeni yıllarının kutlanacağını beklenirken, söze başlar "bu yıl sizin için nasıl geçti bilmem ama pazartesiden itibaren kötü bir yıl sizi bekliyor hazırlıklı olun. şimdi iyi eğlenceler gözüm üzerinizde." daha sonra birlik çökmüş halde yatakhaneye gider kimse konuşmaz mışıl mışıl uyunulur.
  • çarşı izni olmayan bizim gibi acemiler için dışarıdan verilen siparişlerle geçirilen yılbaşıdır. asker gazinoları genelde yılsonu olduğu için sayım nedeniyle kapalıdır. şanslıysanız bölüğün internet kafesinde tüm arkadaşlarınızla konuşarak da geçirebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap