• sivas'ın gelişmemiş, alevi köylerinin ağırlıkta olduğu ilçesi.
  • kendisi de alevi olan riza calimbayin dogum yeri olan topulyurt koyu ile birlikte bircok alevi koyu icermekle beraber, bulamur,circir gibi abhaz koylerini ve de kiremitli,ilica,demirozu,cizozu,findicak gibi kabardey koylerini de barindiran ilce. bu ilcenin merkezinin de herhangi bir koyden farki yoktur,hic gelismemistir.
  • hadise'nin memleketi olmasi dolayisiyla hakkinda bir fikrim olmasa da sempati duydugum ilce.
  • eski adı yenihan'dır kemankeş karamustafa paşa tarafından yaptırılan bir handan gelmekte, yeni adınıda pir sultan abdal'ın köyü banaz'ın yakınlarındaki 2500 metre yükseklikteki volkanik yıldız dağı'ından almıştır...
    sivas'a 47 km uzaklıktadır her 15 dakikada bir midibüslerle sivasa 30-45 dakika yolu vardır...yolun bu kadar kısa olmasından heralde memurların büyük çoğunluğu sivasta ikamet etmektedir..
  • samsun-tokat ve ankara-yozgat tarafından gelip sivas'a giden yolların birleştiği bir kavşak konumunda olmasına rağmen, şimdiye kadar, bu özelliklere sahip olup da en az gelişmiş halde gördüğüm ilçedir. sivas'a uzaklığı yaklaşık 50 km olan bu ilçe, yönünüzü doğu'ya döndüğünüzde sağ tarafında kalan dağların eteğine kurulmuş. yıldızeli'nin, bu kadar önemli bir konuma sahip olmasına rağmen açıkçası bir köyden hiç bir farkı yoktu. hatta mesela bursa dolaylarında, yıldızeli'den daha büyük köyler görmüşlüğüm de vardır.

    ilçeyi transit geçtiğimizden çok detaylı bir şekilde inceleyemedim ancak aklımda kalan ve eminim ki hiç bir zaman çıkmayacak tek görüntü, bahsetttiğim gibi çok büyük bir öneme sahip devlet karayolunda karşıdan karşıya geçen yaklaşık 40-50 tane inek sürüsüydü. ancak yine de her şeye rağmen, havasıyla, dağlarında erimeye yüz tutmuş karlarıyla, evleriyle buram buram anadolu kokuyordu.
  • oldukça geri kalmış, ak toprağın yaygın kullanımı sebebiyle asbestozis ve mezotelyoma vakalarının oldukça sık görüldüğü ilçe. cumhuriyet üniversitesi tıp fakültesi eğitim ve araştırma hastanesi'nde yatan hastaların önemli bir kısmının bu ilçeden gelmektedir. bu da onların kötü halk sağlığı hizmeti aldığının en net kanıtıdır. sivas'ın en geri kalmış ilçesi olduğu gibi tahminimce iç anadolu'nun da en geri kalmış ilçesidir. nedense unutulmuş bir hali vardır.
  • ilçe, padişah 4ncü murad’ın bağdat seferi öncesinde, ordu güzergahı üzerinde konaklama yeri olarak vezir kemankeş kara mustafa paşa tarafından 1639-1640 yıllarında bir han, kendi adıyla anılan bir cami, iki mescit, bir hamam ve bir de sıbyan mektebi yaptırılarak bugünkü yerinde yerleşime açılmıştır.
    paşa, ticari ve stratejik açıdan önem verdiği bu yeri bağdat seferi dönüşü padişah 4ncü murad’tan adını verdiği vakfa tahsis ettirmiş, sefer öncesi çevreden buraya yerleştirdiği ahaliye vergi, askerlik gibi istisnalar tanınmasın sağlayarak, ilk yerleşime yenihan adıyla açılan bölgenin bu önemli geçiş merkezinin her daim hizmette kalmasını temin etmeye çalışmışsa da, inşa ettirdiği eserlerinden sadece camii ve hamam günümüze kadar gelebilmiştir.
    paşa’nın yaptırdıklarından bu elde kalanları bugün vakıflar genel müdürlüğü eliyle bakılıp korunmaya çalışılmaktadır. vakıflar, 2005 yılında, paşa'nın burada kendi adıyla anılan camii restore ettirmiştir.
  • haddini bilmez bir kaymakamı olan yer. bir de buradan ayak kaysa kaysa olduğun yere götün üstüne düşersin.
  • sivas ilinin bir ilçesidir. eski adı yenihan'dır. 1936'da ismi, kuzeyindeki yıldız dağın'dan esinlenilerek yıldızeli olmuştur. sivas'ın 46 km batısında yer alan ilçesidir.

    kuruluş hikâyesi de şöyledir;

    4.murat’ın sadrazamlarından kemenkeş kara mustafa paşanın bağdat seferi sırasında askerlerinin konaklaması için burada 1 cami, 1 han, 1 hamam yaptırmak için 4.murat’tan izin istemesi üzerine 4.murat buradaki toprakları kemenkeş kara mustafa paşaya vermiş, dilerse satacağını, bağışlayacağını vakfedeceğini bildirmiştir.
    bunun sonucu olarak 1 han, 1 hamam ve 1 cami yapımı için vakıf kurulmuş, bazı köyler bu vakfa bağlanmış, zamanla etrafta yeni köyler ve yerleşme toplulukları oluşarak yıldızeli bu şekilde kuruluşunu tamamlamıştır.

    ilçe merkezinde merkez camii ve hamam halen kullanılmakta, han ise yıkılmıştır.
  • cuma vakti bir anadolu ilcesinde bu kadar erkegin namazina gitmemesi acayip ilginc geldi bana, benzinlige girdim tam cuma ezani okunurken eleman bira iciyodu. ben de arabada oturup camiden cikacak arkadasimi beklerken niye namaz kilmiyon diye gelenler olursa, sana ne mi desem yoksa ameliyatli oldugumumu soylesem diye dusunuyordum tam da.

    simdi de 3 tane imam hatipli kiz 2 metre arkalarinda da 3 erkek ogrenci giderken gordum, gercek hayatta varmis demekki boyle kizlarin pesine takilmak, imam hatip ogrencileri erkek cocuklarin buyuk cogunlugu su an okul duvarinda oturmakta, valla bana cok degisik geldi burasi, kultur mozaigi gibi bi yer acayip bir de tezek kokusu var heryerde, isim geregi il il ilce ilce geziyorum bazen ankaradan cikip boyle ilcelere gelince zamanda kayma oldu falan saniyor insan, telefonlar arabalar gunumuze uygun ama sanki hayat 15 yil geriden gelmekte.
hesabın var mı? giriş yap