• yaklaşık bir senedir yaptığım, korona günlerimin kurtarıcısı aktivite. online olarak bir hocayla çalışmak da mümkün binlerce video arasından gönlüne/bedenine uygun olanı uygulaması da.

    başlarda haftada bir kere yapmak benim için çok büyük bir olaydı. hele haftada birkaç kereye çıkartmak çok daha büyük bir hamleydi. fakat eve kapanışla beraber her gün yapmaya başladığımda "şaşırma" eşiğimin düştüğünü, hatta hiç garipsemediğimi fark ettim. bir o kadar 7 yaşından beri spor yapmayan bünyemin, yavaş yavaş çocukluğumdaki esnekliğine dönmesi müthiş keyifli bir süreç.

    geriye dönüp baktığımda “mistik anlam yükleyenler”le “gösteri(m) aracı olarak kullananlar”ın bolluğuna gereksiz yere takıldığımı görüyorum. ruhen ve bedenen istifade ediyorum ama benim için bir kurtuluş yahut performans alanı değil. elbette isteyen dilediğince hayatını anlamlandırma aracı kılabilir. yahut bedensel mükemmeliyete ulaşmak için kullanabilir.

    velhasıl yoga tam anlamıyla bir yolda oluş hali. nitelik ve nicelik anlamında yaptıkça dahası beraberinde geliyor. fakat bu öyle bir kendiliğinden akışla oluyor ki "hadi kalkayım da az mata geçeyim"ler, "hımm, bu pozda biraz daha nefeslensem/esnesem ya"lar gelip sizi buluyor. beden ve ruh, gereksiz yükleme ve taleplerde bulunulmadığı müddetçe derinleşerek akışına devam ediyor.
  • zaman geçtikçe daha da yaygınlaşması toplumsal olarak da daha az gergin olmamızı sağlayabilir.
  • beden, nefes ve zihnin birliğini, bütünlüğünü sağlamayı araştıran disiplin. bir başka deyişle, beden hareketleri ve nefes çalışmalarıyla zihin dalgalarını dinginleştirmeye yarayan pratik. başka bir ifadeyle de, beden duruşları ve nefesin kontrolüyle, dikkatin içeri çekilmesi neticesinde odaklanma sağlayarak samadhi olma haline giden yol. başka bir sürü daha tanım yapabilirim ama benim için en temel ve pratik anlamda, bedenle, nefesle, zihinle ve hem içerdeki, hem de dışarıdaki dünyayla bağ kurmaya yarayan hal anlamına gelir. kime sorsak herkes farklı bir/birkaç tanım yapabilir ve yanlış da olmaz. hocam derdi ki, “dünyada ne kadar insan varsa o kadar da yoga vardır.” “gerçek yoga bu değil” demek, yoganın kapsayıcılığını sınırlandırır ve buna muktedir olduğumuzu sanmıyorum.

    kimi insan yogaya kilo vermek için, kimi depresyondan kurtulmak için, kimi yalnızlığına ve anksiyetesine çare olur umuduyla, kimi merakla kimi önyargıyla başlar. herkesin nedeni ve deneyimi kendisine özeldir. herkes okuduğu bölümden aynı şeyi beklemez, şarkıları aynı hisle dinlemez, kitapları tek bir ve aynı açıdan yorumlamaz, ilişkilere aynı şekilde bakmaz. yoga yapana yüklendiğimiz kadar kimseye yüklenmiyoruz sanırım , “sen o şarkıda yanlış hissettin!” , “sen abdülhamit’i savundun!” gibi. yoganın bütünlük hali yalnızca kendi içimizle ve kendimizle değil, dışımızda ve başkalarıyla da ilgili.
  • yogaya yeni başlıyorsanız size söylenen "herkesin vücudu farklıdır, buna göre yoga yapın" söylemlerine gerçekten önem verin. ben verdiğimi sanmıştım, üstelik çok gençtim benim vücuduma ne olabilirdi ki? sınırlarınızı görmezden gelmeyin, kendinizle mücadeleye dönüştürmeyin.

    yogaya başlayıp birçok fiziksel sorunla yolunuza devam etmek zorunda kalabilirsiniz. hipermobilitem olduğunu fark etmeden çok kolay esnediğimi zannediyordum. dizlerim zarar gördü. yin asanalarinda belimden katlanmak iyi gelmediği halde esneyeceğim diye inatlaştım, bel boşluğumun fazla olduğunu söylemelerine rağmen önemsemedim. geriye açılmalara devam ettim. fitığa ilerleyen bir bel ağrım oldu. daha doğru düzgün bir şeyler öğrenmeden baktım headstand yapabiliyordum, yaptım. boyun omurlarım zarar gördü. postürünüze göre yoga yapmazsanız, yoga size zarar verir. bu yolda emin adımlarla ilerlemezseniz pişman olursunuz, benim gibi.
  • aylak şirketlerin çalışanlarına seanslarını düzenlediği etkinlik.
  • sekiz farklı dala ayrılsa da, gunumuzde bu daldan sadece biri sıyrılıp öne çıkmıştır. yoga deyince sadece duruslarin konusuldugu “pratiğe” dönüşmüştür artık bu çok değerli öğreti.

    ben de yoga üzerine en çok, kullandığım matlar hakkında soru alınca bir video çekip deneyimlerimi paylaşmıştım.
    buraya da bırakayım videoyu ki işine yarayacaklara faydası olsun. spiritüel materyalizm uğruna yüzlerce lira verip paranızdan olmadan da mümkün pratik yapmak. suradan izleyebilirsiniz;

    https://youtu.be/atvy8izijji
  • hareketlerin şiiri diyorlar.
  • ölüm gibi acemiler için nasıl bir başlangıç yapılmalı? sövmeden önce aramaya inandığımı ve denediğimi bilin. 25-30 sayfa boyunca okudum ama derdime derman bulamadım. google'da arama yaptım ama inanın bütün sayfalar ya gazetelere/haber sitelerine ya da saçma sapan ücretli özel hoca sayfalarına yönlendiriyor. bu yüzden adam akıllı bilgi alamıyorum. aslında öğrenmek istediğim şey olayın mental kısmı. işin fiziksel kısmı ile ilgili kaynak çok.
    yoga nedir? enerjiye yön ve amaç verme eylemi midir? felsefi arka planı nelerdir?
    bilal'e anlatır gibi değil de bilal'in bir tık üstüne anlatır gibi anlatırsanız ve/veya kaynak gönderirseniz çok sevinirim. bir yogi nasıl veda eder bilemiyorum ama güç sizinle olsun.
  • bu sabah çok ilginc bir şey oldu. yaklaşık 1 aydır her gün yoga yapıyorum. daha önce de yapmisligim var boluk pörçük ama acemiyim hani. benim gözümde spor gibi bir şeydi sadece. yani terletiyor, vücudum inceliyor, kaslaniyorum. mutluyum. ama bugun neden akış kelimesini kullandıklarını anladim. gerçekten bir akis oluyor. değişik bir state of mind'a ulaşıyorsun. böyle doğa ile bir bütün olma denen kliseyi ciddi ciddi yaşıyorsun. hayatimda ilk defa böyle bir şey hissettim. herhalde bir daha bırakamam. (lsd kafası dediginizi duyar gibiyim) not: nefes onemli arkadaşlar nefesinizi ayarlamazsanız olmuyor o iş.

    ileri seviye bir yogi olmak dileğiyle. umarim bir gün bu yazdığıma bakar ve gülümserim.
  • samadi yoga makamından bilgiler:

    yoga egzersiz değildir,
    bedeninizi zorlamanız size bir şey kazandırmaz.

    hsoj den tavsiyeler:

    ilginizi çekiyorsa devam edin.
    çekmiyorsa frekansınız başka bir prensibe uygun olabilir, onu keşfedin.
hesabın var mı? giriş yap