• (bkz: yayla çorbası).
  • (bkz: olsada yesek)
  • (bkz: ayran asi)
  • pek mukemmel bir corbadir. yogurt ve pirinc hep konur ama bence tadina tad katan yesil mercimek ve nohuttur. uzerine de yagda kizdirilmis nane ve kirmizi biber gezdirilir...

    yogurtlu corba diye bir sey daha var ama çiya'da gordugum uzere yogurt corbasi ile bu corba ayni sey degil.
  • bazı yörelerde (anadolu) adına tovga denir.
  • kimileri tarafından yayla çorbası kimileri tarafından da ayran çorbası diye bilinir.
  • yoğurdun en güzel hali. bir çorba olsam, yoğurt çorbası olmazdım. yarmayla yapılan aslıdır, doğrudur. ama pirinç de güzeldir, şirindir minik minik, bembeyazdır. leziz de olur pirinçli yoğurt çorbası. annemin pirinçli, irmikli yoğurt çorbası; içmelere doyamadığım. merak etmeyen olur belki tarif vereyim basit ötesi, benden günah gitsin de kime gitsin.

    * bir tencereye 2 tepeleme kaşık yoğurdu koyuyoruz, ki süzme de olur hazır da. içine 1 yumurta kırıyoruz. 1 kaşık irmiği de içine cumburlop. biraz su ile katıp, bunları karıştırıyoruz. küçük bir kaseye ki şu cam yuvarlak kaseler her evde var, piriçciğimizi alıyoruz, banyo yaptırıyoruz, süzüyoruz sonra, tencedeki yerine yerleştiriyoruz. biraz tuz serpiştirip, tencere orta boydu ya su ile dolduruyoruz. tabi ağzına kadar değil. aslında ben mesala daha yoğun severim, su miktarı biraz istek. yoğun olursa sonra sulandırınca da mis gibi olur, hem çoğalır. suyu da kattık mı, artık ateşin üstünde bileğe kuvvet karıştır babam kaynayana kadar. başından gidince yoğurt küsüyor, kesiliyor ama. kaynayınca bi iki dakika kısık ateşte dursun, üzerine sos yapıcaz şimdi. sıvı yağı tavaya koyduk, biraz salça, biraz kırmızı biber yanacak bunlar. sos hazırsa, çorbanın üzerine döküp beyazın kırmızıyla uyumuna bakıcaz. bir de yeşil lazım olmazsa olmaz. nane, fesleğen yani. oh oh ardından lüpletelim birlikte..
  • hem yayla çorbası hem de ayran aşı versiyonlarının soğuk (buzluktan yeni çıkmış soğuk) hali sıcağından bile güzeldir, soğuk yoğurda yakışır.

    (bkz: yoğurt çorbası da soğuk yenen bir yemektir)*
  • ayranlı çorba adıyla da bilinen çorba türü.
  • ekşi yoğurttan yapıldığında daha güzel olan çorbadır.
    marketlerin bir türlü bozulmayan, bozulduğunda ekşimesi gerektiği halde sadece kırmızılaşan, yeşillenen, gök kuşaklı yoğurtlarıyla olmaz ama. onlardan çok güzel kanser olunur.

    şahsen yerel üreticilerin yerel yoğurtlarıyla takılmaya özen gösteriyorum (bildik olması koşuluyla - her yerel iyi olacak diye bi durum yok) ve bunlar anne yardımıyla evde el işi türetilerek hayatına devam ediyor ve ne zaman buzdolabında yoğurt ekşise parti verip bu çorbayı yapıyorum. çünkü yapımı aşırı kolay. ayrıcana lezzetli bir geri dönüşüm hikayesine de imza atılıyo en havalısından.

    içine haşlanmış mısır taneleri, işlenmemiş pirinç -buğday- yarma hangisi varsa koyularak yapılır. önce malzeme suda haşlanıyor, sonra biraz unla çırpılan yoğurt ekleniyor. yoğurdun kesmemesi için de pişen aştan biraz alıp yoğurtun içine karıştırılıyor ve yavaş yavaş kaynamakta olan buğdayların içine ilave ediliyor. piştikten sonra da üzerine nane ekilir, kırmızı biber ekilir afiyetle yenilir. öyle ki yağa mağa da ihtiyaç yok.

    hatay'ın tuzlu yoğurduyla bi başka olur. denene.
hesabın var mı? giriş yap