• %110 verimli yoğuşmalı kombi aldım, sayaç geri mi dönüyor nasıl oluyorsa igdaş bana her ay para veriyor, ben de o parayla kombinin taksitlerini ödüyorum. öyle böyle bir verimlilik değil, aklımı seveyim aklımı.
  • doğalgazın yakılması sonucu ortaya çıkan enerjiye bir de doğalgazın yakılması sonucu ortaya çıkan su buharının ısı trasnferi sayesinde yoğunlaştırılıp bu ısı transferiyle kazan suyunun biraz daha ısıtılması olayının kısa ismidir. ancak reklamlarda çıkan %109 %110 gibi teşvik edici olduğu düşünülen sözler tamamen yalandır terbiyesizliktir, insanlarla dalga geçmektir, sahtekarlıktır, ayıptır. bütün makine ve kimya mühendisleri bilir ki hiç bir ısı makinesinin (bkz: heat engine) verimi 1'in üstünde olamaz yani %100'ün üstüne çıkamaz. hiç bir madde yoktan var, vardan da yok edilemeyeceği gibi verim de aynıdır.
    çıkanın girenden büyük olması durumunu geçtim, girenle çıkan hiçbir zaman birbirine eşit olamaz. carnot heat engine, (bkz: carnot çevrimi) bile.
    bütün bunları düşününce bir heat engine'in veriminin 1den büyük olması imkansızdır.
    o zaman diyeceksiniz ki nedir bu yoğuşmanın olayı. şöyledir ki;
    türkiyeye gelen doğalgazın üst ısıl değeri 9000 ile 9200 kcal/m^3 arasındadır. bu gazın yakma reaksiyonu sonucunda kullanılabilir enerji olarak ortaya çıkan değeri de yaklaşık 8200 ile 8400 kcal/m^3 arasındadır. yani genelde %90-92 lik bir verim elde edilir. ancak daha önce de dediğim gibi kayıp olan bir %9 mertebelerinde bir enerji vardır. yoğuşma veya yoğunlaştırma veya condensation denen proses ile bu %9luk kaybın %60ı kadarı geri kazanılır ancak yine de kayıp vardır. yani toplamda verimimiz olsa olsa %96-97 mertebelerine çıkmaktadır.
    gerisi külliyen yalandır.
    yoğuşmalı kombi budur. ama evet doğru ufak da olsa bir enerji geri dönüşümü vardır.

    edit: terminolojik düzeltme icin fatih altayli'ya tesekkürler.
  • verimliligi konusunda sacmalıklar içeren kombi türü. %109 verimlilik demek, harcadıgı enerjinin %109'unu kullanılabilir enerjiye dönüştürebilen sistem demektir. yani eğer kömürle çalışan bir tren %25 verimlilikle çalışıyorsa, içine koydugunuz kömür'ün yanmasıyla ortaya çıkan enerjinin %25'i "kuvvet" olarak açıga çıkıyor demektir. içindeki yük'e baglı olarak da hızlanır tren. geri kalan noluyor? kayıp, sürtünme zart zurt..

    peki. madem termodinamik yasalarının içine edip %109 verimlilikle çalışan "herhangi" bir sistem geliştirdiler, o zaman bi trenin içine 20 tane bundan* koyalım, her birine başlangıç için gerekli doğaz gaz miktarını basalım, zaten sonra bastıgımız miktarın 1.09 katı kadar enerji açığa çıkacagından, çıkan enerjiyi tekrar bu kombilere yönlendirelim, 0.09 oranında enerji kazancımız olsun. trene 20 tane bundan koyduğumuz için de yeterli kuvveti elde ederiz, dünya'da ulaşımı beleşe getiririz. var mı böyle yağma? yok. yıldızlar bile %100 verimlilikle enerji üretemezken kombilere noluyo?

    meraklı suserlar için not :

    her türlü yanma reaksiyonundan elde edilebilecek maksimum enerji miktarı, yanan cismin kütlesinin 5*10^-10'u kadardır.
    aynı şey, o kütle füzyon* reaksiyonuna maruz kalırsa durgun kütlenin 10^-2'si kadar,
    fizyon* reaksiyonuna maruz kalırsa durgun kütlenin 5*10^-4'ü kadardır.

    bir de yardımcı meşhur denklem verelim : e=mc^2
  • piyasada %110 verimli yoktan enerji üretebilen modelleri vardır. adam öyle bir kombi yapmış ki termodinamiğin 1.yasasını yok sayıyor. nasıl bir teknoloji arkadaş...
  • (bkz: savasma yogus)
  • su isitilinca elde edilen buharin ayri bir kapta yogusturulmasi sayesinde yuksek verim saglanan kombi turu. bu sayede toplam verim net olarak %95'e cikabilmekte ve bu da uzun vadede kombinin maliyetini cikarmasi sonucunu dogurmaktadir.
  • sanki suyu ısıttıktan sonra gelip bir de sırtını keseleyecekmiş hissi veren kombi türü
  • gerçekten yüksek verimlilikle çalışan bir kombi türüdür.ama bu verimliliği yakalamak için yaşadığınız evinizin bazı kriterleri sağlaması gerekmektedir.aksi takdirde yoğuşmalı kombi alarak hem normal bir kombinin iki katı parayı vererek hemde hiçbir verimlilik alamayarak zarar edebilirsiniz.şöyle ki; yoğuşmalı kombi alacaksınız evinizin en az yüz metrekare büyüklükte olması ve evinizde bulunan kombi peteklerinin uzunluğunun en az sekiz metre olması gerekmektedir.eğer bu kriterlerlere yaklaşıyor ama tam tutturamıyorsanız evinizin alttan ısıtmalı olması gerekmektedir.

    bu kriterlerlere sahip olmayan bir eve sahipseniz hiç bulaşmayın sonu hüsranla biter. hemde maddi olarak çok zarar edersiniz.
  • yoğuşmalı kombiler normal kombilerin aksine, doğalgazın üst ısıl değerine göre çalışmakta olup 1 m³ doğalgazdan 9200 kcal enerji sağlayarak harcanan doğalgaz aynı olduğu halde 950 kcal / m³ daha fazla enerji elde etmektedirler. bu enerjiyi de atık gazın içindeki su buharını yoğuşturarak ortaya çıkarırlar. *
  • %107-109 verim gibi garabetlerle reklamlarda arz-ı endam eden ısıtıcı cihaz.

    bu kombinin alameti farikası olan yoğuşma* işleminden kasıt, yanma işlemi sonucu baca gazına yönelen atık ısıyı (yani kullanılmayan ısıyı) "dur kardeş, seninle işimiz bitmedi" diyerek geri çağırmasıdır. böylece baca gazındaki ısıdan da yararlanılmış olur, ki bu % 107 vb saçmalıklara kapı aralayan da, diğer kombilerde kullanılmadan atılan bu ısının kullanımıdır. burada olayın ince noktası alt ısıl değer ve üst ısıl değer ayrımıdır. yoğuşmalı kombi üreten firmaların sitelerinde yapılan hesaplar, üst ısıl değer üzerinden yapılır, ki yoğuşma olduğu için bu doğrudur. yanlış olan, daha doğrusu ürünü pazarlamak amacıyla eksik söylenen şey, üst ısıl değer baz alınarak yapılan hesaplamalarda ortaya çıkan bu verilerin, pratikte asla olamayacağıdır. gerçekte %100'ün üzerinde verim alamazsınız. bunu mühendislik fakültelerinde termodinamik dersi alan her öğrenci bilir. elbette ki bu kombileri tasarlayan makina mühendisleri de bilir bunu, ama iş "ürünü pazarlama" aşamasına gelince, reklamcılığın yalanlarla dolu dünyasının önünde onlar da boyun eğmek zorunda bırakılır. (bkz: gercegi yansitmayan reklamlar)

    yoğuşmalı kombilerde bahsedilen "yüksek ısı - düşük sıcaklık"tan kasıt, yoğuşmanın gerçekleşebilmesi için gerekli baca gazı sıcaklığının belli bir değerde olmasıdır (galiba bu da 55 santigrat derecenin altı, ama emin değilim). bu sebepten, bu tip kombi kullanılacaksa eğer, tesisat suyu sıcaklıkları buna göre olur. bu da genelde, mesela bilindik kalorifer tesisatlarında 90-70 (gidiş ve dönüş sıcaklıkları)iken, yoğuşmalı kombilerde 50'ye 30 oluyor (bu değerler de az çok değişebiliyor yanılmıyorsam) peteklerin dizaynı da bu tesisat suyu sıcaklığına göre yapılıyor.

    son olarak hatırlatalım ki, veriminin diğer kombilere göre yüksek olması, bu tip bir kombinin her yerde kullanılabileceği -daha doğrusu verimli olarak kullanılabileceği- anlamına gelmez. işin içinde bir yığın parametre var: mahallin büyüklüğü, petek hesabı, izolasyon durumu, vb.
hesabın var mı? giriş yap