• bu başlığı tüm gemi adamlarının sesini duyurmak için,bir gemi adamının dilinden yazarak açıyorum. okuyup, hak verirseniz destek olmanızı rica ediyorum. "sen kim olarak gemi adamlarının sesi olmak istiyorsun?" sorusuna, bir gemi adamı eşi olarak, bir akademisyen olarak, bu işin zorluğunu birebir çeken bir insan olarak yanıt vermek isterim.

    10 şubat 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanan “gemi adamları ve kılavuz yönetmeliği” ne göre, yeni ehliyet almak ya da ehliyet yükseltmek için yeterlilik belgeleri alabilmemiz için, ingilizce yeterlilik sınavı olarak ösym tarafından yds (ingilizce) eşdeğerliliği kabul edilen ulusal/uluslararası yabancı sınav türlerinden (cpe, cae, toefl ibt, pte akademik) yönetmelikte belirtilen puanları alarak, başarılı olmamız beklenmektedir.
    belirtilen bu puanlar, uzak yol vardiya zabitleri, uzak yol birinci zabitleri, uzak yol vardiya mühendisleri/makinistleri ve uzak yol ikinci mühendisleri/makinistleri için 60 puan iken, kılavuz kaptanlar için 70 puan olarak belirlenmiştir.
    çoğumuzun bildiği bu bilgileri özetledikten sonra, dikkat çekmek istediğim noktanın yökdil sınavı ile ilgili olduğunu belirtmek isterim.
    yökdil sınavı yükseköğretim kurulu başkanlığı koordinasyonluğunda, anadolu üniversitesi ve ankara üniversitesi işbirliği ile düzenlenmektedir. fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında; almanca, arapça, fransızca ve ingilizce dillerinde yapılmaktadır. yökdil’e yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilmektedir.
    yökdil sınavının yds ve e-yds sınavlarına göre oldukça kolay bir sınav olduğu, sınav sonuçlarında başarı oranları incelendiğinde açık bir şekilde görülmektedir (https://www.memurlar.net/…ri-seviyesi-artti-mi.html) . yökdil sınavı ileri düzeyde ingilizce bilgisine sahip olması beklenen akademisyenlerin, akademik yükseltme kriterleri için bile yeterli görülürken (akademik yükseltmeler için gerekli yökdil puanı alt limit olarak 55 olarak belirlenmiştir), biz gemi adamları için yds’nin eşdeğeri kabul edilen ulusal/uluslararası yabancı sınav türleri arasında yer almamaktadır.
    yökdil sınavının yds eşdeğeri sayılması önerisini, bu bilgiyi geniş kitlelere yayarak ilgili mercilere duyurmak ve bu konuda bir düzenleme yapılması için ilk adımı atmak istiyorum.

    sosyal medya ortamlarında bu iletinin yayılabilmesi için belirlemiş olduğumuz hashtag
    #gemiadamlarıiçinyökdil
  • yökdil diye saçma sapan sınav çıkaranların muhatap olmak zorunda kaldığı şey. birincisi yds zor değil, biz ingilizce bilmiyoruz toplum olarak, bir toefl bir ielts ile karşılaştırın göreceksiniz zorluk derecelerini, yds'de speaking yok bile. 2013'te ben girdiğim zaman yds 80 soru 150 dk idi ki o bile çok, şimdi baktım bu sene 180 dakikaya çıkmış süre, soru sayısı aynı.

    yökdil neden çıktı? ingilizce beceremeyen yaşlı akademisyenler doçent olsun diye. bu kadar basit. adam 20 yıldır yardımcı doçent (şimdi dr öğr üyesi oldu adı), çünkü yds'den 55 almayı becerememiş. e doçent sayımız az, artsın dendi ve bebeğin önüne koysanız geçeceği sınavı yani yökdil'i ortaya çıkardılar. gerçekten de 25 yıldır yardımcı doçent olan komşumuz artık doçent, ilk yökdil'e girdi ve işini halletti mesela.

    e sen şimdi böyle bir sebeple ölçme değerlendirme yapamayan bir sınav çıkarırsan herkes onu ben de isterim diye ağlar. bu arada yökdil sadece akademik kriterler için var ama mesela devlet memurusunuz ve dil tazminatı almak istiyorsunuz, yökdil'den aldığınız puan geçerli değil. yds'den almanız gerek çünkü gerçek ölçme değerlendirmeyi yds yapıyor.
  • denizciler için yds ne kadar gereksizse de bakanlığın yaptığı ingilizce sınavının da nasıl olduğunu hepimiz biliyoruz.
    gemilerde çalışacak zabitlerin belli bir ingilizce seviyesinin üstünde olması gerekiyor ve bunu bir şekilde ciddi bir sınavla takibi yapılmalı. tabi ki bir sınavdan başarı beklerken katılımcılara ona göre eğitimi sağlamış olmak gerekiyor. herkes ailesine bakma peşinde ama herkese de kolayca ehliyet verilmemesi kanaatindeyim. yoksa çok komik dialoglara şahit oluyoruz vhf(telsiz) üzerinden.
    yabancı dil türk zabitlerinin kalitesinin arttırılması için en önemli konulardan biri, üzerinde durulup ciddi bir yabancı dil eğitiminden sonra sınava tabii tutulmalıyız. yoksa ekmek parası edebiyatıyla nasıl kişilerin terfi almasını beklemek de ikiyüzlülük.
hesabın var mı? giriş yap