• jack kerouac'ın romanı.

    beat kuşağının edebiyat cephesindeki en önemli eserlerden biri.

    1940'ların sonunda tek başına ya da arkadaşlarıyla yaptığı çılgın yolculukların, o yolculuklarda ve gittiği yerlerde yaşadıklarının hikayesi bu.

    tam anlamıyla çılgın bir roman. kitaba sürekli bir devinim hissi hakim. beat kuşağının anlayışına göre en önemli şey devinim zaten: yerinde durma, sürekli hareket halinde ol, hayata karış, insanlara karış, yollara karış...

    kerouac kitapta aslında kendi hikayesini anlatıyor ama buna bir otobiyografi denemez kanımca çünkü kitabın ana kahramanı kendisi değil de daha çok arkadaşı neal cassady. çılgın bir adam. hayat enerjisiyle ve coşkuyla dolu biri.

    kitabın geneline düzen karşıtlığı, bebop ve türevi siyahi kökenli müzikler, farklılıklara (hatta aşırılıklara) dair hoşgörü sinmiş durumda. bunları çok net ve coşkuyla aktarıyor okuyucuya.

    kitapta bolca argo da var. 50'lerde kerouac kitabı yazdığında yayınevleri bu sebeple kitabı basmak istemeyince yazar bu kez kitabı sansürlemiş ve kısaltmış da o şekilde yayınlatabilmiş. kerouac kitabı üç haftada ve rulo kağıda kesintisiz olarak yazmış. düzeltmeleri sonra yapmış. kitabın yazımındaki bu orjinalliği koruma adına kitap da sanki rulo kağıda basılı gibi hiç bölümlenmeden, paragraf girişi bile verilmeden tek ve dev bir metin şeklinde basılmış. başlarda bu biraz sıkıcı gibi gelse de kitap o kadar akıcı ki kısa süre sonra akıp gittiğini hissediyorsunuz.

    insanın bebop müzikler dinleyip yollara düşesi geliyor kitabı okurken.

    --- spoiler ---

    kitapla ilgili tek bir eleştiri olarak şunu yazabilirim: bana kalırsa son bölümdeki meksika seyahatinden hiç bahsedilmemeliydi. kitap amerika topraklarında yaşanmış amerika'ya özgü bir macera olarak kalmalıydı. bu meksika kısmı kitabın ruhunu zedelemiş kanımca.

    --- spoiler ---

    evet yolda başlığının altında bu kitaptan da bahsedildiğini biliyorum ama bana kalırsa orası çok karışmış. kitaba yazık olmuş arada. o sebeple böyle ayrı bir başlık açma gereği duydum. ben aslında "yolda (roman)" başlığıyla yazmak istedim ama parantezli başlık açma yetkimiz yokmuş. moderatörlerden -eğer mümkünse- başlığı yolda (roman) olarak değiştirmelerini rica ediyorum. eğer mümkün değilse gerisi onların bileceği iş. ya bu haliyle kalsın ya da bu entry yolda başlığına taşınsın.
hesabın var mı? giriş yap