• sürekli trt spikeri gibi konuşan insan sıkıcılığından iyidir.günlük rutin konuşmalarda uygun yerlerde diyalogda hoş bir nüans katar. iyi veya kötü intiba bırakması yerine, muhataba ve zamanına göre değişir. yeni tanıştığınız birine "napıyon ben x" demekle laf arasında "hadi gel, markete gidiyoz, atıştırmalık birşeyler alcaz..." arasında fark vardır. arkadaşıma kuracağım şu cümleyi bana kimse "haydi gel, markete gidiyoruz, atıştırmalık birşeyler alacağız" diye kağıttan okur gibi telafuz ettiremez. bunun eğitimle cehaletle alakası yok yani, rahat uyuyabilirsiniz.

    edit: ayrıca tanımadığınız birine 1. tekil şahıs çekimiyle cümle kullanmak iticidir, tanıdığınız birine kullanmak itici değildir. yolda size adres soran birine "nereye gitmek istiyorsunuz?" yerine "nereye gitmek istiyorsun" diye soru sormak arasında fark vardır. dolayısıyla başlığı açan arkadaşın iticilik örneğini "nereye gitmek istiyon?" demeden de yakalamış oluyoruz. yerine, karşınızdaki kişiye ve zamanına göre değişir bu iticilik yani, üslup önemli.
  • yonlu konuşan insan şirin bir kız olduğunda hızla kaybolan iticilik.
  • balıkesirli olabilir.
  • yon-yom ege şivesinden gelir. izmirliler bunu daha çok kullanırken istanbullularda daha az rastlanır.
    3. entry'de editten önce yazılanlara aynen katılıyorum. cahillikle iticilikle alakası yoktur. yanlış tespittir.
  • elitist bakis acisindan kaynaklanir. bu elitistler saray cevresinde buyudukleri icin, diger sive/aksan veya agizlara asina degildirler.

    sirf ege'de kullanilmiyor bu agiz. ic anadolulular'da da var, bati karadenizliler'de de var. kastamonulular ''giz fatmaa gelmiyongu?'' seklinde teleffuz ederler mesela. ogrenin bunlari. cehepenin 70 senedir dustugu hataya dusmeyin.
  • yaz gelince bu şivenin konuşulduğu bölgeye gitmek için varınızı yoğunuzu satıyorsunuz ama.

    yok öyle lahanayı yerken kıtır kıtır sapına gelince meee demek.
  • izmir ağzıdır o..herkes anlamaz tabi
  • bir de nöörüyon var ki bu iticilikte zirve noktasını hak eder
hesabın var mı? giriş yap