• jean-pierre dardenne ve luc dardenne kardeşlerin cannes'da yarışacak yeni filmi. oldukça fazla gürültü kopartacağa benzeyen filmin konusu kuran'ı kerim okuduktan sonra çıldırıp öğretmenini öldürmeye niyetleyen bir belçikalı genç hakkında. başrollerde ıdir ben addi ve olivier bonnaud oynuyor
  • yönetmenlik koltuğunda jean-pierre dardenne ve luc dardenne kardeşlerin oturduğu 2019 yapımı film.

    film dünya prömiyerini bu sene gerçekleştirilen 72. cannes film festivali'nde yapmış ve burada "en iyi yönetmen" ödülünü kazanmıştı.

    sinemada sosyal gerçekçiliğin öncülerinden dardenne kardeşler, cannes film festivali'nde kendilerine "en iyi yönetmen" ödülünü kazandıran son filmlerinde avrupa toplumuna bu kez belçika'da müslüman bir ergen üzerinden bakıyor. henüz 13 yaşındaki ahmet, ailesinin ve çevresinin telkinlerini yok sayıyor ve birkaç ayda benimsediği radikal görüş ve davranışlarından vazgeçmiyor.

    filmin afişi
  • genç ahmed'den dardenne'lerin hümanizmi taşıyor gene. ne diyelim, "bütün dünya buna inansa, bir inansa
    hayat dardenne olsa!"
  • filmi sürükleyici fakat sanatsal açıdan ortalama buldum. özellikle sonu çok kötüydü. fakat oyunculuklar için izlenebilir.
  • dardenne kardeşlerin cannes 2019 en iyi yönetmen ödülünü aldığı film.

    filmi izlerken euronews türkçe'nin şu röportajı geldi aklıma. üç aşağı beş yukarı aynı hikaye.

    yukarıdaki bir suser'ın bahsettiği gibi film ortalamala bir film ve çok kötü bir finalle sahnelenmiş.
  • nereden tutsan insanın elinde kalan bir film. dardenne’ler akıl olarak da yaşlanmışlar ya da hiç farkında olmadan kıtanın sığlığında kulaç atmaya devam ediyorlar. algının ayırt ediciliğinde fail hep aynı ama işler yirmi hatta on yıl önceki gibi kavranamaz artık, bu açıdan film ya da finali zayıf değil belki de bahsedildiği gibi; avrupa çözümsüz ve bir kurum olarak çözülmüş durumda.
  • dardenne kardeşlerin yönettiği le jeune ahmed (young ahmed) (genç ahmed), okulu ve ailesindeki gündelik islam manzarasından uzaklaşıp mahallesindeki radikal islamcı imamın fikirlerine kapılan bir çocuğu anlatıyor.

    vizyon tarihi: 9-22 nisan arasında blutv’de
    türkiye dağıtım: başka sinema
    şirket: bir film
    tür: dram
    yapım yılı: 2019
    süre: 90 dakika

    filmin konusu:

    le jeune ahmed, öğretmenini öldürmeye karar veren bir gencin hikayesini konu ediyor.

    belçikalı bir genç olan ahmed, kendisini büyük bir çıkmazın içinde bulur.

    13 yaşındaki genç, dinlediği bir imamın düşünceleri ile yaşamın baştan çıkarıcı etkileri arasında sıkışıp kalır.

    hayata olan bağlılık, birini öldürme arzusunun önüne geçebilecek midir?”

    yönetmen: jean-pierre dardenne, luc dardenne
    oyuncular: idir ben addi, olivier bonnaud, myriem akheddiou, victoria bluck, othmane moumen
    senaryo: jean-pierre dardenne, luc dardenne

    vizyon tarihi: 9-22 nisan arasında blutv’de

    filmin altyazılı fragmanını buradan izlemek mümkün.
  • ankara cermodern'de yazları düzenlenen açık hava sinemasında gösterilmiş olan film. aşağıdaki giri le jeune ahmed filmi hakkında ağır spoiler içermektedir.

    jean-pierre ve luc dardenne, sosyal meseleleri, çatışmaları ve çıkmazları belgelendirip yorumladıkları sinematografilerinin son halkası olan le jeune ahmed'de din, özgürlük, yaşam ve ölüm gibi temaları mahallesindeki radikal islamcı imam tarafından beyni yıkanan belçikalı bir ergen olan ahmed ebu salah karakteri üzerinden işlemiş. konu ise islamda sahih hadislerle sabit olan mürtedin öldürülmesi. film, islam gibi fırsat bulsa kendilerini teker teker vahşice öldürecek bir dini hümanizm namına savunan delusional sosyal adaletçi tayfa tarafından yoğun eleştiri almış olsa da çok gerçek, çok çıplak, çok çok iyi bir film.

    ahmed, tüm dünyada müslümanlarla kafirlerin savaşacağı cihadın başlamasını bekleyen mahalle imamının ona tanıttığı, bir intihar saldırısında şehit olmuş belçikalı bir müslüman figüre özeniyor ve önceden müslüman olup dinini terk ederek mürted olan ve katli vacip hale gelen sınıf öğretmenini öldürmeye karar veriyor. saldırısında başarısız olup suçlu çocukların gittiği bir correctional facility'ye gönderiliyor ve buradaki görevlilere iyileşme, değişme taklidi yaparken öğretmeni öldürmek için planlar yapmaya devam ediyor. kendisinden sorumlu sosyal çalışmacı ona suçunun ağırlığını, bir insanı öldürme girişiminde bulunduğunu, bunun hafife alınacak bir şey olmadığını, ölümün bir sinek ısırığı olmadığını anlatmaya çalışıyor; ancak ahmed, müslüman olmayan kişileri tüm dinlerde mevcut biz ve ötekiler mekanizması nedeniyle insan olarak görmediğinden film boyunca hiçbir samimi pişmanlık emaresi göstermiyor.

    ahmed filmin sonunda kendisinden sorumlu sosyal çalışmacının arabasından atlayıp kaçarak okula öğretmeni bulmaya ve öldürmeye gidiyor. ancak binaya girmeye çalışırken tutunduğu bir metal parçanın ayrılmasıyla kafa üstü zemine düşüyor ve sağ kolunu ve bacaklarını hareket ettiremediğini, kulaklarından kan geldiğini görüyoruz. inanılmaz bir acı içinde ve ölümle burun buruna olan ahmed'i "kafir" öğretmeni buluyor ve ambulans çağırıyor. ölümün gerçekten de bir sinek ısırığı olmadığını anlayan ahmed ondan özür diliyor ve kendini affetmesini istiyor.
  • ortalama film. islam vahşetine çok alıştık, pek sarmıyor artık. yönetmenlik ödülü açısından da ben pek bir olay göremedim açıkçası. en iyi yönetmen ödülü aldı diye pür dikkat izledim de acaba fazla dikkat etmekten kaçırdığım noktalar mı oldu ne oldu anlamadım. ancak finalini beğendim.
  • ekşi'de film başlığı her daim orjinal dilinde açılır yav (bkz: le jeune ahmed)
hesabın var mı? giriş yap