• vanced'ı youtube premium ile karşılaştıran arkadaşlar olmuş. arkadaşlar premium bu uygulamanın onda biri etmez. bu öyle bir uygulama ki video içindeki intro, outro, sponsor reklamı, sessiz kısımlar, gereksiz yerler gibi bilimum boş parçayı belirleyip bu bölümleri atlamanıza izin veriyor, dislike sayısını gösteriyor, eski çözünürlük ayar panelini açıyor, ana sayfayı istediğiniz gibi düzenlemenizi sağlıyor, ekranın sağ ve sol tarafından ses ve parlaklığı ayarlamanızı sağlıyor... normal bir insan daha iyisi ücretsizse daha kötü bir versiyonuna para vermez.
  • edit 4: master of code'un mesajı üzerine edit. onun bu girdisini okumanızı tavsiye ederim.

    ------------

    edit 5: master of code adlı yazarın #108178129 no'lu girdisi üzerine ben de araştırmaya koyulayım dedim. elime stok bir youtube apk'sı aldım. hayır, üçüncü parti bir siteden almadım. apk extractor ile general mobile gm 5 telefonumdan extract ettim ve virustotal'a verdim. sonuçlar.

    öncelikle vanced uygulamasının izin farkları stok/orijinal youtube uygulamasına göre nedir, onları görelim. bu vanced_perms.txt, bu da youtube_perms.txt. ikisinin izin farklarını karşılaştırmam için yazdığım python script'i de bu. farklılık sonuçları da şu şekilde.

    anlamayanlar için karşılaştıralım. master of code'un dediği kişilerinizi okuma izni orijinal youtube'da da mevcut. ama dediği gibi vanced'de garip olarak *sms gönderme ve alma* mevzusu var. ayrıca kendisinin tehlikeli dediği android.permission.receive_boot_completed izni orijinalde de var. tabi bu izinlerin orijinalde de olması uygulama üzerindeki şüpheleri kaldırmaz. belki adam ekstra kod inject etmiştir veri toplamak adına. bunu soruşturmak zaman ve çaba gerektiriyor, bunu başkasına havale ediyorum.

    uygulamanın şüpheli izinleri ise com.mgoogle.android.c2dm.permission.receıve ve com.vanced.android.youtube.permission.c2d_message. birincisinde "google" yerine "mgoogle" fqn'ini* kullanıyor (kimi zaman araştıranlar gözden kaçırsın diye küçük typo'lar kullanılır zararlı uygulamalarda, bu sebepten dolayı şüpheli) ve ikincisinde com.android yerine com.vanced.android kullanıyor. (bunun için aşağıda edit 6'ya bakınız.)

    "uygulama zararlı mı?". kısmen. şüpheli diyelim biz şuna. yukarıda bahsettiğim sms gönderme, alma, okuma mevzusunu ayarlardan uygulamalara girip orada vanced'i bulup izinler altında kapatabilirsiniz, ki zaten bunları uygulama kullanmak istediğinde android size açık açık soruyor "kullansın mı? izin veriyor musun?" diye. bana henüz mesajla ilgili bir şey sormadı. hoş, ayarlarda kapalı da.

    c2d ve c2dm mevzusu ise android'de size sorulmayan izinlerden. burası şüpheli kısım. buraya siz izin vermiyorsunuz. bu izin otomatik olarak alınıyor android sisteminden. üzerinde kontrolünüz de mevcut değil (belki root'lu telefonla olabilir ama teknik bilgi lazım). bu tarafı aklamak/karalamak için benden sonrakiler özel bir network adapter ve wireshark ile ya da root'lu bir android telefonla vanced uygulamasını sniff edebilirler ama dünya dolusu veri olacak, yani zaman ve çaba gerekiyor.

    bir ek bilgi: master of code'un hybrid analysis raporuna göre vanced 45/100 şüphe skoru alırken orijinal youtube 41/100 alıyor, rapor burada. ben açıkçası hybrid analysis'i yeni duydum. faydalı bir şey. apk'yı doğrudan sanal ortama* yükleyip tehditleri tarıyor. ama işin komik yanı bugün bir uygulamadan beklediğimiz işlevler için gerekli kamera, ses kaydı gibi izinleri tehdit olarak algılıyor. o vakit hybrid analyis'e göre sanırım en güvenli uygulama hesap makinesi olabilir, stok kamera uygulamaları bile kamera ve mikrofon izni istediği için şüpheli görünecektir. dolayısıyla hybrid analysis raporlarında, kanımca, eğer akıllı telefonunuzu akıllı telefon gibi kullanmak istiyorsanız, "0-40 arası şüphe skoru güvenlidir" diye algılasak iyi olur (ki bu durumda orijinal youtube bile şüpheli demektir ama 40-50 arasına da riskli diyelim biz).

    vanced'i kullanmak için iki sebep var: (i) kilitleyince ya da başka bir uygulamaya geçince çalışabilmesi ve (ii) reklam göstermemesi. eğer (sıradan ve rootsuz android kullanan bir kullanıcı için) amacınız sadece [ii] ise ve [i]'den feragat edebileceğinizi düşünüyorsanız reklam engelleyen dns'ler de mevcut. bunları modeminiz üzerinde (evdeki bütün cihazlardaki reklamları engeller) veya android cihazınızda ayarlayabilirsiniz, ki bu da güvenli olmayabilir. sonuçta ilgili dns sizi sahte bir sayfaya/endpoint'e yönlendirebilir, nereden bilebilirsiniz ki? ya da android artık çoklu kullanıcı da destekliyor. yeni bir kullanıcı kurup vanced'i oraya yükleyip izole edebilirsiniz ama bu da kullanım kolaylığını azaltır ve düşük profildeki telefonlarda performansı düşürür.

    --------

    edit 6: bu arada araştırırken com.mgoogle fqn'inin microg için kullanıldığını gördüm. aşağıda da dediğim üzere, microg, google servislerinin açık kaynak implementasyonu. şüphelenmek için bir sebep yok bunun için.

    -------------

    edit 3:

    bir şey demem lazım. yukarıdaki yorumlardan birinde google play'de bulunduğuna dair bir yorum gördüm. öncelikle, uygulamayı geliştiren geliştiriciye göre uygulama google play'de bulunmamakta. oradan indirdiyseniz büyük bir ihtimal zararlı bir uygulama indirdiniz, onlar sahte.

    youtube vanced, sadece vanced.app sitesinden apks dosyası olarak indirilebilir. apks dosyası, apk dosyasından biraz daha farklı. ilgili başlıkta nasıl yüklenir anlatacağım.

    ---

    microg virüs taraması
    vanced legacy apks virüs taraması
    vanced default apks virüs taraması
    vanced default apk virüs taraması

    o "kişisel bilgi" diyen arkadaşa ithafen. birazdan da apk'yı disassemble edip içindeki url string'lere bakacağım ki dış bir sunucuya bilgi gönderiyor mu diye. editleyeceğim.

    -------------

    edit 1: microg zaten açık kaynaklı ve zararlı olmadığı bilinen bir uygulamadır. microg'den şüphe etmeye dahi gerek yok.

    --------------

    edit 2: decompile edildi ve url string'lere bakıldı: sonuç

    aralarında ben şüpheli bir url görmedim. yani şüpheli bir url'e http request gerçekleşmemektedir. dolayısıyla uygulamanın temiz olduğunu varsayabiliriz.

    ---------------

    edit 4: ayrıca yukarı apk virüs taraması da ekledim, çünkü antivirüsler bunlar üzerinde ayrıntılı tarama yapabiliyorlar. detaylarına şöyle bir bakmak isterim.

    - izinlerin hepsi android ve google'ın standart istedikleri izinler.
    - servisler "com.google", "androidx" ve "com.firebase" üzerinde, standart youtube'da da bunlar var.
    - receiver ve provider'lar da aynı fqn* üzerinde.
    - url string'lerin hepsi google servislerine ait.

    yani uygulama zararlı gibi görünmüyor.
  • korsan hareket durdurulamaz. vanced yasaklanır başka bir uygulama peydahlanır sıkıntı yok.

    bir zamanlar reklamsız ve bedava olan youtube'un köpekleri, para tatlı gelince reklam basarak salak yayıncıları doyurmak için insanları bezdirmeye ve premium'a yönlendirmeye çalışıyor. yemezler.

    google'ın sıradaki hamlesi android'i ios'a benzeterek apk devrini komple kapatmak mı olacak, bekleyip göreceğiz.
  • premium'unuzu skim, aldık işte ne oldu?

    reklam-sponsor atlama yok, yarak-kürek kısımları izlemek zorunda kalıyoruz,
    video sonlarında ekranın sağını solunu sik gibi video kareleriyle dolduruyorsunuz, bunları kaldırma özelliği yok,
    ekrandan parlaklık ve ses kontrolü yok,
    süre kopyalama yok,
    yok da yok..

    sonra gelmişler yok üç kuruş paraya kıyamayan hırsızlar falan filan. siktirin gidin.
  • google beynimizdeki nöron sayısını, microsoft bedenimizdeki hücre sayısını, ne bileyim facebook daha doğmamış çocuğumuzun adını ve geleceğini dahi bilirken "aman dikkat! xda'de dayının biri yazmış, göte gelebilirsiniz ha" denmesini, hele ki kimlik ve adres bilgileri internete düşmüş bir memleketin vatandaşı olarak, işin doğrusu pek umursamıyorum. zaten ciddi ciddi kulağımızın arkası bile s.kilmiş durumdayken bir kişi daha erişsin benim bilgilerime. zerrece umrumda değil.

    şey hesabı. "beni adamdan sayıp alacak örgüte zaten ben girmem. o örgüt ibrahim'e kaldıysa zaten örgüt bile sayılmaz". benim telefonumda kayıtlı 6 numarayla, annemle-kardeşimle "naptınız nettiniz" yazışmalarıma, çeviri-analiz işleri için aldığım-yolladığım mail'lere kaldıysa birisi, alsın tepe tepe kullansın. sonunda dürüp götüne soksa, yaptığı analizden daha fazla işine yarar.

    hasılı, android kullanıyorsanız indirin, kurun, kullanın. arkada/ekran kapalıyken çalması ve default adblocker'ı ile rutlamadığım (zira rutlasam üstüne çakacak "official" bir sürüm yapmaya değmeyecek) telefonuma indirdim, kurdum, yemek filan yaparken rahat rahat takılıyorum bununla. yok 5 dakikada bir reklam, yok ekran kapanınca youtube'un kapanması filan. sinir ediyordu, kurtuldum işte. tertemiz.
  • android youtube uygulamasının modlanmış hali.
    reklamsız, videoları arka planda ve yüzen pencerede oynatabiliyor ama indirme özelliği çalışmıyor.

    vancedapp.com
    telefonunuzda root erişimi olsa bile rootsuz kurulumu yapmanızı öneririm.
  • çok uzun süredir severek kullandığım bir uygulama idi. o kadar güzel ekstra özellikleri vardı ki mesela kaydırarak ekran parlaklığı ve ses ayarlama. bu offical sürümde bile yok. sponsorblock vs gibi özellikleri saymıyorum daha. sırf şu kaydırma gelsin diye youtube mail bile atmıştım. mesele para değil zaten cashback uygulamalari ile 10 lira zaten. ama korsan olan uygulamada resmi sürümden daha tatlı özellikler olması gerçekten çok cazipti. artık son nefesini verene kadar kullanacağız. güle güle vanco...
  • (bkz: #135584883) 3-5 liralık youtube premium'dan bahseden dürüstlük abidesi arkadaş öğrenci e-maili bulun da faturanın yarısını 'çalın' demez mi? asdhajsjs

    olum mesele premiuma para vermemek değil, premium'dan çok daha fazla özelliği ihtiva eden bir uygulamadan mahrum kalmaktan bahsediyoruz burada.

    edit: referans verdiğim küfürbaz eleman tabii ki entrysini silip def olup gitmiş ama ekran resmi var bende tabii. görsel
  • şu anlık bulabildiğim en iyi alternatif vanced official adlı uygulama oldu. youtube vanced'ın özellikleri ile beraber ekstradan videoları indirme özelliği de var.

    https://m.apkpure.com/…d/com.biomes.vanced/download

    websitesi ise şurasıdır.

    https://www.vanced.pro/
  • buraya gelip youtube premium reklamı yapılmış ama ne kadar para öderseniz ödeyin youtube size sinir bozunu özelliklerini dayatıyor.

    mesela yeni gelen shorts kısmını görmek istemiyorum ama youtube zorla önüme koyuyor, yada recommended kısmında görmek istemediğim onca saçma sapan her zaman önüme çıktığı için yanlışlıkla bastığım onca clickbait'ci kanal var, bunları bloklama gibi bir seçenek sunmuyor youtube hatta üstüne üstlük arama yapığınızda bile arama sonuçlarının içine alakasız recommended videoları koyuyor.

    hadi bunları geçtim youtube dislike butonunu kaldırdı, ve bu benim gibi sık sık youtube da tutorial izleyen birisi için bu bir kabus bildiğin, mesela hemen bir şeyin nasıl yapıldığını araştırman gerekiyor ve karşına bu konuyla ilgili 50 tane video çıkıyor hepsi de en az 10 dakikalık videolar, şimdi hepsini teker teker izleyip denesen saatlerini alacak ama videoyu açıp dislike'lara göz atıyorsun şıp diye 10 saniyede düzgün bir video bulabiliyorsun.

    bu saydığım sorunlar zaten youtube'un farkında olduğu ama bilerek düzeltmediği sorunlar, aynı tip sorunları zaten google'da da görebiliyoruz mesela (bkz: haber sitelerinin google'ı çöplüğe çevirmesi) google'ın tek yapması gereken şey siteleri bloklama butonu eklemesi ama adamlar ısrarla yapmıyorlar ve şu an şahsen benim için google kullanılamaz bir halde tıpkı youtube gibi.
hesabın var mı? giriş yap