• serpil çakmaklının eski kocası. milli sinema zırvasıyla türk sinemasının cılız tarihine herhangi bir sıfatla da olsa ismini yazdırabilmiştir. son bombası cumbadan rumbaya adlı peyami safa uyarlaması ile trt izleyicisinin içini sıkmaya adaydır.
    (bkz: saygıyla selamlamak)
    (bkz: ismail güneş)
  • 1990 yılında minyeli abdullah ile ilk kez yıldızı parlayan yönetmen. beşyüzbin seyirciyi sinemaya toplayarak o tarihe dek gerçekleşmiş olan seyirci rekorunu kırmıştır yücel çakmaklı. muhafazakar kesminin belki de yeni yeni sinema ile buluşmasında da büyük rolü vardır. tabi sinemanın mutfak tarafında.
    dönemin muhafazakarları içersinde meşhur olan şule yüksel şenler 'in huzur sokağı(1970'de başrollerini türkan şoray ve izzet günay'ın başrollerini paylaştığı birleşen yollar ismini alır) ve hekimoğlu ismail'in minyeli abdullah romanlarını sinemaya aktararak da büyük bir kesimin o zamanlar elle gösterilir kişisi olmuştur.
    1975 yılına kadar ise çektiği diğer filmler ise şöyledir:
    çile, zehra, ben doğarken ölmüşüm, oğlum osman, kızım ayşe, garip kuş ve memleketim.
  • an itibariyle kayitlara gecmesi icin; www.sinematurk.com isimli guzide sinema sitemizde olum tarihi: "20 ağustos 2023" yazan rahmetli yonetmen.
  • değme yönetmenlerin sayfalarca entry alması yanında çok az entry alan değerli yönetmen. allah rahmet eylesin.
  • (ara: *eli abdullah) fenomeninin var olmasını sağlayan kişi. allah rahmet eylesin
  • minyeli abdullah

    oğlum osman

    birleşen yollar

    memleketim

    gerçekten beni motive eden, hayatımda ayrı bir yeri olan güzel filmlerdir.

    mesela birleşen yollar filminde türkan şoray'ı kur'an okurken, islami ararken bulursunuz

    memleketim filminde 1970li yılların insaninda bulunan batı özentisini eleştirip öz değerlerimize yönelen bir yaşamı özet geçer.

    mümin ile kâfir filmi çok ilginçtir mesela, tamamen sohbet şeklinde geçer,bir münazara gibidir,bir ateist ve bir müslüman filmin başından sonuna kadar tartışır.

    yıllarca hep aynı aşk filmlerini izledik, aynı kavgaları, aynı sonları ama yücel çakmaklı filmleri olaylara bence hep bir tık yukarıdan bakmıştır, yaratılış ve özümüz.

    değerini bilmeyenler veya kucumseyenler aynı filmleri izlemeye devam etsinler.
  • bişr-i hafi filminin yönetmeni.
  • türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri. birleşen yollar gibi bir sanat eseriyle de türkan'ı türkan yapan kişilerden biridir aynı zamanda.
  • filmlerinde alaturka ve islami fikirleri güzelleyen yönetmen. aslında yönetmenlik açısından başarısız olduğunu söylersek haksızlık etmiş oluruz. ama propagandasını yaptığı fikirler artık demode olmuş hiçbir geçerliliği kalmamıştır. nerede atıf yılmaz nerede bu adam.
  • sinemada muhafazakarlığı savunan yönetmen.
    şimdi çok anlam ifade etmese de bir dönem vardı böyle bir anlayış.
    (bkz: milli sinema)
hesabın var mı? giriş yap