• yetiştirme koşullarından kaynaklıdır.
    yumurtaların kirli olmasının birden fazla sebebi vardır.
    şöyle ki;

    kafes sisteminde yapılan üretimde bu sorunu çok görmeyiz. ancak free range dediğimiz serbest dolaşım şeklindeki üretimde, kümeslerde folluklar olur. tavukların erken zamanda (yumurtlama öncesi) folluklara alıştırılması gerekir. yani bir nevi teşvik ederiz tavukları folluklara yumurtlamaları için. hatta bunun için yapay yumurta dahi koyarız.
    follukların ışık almaması da gerekir. bu follukların sürekli temizlenmesi gerekir.

    bu bahsettiğim yetiştirme ile alakalı noktalara dikkat edilmezse tavuklar folluklar yerine altlığa yani yere yumurtlar. bu da yumurtaların dışkı ile temasına neden olur. hızlı bir şekilde yer yumurtaları toplanmazsa bu da dışkı ile bulaşık yumurta oranını artırır.

    ülkemizde malesef yetiştiriciler düzgün eğitim alamıyor. dikkat etmiyorlar bu da kirli yumurtaların artmasına sebep oluyor.

    ayrıca şunu da eklemek isterim ki; kirli yumurtalar, ıslak bezle silinen yumurtalardan daha sağlıklıdır.

    edit: ekleme:
    ayrıca damızlık yetiştiriciliğinde kirli yumurtalar kulukça makinasına genelde konulmadığı için insan tüketimine sunulur.
  • "bakın, organik köy yumurtası" edasıyla gariban türkolara kitleme girişiminden kaynaklı durum.
  • sebebi budur.
  • o pisliği görmeden tüketici organik olduğuna inanmıyor. hatta saman da yapışıksa o zaman en pahalısı.
  • öncelikle temiz tutulan kümesten temiz yumurta çıkar, en azından görünüş olarak.

    yumurtanın dışında doğal bir koruyucu tabaka var. eğer bunu temizlerseniz, yumurtanın içi bakteri üretmeye çok uygun bir ortam. eve aldığınız yumurtaları da yıkamayın, yıkarsanız çok bekletmeden kullanın.

    avrupa'da rafta satılacak yumurtalar bir işlemden geçmeden satılmak zorunda. o yüzden ortam, kümesler vesaire temiz tutuluyor. her şeye rağmen arada çıkan kirli yumurtaları sanırım başka şekillerde değerlendiriyorlar.

    amerika'da yumurtalar yıkanıyor, daha sonra yumurta kabukları yapay bir koruyucu ile kaplanıyor.

    (amerika ile avrupa arasındaki temel fark salmonella aşısının yaygınlığı. amerika tavukları aşısız olduğu için yumurtaların yıkanması gerekiyor.)

    biz bildiğim kadarıyla avrupa ekolündeniz. kimsenin günahını almayayım ama korkarım türkiye'de temiz endüstriyel kümeslerden çıkan yumurtalar tavuk bokuna bulanıp organik diye satılıyor.

    edit: yazım.
  • nakliyesinin ve muhafazasının kolay olması içindir.

    seneler evvel bununla ilgili reddit'te bir tartışma vardı. amerikalı bir abimiz avrupa seyahatinde bazı ülkelerde yumurtaların oda sıcaklığında, raflarda satıldığını görmüş, "neden amerika'da yumurtalar buz dolaplarında satılıyor?" diye sormuş.

    cevap olarak da şöyle bir araştırma vardı: amerika'da çoğu eyalette yumurtalar yıkanarak satışa çıktığı için yumurtanın kabuğunda bulunan doğal koruma duvarı yıkılıyormuş. bu yüzden, soğuk zincir içinde sevk edilmeleri ve mutlaka dolaplarda satılmaları gerekiyormuş. halbuki yumurta yıkanmazsa, bu koruyucu duvar sayesinde daha geç bozuluyormuş ve soğuk zincire & buz dolabına ihtiyaç duymadan tüketiciye ulaşabiliyormuş.

    avrupa'daki bazı ülkeler ve biz, maliyeti ve doğaya zararı az olan 2. yolu (yıkamamayı) seçmişiz.
  • gezen tavuk yumurtası eğer gezdiği yerden toplamıyorsanız veya şehirde yaşıyorsanız şehir efsanesidir.

    hatta ayağınıza kadar gelen 5-10 lira farkla aldığınız kovanın içindeki boklu yumurtalar genelde aşağı marketten alınıp getirilmiş olur. nereden mi biliyorum? çünkü vaktiyle organik yumurta satan yaşlı bi amca hiç aksatmadan tüm çevreme sürekli yumurta dayardı. bir gün bu amcayı canı çekmiş olacak ki marketten yumurta alırken görmeleriyle zaten inanmadığım bu hurafeyi noktaladım. organik bir hayat yaşamıyoruz, kabullenin.
  • tamamiyle pazarlama amaçladır fakat saçmadır.

    zaten yumurta fabrikada üretilemeyeceği için her halükarda tavuk götünden çıkmak zorunda. bu doğallığı vurgulamak için çamur, pislik, tüy de temizlenmez.

    fakat yumurta inanılmaz kirli bir mikrobiyataya sahiptir. öyle ki abd ve japonyada yumurtalar satış öncesi özel bir solüsyona batırılıp temizlenmelidir.

    yumurta potansiyel olarak çok tehlikeli bakteri ve virüsleri bünyesinde (kabuğunda) barındırabilen bir gıdadır. diğer tüm 'kümes' ürünleri gibi...
  • sebepleri birden fazladır:

    1- kafeste kirlenme: normalde yumurtlama esnasında çok az sayıda yumurtaya tavuk dışkısı bulaşır. çünkü yumurtlarken vajina, kanatlıların dışkı ve idrar çıkış deliği olan kloakanın içinden geçerek vücut dışına uzanır ve böylece yumurta dışkı-idrarın temsa ettiği hiçbir yapıya değmeden çıkmış olur. ancak, yumurta tavuğun altından hemen alınmazsa veya bunu bizim yerimize yapan mekanizma kullanılmıyorsa yumurtlama sonrası kafes içinde dışkıya bulanmış olur.

    2- yıkanamama: yumurtlamadan 1-2 saat önce yumurtanın yüzeyi rahimden salgılanan kutikula denilen mukus ile kaplanır ve bu katman kuruyarak dışarıdan içeri bakterilerin girmesini engelleyen fakat yumurtanın hava almasını mümkün kılan bir yapıya dönüşür (yumurtanın kalsiyum kabuğunda 10.000 kadar mikro-gözenek vardır). kirli yumurtanın yıkanması koruyucu kutikulayı giderir. yani yıkama işlemi yumurtayı bozulmaya açık hale getirir. bu sebeple yumurtanın yıkanmaması tercih edilir (dışkılı olmasındansa yıkamak daha iyidir diye bir görüş de mevcut).

    3- köy yumurtası diye bize kakalanan yumurtaların gerçekten "kaka"lanarak "köy yumurtası" haline getirilmesi (saman, sepet, köylü amca/teyze opsiyonel).
  • yumurta kabuğu yıkanırsa geçirgenliği artar. bu da yumurta içine bulaşı olmasını hızlandırır. böylece yumurta kısa sürede bozulur. yumurtalarınızı kullanmadan hemen önce yıkamalısınız
hesabın var mı? giriş yap