• "makedonya"nın kendi bölgelerinden birinin adı olduğu için başka bir devlet tarafından kullanılamayacağını iddia eden yunanistan'ın, bu tezinin uluslararası arenada kabul görmesi için giriştiği çeşitli ısrarlı davranışlar bütününün yabancı bir gözlemcide* bıraktığı izlenim.

    yunanistan, makedonya ilk kurulduğunda kullanmakta ısrar ettiği makedonya adının geçtiği hiçbir belgeyi kabul etmemekte, hatta makedonya'dan geçerek yunanistan'a giriş yapan yabancıların pasaportlarında yer alan makedonya damgasını aynı boyut ve şekildeki bir sürşarj ile kapatmaktaydı.

    bu ısrar sonuçta meyvesini verdi ve makedonya adı uluslararası alanda tek başına bir devlet adı olarak kullanılamamaya başladı, yerine (former yugoslavian republic of macedonia)* geçti. (biz bu yapıyı bir yerden tanıyoruz) (bkz: tafkap).

    yunanistan'ın bu davranışının ve "saplantısı"nın nedeni, "makedonya" adının bağımsız bir devletle birlikte anılmasının, kendi vatandaşı olan ve aralarında ayrılıkçı hareketlerin sıklıkla başgösterdiği makedonlar açısından, bu ayrılıkçı fikirleri besleyen bir etkiden duyulan korkudur.
  • aslında bir etnik köken değil bir coğrafya olan makedonya'nın ortak bir folklorik [folklor kültürel değil coğrafidir] isim olduğunu kabul etmeyen yunanistan'ın giderek irredentizm kokusu vermeye başlayan tarihi saplantılarından sadece bir tanesi ve en güncel olanıdır.

    işin daha karmaşık tarafı şu: bu saplantı ülkenin tamamını temsil etmeyem bir kısım fanatik tarafından savunulsa eyvallah maalesef yunan halkının büyük bir kısmı böyle düşünmektedir. "one macedonia greek macedonia" sloganını on beş yirmi farklı yunan yurttaşından duyduğumu biliyorum.

    oysa makedonya ismi ortak bir figürdür. makedonların, yunanların gazıyla osmanlı döneminde uluslaşma süreçlerinde kendilerine buldukları bu isim şimdi neden yunanistan'ı rahatsız etmektedir anlamak kabil değil.
    balkan savaşları öncesi makedon diye bir etnik köken yoktu. balkanlı ayrılıkçı/milliyetçi aydınlar [yunan/sırp/bulgar modernistler] her köyden bir etnik köken çıkardılar. hatta öncesinde osmanlılık üst kimiği diye yırtındılar (türkiyelilik gibi ama farklı tabii) sonra meşrutiyetle birlikte kimse osmanlılık kimliğini takmadı; herkes yunan, sırp, bulgar demeye başladı. arada makedonlar da hayali bir kimlik inşa ettiler/(bkz: vmro).

    netice itibariyle el birliğiyle orada bir makedon ulusu yarattılar. hasbelkader bu ulusun milliyetçi inşa sürecinde figürlere ihtiyacı vardı. vergina yıldızı, büyük iskender gibi coğrafi unsurlara yaslandılar. bir makedon kimliği ortaya çıktı. dil-köken-gelenek slav iken; bazı folklorik figürler grek olarak belirdi. buradan geriye dönüşü olmayan bir makedonya bilinci ortaya çıktı. aslında bu kadar yeni bir durum. anadolu ile benzeşen bir tarafı pek yok. yunanistan'ın asıl derdi ve korkusu bu makedonya devleti'nin yarın öbür gün yunanistan topraklarına göz dikip pay koparması. halbuki bunun teoride de pratikte de mümkün olamayacağını makedonya ve yunanistan dahil herkes biliyor.

    yunanistan burada sadece tiik bir devlet politikası olarak milliyetçi/sembolist/etnosantrik bir güdüyle hareket ediyor. bu arada kendi halkına karşı mesaj vermeye çalışıyor. yunanistan aslında kelime oyunu yapıyor. derdi kelimelerle; gerçeklerle değil. bu yüzden makedonya'dan türkiye'ye dönen otobüslerde tek tek arama yapıp, üzerinde makedonca yazılar yazan sakız ambalajı, gazete, kitap, içki şişesi, ilaç kutusu [amcamın makedonya'dan alınmış kalp ilacını almışlardı mesela], herşeyi toplayıp yok ediyor. ab ülkesi yunanistan göz göre göre faşizm yapıyor.

    vize alırken insanlar kendi ülkeleri için üsküp demek zorunda bırakılıyor. makedonya'ya gidiyorum derse, vize verilmediği gibi hakarete maruz bırakılıyor insanlar.

    bu entry'yi müzakere sürecinde türkiye'ye akıl veren ama yunanistan'a sesleri çıkmayan her milletten ab muhiplerine ithaf ediyorum.
  • türkiye'nin kürdistan kurulmasın tavrıyla bire bir örtüşmesi bir yana alakası olmayan bir tavırdır. türkiye ve kürdistan iki farklı isimdir. şahsî kanaatim, tarihsel koşullarıyla, kendi dinamikleriyle, halkının öz iradesiyle kurulacaksa, uluslararası meşruiyeti varsa kürdistan devleti zaten kurulur.

    misak-ı milli sınırları haricindeki hadiselere karışma hakkımız da olamaz, arzumuz da. ama yunanistan'ın fyrom saplantısında tek bir isim vardır o da makedonya. bu coğrafyada ise iki isim.

    yunanistan=türkiye
    kürdistan= makedonya

    mantığı kuruluyorsa bu zaten baştan yanlıştır. eğer türkiye, resmen tanınmış bir kürdistan devletini "ismini zazaistan yaparsan sorun çözülür" diyecekse eyvallah. ama zaten sorun böyle değil. sorunun aynılaştırılması için şöyle bir formül kurabiliriz. kürdistan yerine eğer "türkiyekürt devleti" ya da atıyorum "anadolu kürdistan cumhuriyeti" kurulursa işte o zaman türkiye bunu sorun haline getirebilir.
    yani şu durumda durum böyle değilken neden belden aşağı vurup "türkiye cumhuriyetinin kürdistan saplantısı" şeklinde bir önermeyle "bunu lanetleyenler bunu da lanetlesin" mantığına gidiliyor anlamak mümkün değil.

    not: bu arada bu satırların yazarı başlıktaki diğer yazarlardan bağımsız olarak kendi adına der ki mesele türkiye'yi ve türkiye'deki düzeni eleştirmekse iddia sahipleri hayvan ara butonuna itaatsiz yazabilirler.

    not 2: yunan ve türk milleti aynı olabilir ki bence de fark yoktur. kürdistan-türkiye tarihini çok iyi bilmek de güzeldir ki bu konuda iddalı bile değilim. ama makedonya üzerine konuşulacaksa, türklerin ve yunanlıların fizyolojik, antropolojik, teolojk her bir şeyi hakında yapılan çalışmalar kadar makedonya üzerine de çalışmakta fayda vardır.

    not 3: gündeme gelebilir unutmadan ekleme isterim. makedonya cumhuriyeti abd'ye yalakalık olsun diye sembolik de olsa ırak'a asker yollamıştır. bu rezaleti protesto ediyorum.
  • makedonya'yı gerçek adıyla tanıyan türkiye, en azından nato'da yunanistan'ı gıcık eden bir atak yapmıştır. içinde makedonya geçen istisnasız her nato belgesinde bir dip not vardır: 'turkey recognises the republic of macedonia with its constitutional name' (türkiye, makedonya cumhuriyeti'ni anayasal adıyla tanımaktadır) yazar. maalesef sivil organizasyonlarda bu hassasiyet gösterilmemiştir, ya da başarısız olunmuştur, bilemem.

    örnek için edit:
    (bkz: http://www.nato.int/…sues/nato_fyrom/evolution.html)
    (bkz: http://en.wikipedia.org/wiki/republic_of_macedonia) (8. dip not)
  • saplantiyi anlamak icin yunanlarin savunduklari karsi tezleri anlamak gerekir. hicbir tarihi, siyasi, cografi arastirma yapmadan simarik yunanistan diye kestirip atmak, empati kurmamak genotipimizde mevcuttur ne yazikki. yunanistan'in derdi nedir bunu bilmek, idrak etmek gerekir saplanti, obsesyon gibi tespitlerde bulunmadan once:

    1990 yilinda makedonya'da yapilan ilk demokratik secimlerle iktidara gelen vmro yayinladigi secim bultenlerinde - tipki bizde donem donem irredenta sebebi olan suriye'nin hatay'i sinirlari icerisinde gostermesi, guneydoguyu kapsayan hayali kurdistan haritalarinda oldugu gibi - yunanistan'da bulunan baskenti selanik olan makedonya cografi bolgesini, ve bulgaristan'daki pirin'i sinirlari icerisinde gostermis ve yunanlilara gore bolgesel yayilmacilik niyetleri acikca ifsa etmis ve ajitasyon yaratmislardir.

    ote yandan sadece makedonya ismi bile yunanlilar tarafindan yunan kultur mirasi olarak addedilmektedir. icinden 16 isik cikan makedonya bayragindaki vergina yildizi da yunan yegane kalitlarindan biridir ve yunan milletinin dogusunu simgeler.

    hal boyle iken, subat 1992'de 1 milyon kisinin yurudugu selanik'teki gosteriye katilanlarin anlamadigi nokta ise dunya siyasi arenasinin yugoslavya'dan ayrilan ve kurulan makedonya'nin, 24 yuzyil once yasamis ve sinirlari tarih olmus makedon imparatorlugu'ndan farkli oldugunun ayirdinda oldugudur. akliselim sahibi kimsenin ve hicbir devletin - makedonya dahil - yunanistan'in makedonya cografi bolgesinin kurulan makedonya tarafindan ilhak edilecegini dusundugu (en azinda pratik olarak) yoktur. gunumuz sartlarinda got ister, savas gerektirir.

    sessiz ve derinden giden, "buyuk iskender bulgardi" diyen, ayni idealler altinda ikinci dunya savasinda almanlarin destegi ve gudumunde yunan makedonyasina girmekte kusur gormeyen bulgarlari da kasisan benzer irredentizm kalintilari ortaya cikmasi muhtemeldir. balkanlar'i cozdugumde zaten hayatin anlamini cozecegime inanan bir kisi olarak eminim ki x adli herhangi bir millet turkiye sinirlari disinda anadolu veya isminde anadolu gecen bir cumhuriyet/devlet kurduklarindan bizde de yuksek dozda killanmalar ve saplantilar dogacaktir. ne de olsa yunanlilar ve turkler hep birbirlerine benzerler...
  • kuzey irak'ta kürdistan isimli bir devletin kurulmasini, kendi topraklari icerisinde kürdistan isimli bir bölgenin kesinlikle bulunmadigini savlamasina ragmen, savas nedeni sayacagini belirten türkiye cumhuriyeti'nin tavriyla birebir örtüsen bir tavirdir. ayni mantikla yakin tarihte pasaportlarinin dogum yeri hanesinde kürdistan yazan ingiliz turistler türkiye'ye sokulmadan ilk ucakla geri yollanmistir. bu tavra elestirel yaklasmak tabii ki mümkündür, ancak bu, politik dogruluk acisindan yunanistan'in elestirildigi yazilarin benzerlerini türkiye cumhuriyetinin kürdistan saplantisi gibi bir basligin altinda ayni yazarlarin bu kez türkiye'yi elestiren yazilariyla görmemizi gerektirir.
    aslinda burada tartisilan olgu, iki ülkenin de tam bir tencere kapak uyumu icerisinde komsuluk yaptigini, birbirlerinden ne kadar nefret etmeye calisirlarsa calissinlar, nasil da birbirlerinin ikizi oldugunu gösteren fenomenlerden sadece biridir. yunan, ortodoks ve yunanca konusan bir türkken, türk de yunanin müslüman ve türkce konusan halidir. henüz iki millet arasinda baska bir fizyolojik, kültürel, sosyolojik v.b. farklilik saptayamadim, calismalarim sürüyor efendim...
  • ortaokul yıllarında yollara duserek makedonia einai elliniki, macedonia is greek diye bagırtıldıgımız saplantı. o gunler bize bayram gibi gelirdi ders mers olmazdı amfi de iki gazlayıcı konusma sonra da bagırın kocum ilk hedefiniz sehir merkezi derlerdi. biz de baaara baaara giderdik sehir merkezine. aksam da yerel kanalları seyrederdik kendimizi gorebilmek icin.

    bi de soyle bisey var:
    -makedonia ima mori.
    -nah ima mori, hani nerde lan sizin mori?
    -solon!
  • yunanistan'ın kuzey bölgesinin gerçek makedonya olduğunu savunan ve sınır komşusu olan bir devletin bu ismi kullanmasının yayılmacı bir politika izlemek olduğunu düşünen yunan siyaset anlayışının bir sonucudur.büyük iskender'in doğum yeri olan bölge ile aynı isimde bir devlet olmasını içine sindiremeyen yunanlılar , makedonya'nın tüm dünyada fyrom olarak tanınmasını sağlamak amacıyla makedonya'ya ekonomik amborga uygulamışlar ve birleşmiş milletler'in altını üstüne getirmişlerdi.bu kampanyalarında büyük başarı göstererek makedonya cumhuriyetinin hem devlet ismini hemde bayrağını değiştirtmişlerdi.
    yunanlılar işlerin bu şekilde gideceğini düşünürken fyrom olarak adlandırdıkları devlet akıllı bir hamle ile yunanistanda en nefret edilen ülkelerden birisi olan abd ile ittifaka giderek ırak'a az sayıda da olsa asker göndermiş ve amerikan halkının semptasini kazanmıştı.amerikan politikalarını sıkça eleştiren yunanistan'a bir ders vermeye niyetli olan abd ise bu ülkeyi anayasal ismi olan makedonya cumhuriyeti adıyla tanıyarak bu saplantıyı kronik boyutlara taşımıştır.çok yakında yunanistan ve güney kıbrıs haricinde tüm dünya makedonya cumhuriyetini gerçek ismiyle tanıyacak ve yunanlılardaki bu saplantı komik bir hal alacaktır.
  • 1992’den beri süregelen problem.

    merhaba kuzey makedonya cumhuriyeti.

    2018 yılında talep edilen anayasal değişiklikler taraflarca yerine getirilmiş. yeni ismin kullanılması için anlaşmanın haftaya (4-8 şubat 2019) ülke meclislerinden geçmesi, böylece yürürlüğe girmesi bekleniyor. kaynak
  • haklı veya degiller umrumda degil ama her uluslararası konferansta vs. konuşulan her grek kişinin bu konuda afedersiniz kafa skmesi artık tüm dünya milletlerini baymıştır diye tahmin ediyorum.
hesabın var mı? giriş yap