• turkiye'ye adapte olamamak gibi yan tesirleri vardir.

    deneyenler geri donecek, kacacak delik ararlar.
  • bir arkadaşımın türkmenistan'da 80 bin bir başkasınında rusya'da 24 bin dolar bırakmak zorunda kalıp yurda kapağı zor attığı hayat tarzı . gerçekten ; bütün parasını alabilenler var mı ?
  • zor olmasına zordur. fakat bunu zor yada kolay yapan bulunulan coğrafya ve çalışılan şirketin ne kadar kurumsallaşmış olduğudur.
    yabancı bir şirkette ve uygun coğrafyada çalışmak, çalışanı maddi manevi büyük ölçüde rahatlatır.
    türkiye'de uzun yıllar çalışıpta kazanamayacağınız paraları bir kaç yılda kazanabilirsiniz.
    ama bir türk şirketiyle özellikle de kurumsallaşmaktan bihaber bir şirketle yurtdışına çıkarsanız büyük sıkıntılarla karşılaşacağınız aşikardır.

    her iki durumda da türkiye'den, oradaki hayatınızdan, arkadaşlarınızdan birçok şeyden uzaklaşırsınız, yabancılaşırsınız.
    tekrar türkiye'ye dönüp çalışma isteği zamanla okyanusun derinliklerine doğru yol almaya başlar. derinlere indikçe gözden kaybolur.
  • bazen harika bir deneyimdir. dunya neden kucuk degil, hayat neden guzel anlama aracidir.
    ne sebeple olursa olsun, biraz yurt disi sahanedir, yurt kavramindan kurtulmak ise paha bicilemezdir.
  • şirketler genelde yeni mezun, hevesli insanları teklif ettikleri dolgun maaşlarla etkilemeye çalışıyorlar." çok rahat otellerde kalıyoruz, ortam çok güvenli" sözlerine kanmamak lazım. gitmesi kolay dönmesi zor oluyor çünkü.
  • bazen iyi paralara hayatinizi satmaktir.
  • sabah 8 akşam 8 çalışıp 15 günde 1 gün tatil demektir. o gün de zaten kişisel temizliğini yapmakla geçer. yani yaşamamaktır, çalışmaktır.
  • uzunca bir suredir yurt disinda calisan biri olarak bir kac bilgi eklemek istiyorum bu basliga.

    yurt disinda calisilmaya en uygun yerler fikrimce: (avrupa disinda tabi ki) rusya oncelikli, sonrasinda da dubai. aslinda cozum basit; sicagi seviyorsaniz dubai, sogugu seviyorsaniz rusya. katar da nispeten iyidir. seriat yok. ozgur sayilabilecek bir ulke. kazakistan, ozbekistan ve turkmenistan en son dusunulecek yerler olmali. ozellikle turkmenistan'da yasamanin cok guc oldugunu goz onunde bulundurmalisiniz. (yabancilari cok basit sebeplerle aninda ulke disina gonderiyorlar. polimeks'in turkmenistan pazarini ele gecirdigini soylemek yanlis olmaz. ancak calisma sartlari da ne yazik ki pek iyi degil. her pazar yarim gun calisiyorlar. cumartesileri de tam gun.)

    daha onceden en son dusunulecek yerler bolumune azerbaycani da eklemistim. ancak bir sure orada calistiktan sonra baku'nun yasamak icin oldukca kolay ve guzel bir sehir oldugunu farkettim. tek sorun sehrin asiri pahali olmasi. ama dil sorunu olmamasi, sehir merkezinin cok guzel olmasi gibi artilari var. kendinizi yurt disinda hissetmiyorsunuz baku'de.

    rusya'da iyi anlasmalarla moskova veya peter'de cok iyi standartarda yasabilirsiniz. alisveris merkezi ve barlarda zaman gecirmek sosyallesmekten anladiginiz seyse katar icin de ayni seyi soylebiliriz.
    calisacaginiz firmanin guvenilir olmasi cok muhim. kucuk firmalarda basiniza her turlu is gelebilir. aylarca calisip paranizi alamamak, pasaport problemleri yuzunden tutuklanmak vb akliniza ne gelirse. firma cok onemli. ozelllikle yeni mezunlar ilk defa yurt disinda calismak icin basvuruda bulunacaksaniz mutlaka kurumsal, ismi bilinen, referanslari olan firmalarla yurt disina cikmaya gayret edin.

    bir de goz onunde bulundurmaniz gereken su var: (bkz: #34480244)

    maaslardan da bahsedelim yeri gelmisken:
    yurt disina cikis icin dil bilen teknikerler maaslari asgari 2500-3000 dolardan basliyor.
    4-5 yil deneyimi olan muhendis veya mimarlarin maaslari ise sanirim asgari 3500-4000 dolardan basliyor. bunlar sizin deneyim, yetenek, bilgi , mezun oldugunuz okul ve sosyal becerileriniz gibi durumlara gore degisir. ben asgarileri yazdim.
    daha ust pozisyonlarda maaslar da katlaniyor tabi. fakat maas alirken sirkete hayatinizi vermeniz gerekir. zira mesai saatleri cok fazladir. sonucta yetistirilmesi gereken bir santiyede calisiyorsaniz sizin kisisel sorunlariniz kimsenin umurunda degildir. sadece isin yetisip yetismemesi ilgilendirir herkesi. bir nevi iyi para kazanan bir robota donusursunuz zamanla.
  • daha önce böyle bir tecrübesi olmayan ve gitmeyi düşünen arkadaşlara naçizane iki tavsiyede bulunmak isterim;

    1. hayat tarzınızın (gideceğiniz yere bağlı olmakla birlikte) çok büyük ölçüde ve çok ani bir şekilde törpüleneceğini bilin, ona göre ne kadar fedakarlık edebileceğinizin/edemeyeceğinizin muhakemesini yapmaya çalışın.

    2. ve en önemlisi; gittiğiniz yere geçici olarak değil uzun bir süre "yaşamak" üzere gittiğinizi aklınızdan çıkarmayın. zira "tamam lan, hayatımın şu kadar senesini para, tecrübe, iyi bir gelecek vs. için feda ediyorum." şeklinde kararınızı verdiğinizi düşündüğünüz halde yanıldığınızı görmeniz, daha ilk haftanın bitiminde 4 ay sonraki tatilinizi düşünmeye başlamanız olasıdır.
hesabın var mı? giriş yap